Eva de Goede maakt verrassende overstap van Amsterdam naar HGC

International Eva de Goede – Wereldspeelster van het Jaar in 2018 en 2019 – kiest na tien seizoenen Amsterdam voor een nieuwe uitdaging. De 32-jarige sierlijke middenvelder verruilt de club waarmee ze twee landstitels won verrassend voor HGC, dat afgelopen seizoen als elfde eindigde. De aanvoerder van Oranje verlengt daarnaast haar interlandcarrière tot en met het WK van 2022.

‘Ik snap dat deze keuze voor sommige mensen nogal als een verrassing komt. Zelf moet ik het ook nog even laten bezinken, nu de play-offs net zijn afgelopen. Maar ik heb heel sterk het gevoel dat dit is wat ik moet doen. Ik zie het niet als afbouwen. Ik denk juist dat deze keuze goed is voor mijn groei als speelster en als mens’, vertelt De Goede, voordat ze begint uit te leggen hoe haar beslissing tot stand is gekomen.

Niet meer op reis naar Nieuw-Zeeland en Australië

Corona zette vorig jaar een streep door de toekomstplannen van de inmiddels 235-voudig international. Aanvankelijk was het haar bedoeling om na de Olympische Spelen van 2020 te stoppen met hockeyen. Samen met haar vriend Tim Drummond, speler van Klein Zwitserland, was ze van plan een droomreis te maken langs verre oorden als Nieuw-Zeeland en Australië, waar ze familie heeft wonen.

Toen corona de wereld in zijn greep kreeg en de Olympische Spelen met een jaar werden uitgesteld, besloot De Goede haar toekomstplannen uit te stellen en haar hockeycarrière met een jaar te verlengen. Het avontuur in Tokio wilde ze voor geen goud missen. Met alle coronabeperkingen die nog altijd van kracht zijn, verdampte ondertussen het vooruitzicht op een rondreis aan de andere kant van de wereld. Bovendien ligt door het uitstellen van de Spelen een prachtig hockeyafscheid in het vooruitzicht op het WK van 2022, waarvan Nederland de poulefase in eigen land speelt, negen maanden na Tokio. Ze hoopt dat er dan weer publiek op de tribunes zit. ‘In een vol stadion is waar ik afscheid wil nemen.’

Eva de Goede krijgt de landstitel van het seizoen 2018/2019 uit handen van Erik Cornelissen. Foto: Willem Vernes

 

Ik hoop hiermee extra rust te kunnen pakken, zodat ik me naast mijn avontuur bij HGC ook volle bak op het Nederlands team kan blijven concentreren

Dit alles trok De Goede over de streep een jaar door te gaan met hockeyen, stelt ze. Wel voelde ze de behoefte aan meer rust. Anderhalf jaar geleden verhuisde ze samen met haar vriend naar Den Haag, waarna ze op en neer bleef pendelen naar het Wagener Stadion. Een vriendin van De Goede, die ze leerde kennen tijdens haar sabbatical in het seizoen 2016/2017 in Zuid-Afrika en die nu jeugdtrainer is bij HGC, maakte haar warm voor een avontuur dichterbij huis en bracht het bestuur van de club in contact met haar.

‘We zijn naar Den Haag verhuisd omdat Tim bij Klein Zwitserland speelt. Eigenlijk zou het maar voor een half jaartje zijn, omdat we daarna op reis zouden gaan. Een half jaar naar Amsterdam op en neer rijden, is nog een kleine moeite. Maar inmiddels is het al anderhalf jaar geworden. Het lijkt me heerlijk om straks om mijn fiets te springen en naar de club te kunnen fietsen. Ik hoop hiermee extra rust te kunnen pakken, zodat ik me naast mijn avontuur bij HGC ook volle bak op het Nederlands team kan blijven concentreren’, verklaart De Goede.

Uitdaging

Ze zegt daarnaast toe te zijn aan een nieuwe sportieve uitdaging. ‘Ik kan niet wachten om weer te moeten vechten voor de punten. Om te moeten strijden en te ploeteren, elke zondag weer. Bovendien zie ik het als een uitdaging om iets toe te voegen aan een team dat de afgelopen twee seizoenen onderin is geëindigd. Daarnaast is HGC een club met veel ambitie en een mooie historie [acht landstitels sinds de invoering van de Hoofdklasse] die me erg aanspreekt’, zegt De Goede.

Eva de Goede juicht na het maken van een doelpunt tijdens de Europa Cup van 2019. Foto: Koen Suyk

Als kind begon De Goede met hockeyen bij Phoenix in Zeist. Via een korte periode bij Schaerweijde belandde ze in 2005 bij Kampong. Op zeventienjarige leeftijd baarde ze opzien door, zonder een minuut in de Hoofdklasse te hebben gespeeld, te debuteren in het Nederlands elftal tijdens een interland tegen India. Meteen maakte ze een doelpunt en gaf ze een assist. In 2010 vertrok ze naar Amsterdam, waar ze uitgroeide tot een sieraad voor het hockey en een leider in het veld. Met die club veroverde ze twee landstitels (2013, 2019) en twee Europa Cups (2014, 2019).

Een afscheid tijdens de play-offs was haar niet gegund. Haar laatste wedstrijd voor Amsterdam speelde De Goede op 4 april: de troostfinale van de Euro Hockey League, waarin ze ten val kwam en haar linkerpols brak.

Mede door Amsterdam ben ik uitgegroeid tot de beste hockeyster van de wereld

De Goede: ‘Met trots kijk ik terug op de tien mooie seizoenen die ik voor Amsterdam heb mogen hockeyen. Amsterdam is een prachtige club, waarbij we met Dames 1 de afgelopen jaren een enorme stap hebben gezet. We zijn veranderd van een team dat het vaak aflegde tegen Den Bosch in een team dat strijd leverde en jaarlijks serieus meedeed in de strijd om de landstitel.’

‘De mooiste herinneringen heb ik aan de twee landstitels die we met Amsterdam hebben gewonnen. De afgelopen jaren lag het zo dicht bij elkaar dat het allebei de kanten kon opvallen. Ik ben er trots op dat we dat als team hebben bereikt. Helaas viel het afgelopen weekend de kant van Den Bosch op. Ik ben iedereen binnen de club enorm dankbaar voor de tien mooie jaren. Mede door Amsterdam ben ik uitgegroeid tot de beste hockeyster van de wereld.’


29 Reacties

 1. Nvanas012

  Jammer

 2. conegut

  Shocking. De ABN laat nu wel zien dat er gelijkheid is, waarschijnlijk hebben ze haar veel meer betaald zoals ze dat bij de mannen van HGC ook doen. Wel leuk om te zien dat ze deze keuze heeft gemaakt. Eindelijk iemand die kiest voor haar eigen gevoel en minder reistijd.

 3. aernoud-lippmann

  Geweldig nieuws 👍

 4. Avdd

  Dit soort transfers zijn goed voor de dames hoofdklasse.

 5. ronald

  Bijzondere en dappere keuze. Het is haar gegund en ik denk dat ze HGC naar een hoger niveau zal tillen. Die speelsters zullen veel van haar oppikken. Wie zal haar opvolgen bij Amsterdam?

  1. hockeyliefhebber12

   Misschien Xan de Waard?

  2. ronald

   Dat zou voor Xan zeker een mooie kans zijn. Ik zie haar ook beter renderen bij Amsterdam dan bij SCHC

  3. ronald

   Famke Richardson zou wellicht ook op het verlanglijstje kunnen staan. Nu veel op de flanken te vinden maar wat een geweldige centrale middenvelder kan zij worden.

 6. hockeyliefhebber12

  Verrassende transfer, maar heel mooi voor de hoofdklasse!

 7. blauwevelden

  Leuk voor de competitie. Volledig te begrijpen gezien de afstand.

 8. MIck

  Denk vooral heel leuk voor haar Portemonnee.

 9. RobV

  Wow, verrassende keuze. Mooi voor HGC, jammer voor Amsterdam, maar je moet doen wat je hart je ingeeft. Goed om te horen dat ze tot en met de WK 2022 bij de Oranje dames blijft, dat is super.

  1. Nvanas012

   Idd geweldig nieuws van Oranje!

 10. hendrik-willemsen

  Mooie, kenmerkende transfer! Zou wel eens positief kunnen zijn voor de aantrekkelijkheid van de HK Dames.

 11. Badwaiter

  Gaaf van Eva en vooral voor HGC!

 12. charliejanssen

  Leuke opvallende stap, maar lijkt mij toch voornamelijk voor de centen. En begrijp me niet verkeerd, dat is gewoon zeer logisch vanuit Eva. Lekker nog ff cashen en toch hoogste niveau van NL. Beetje jammer dat hgc op deze manier in de hoogste klasse blijft uitkomen. Die smijten jaarlijks toch enorme bedragen over de balk, zowel bij de mannen als de vrouwen. Denk dat geen enkele andere club het geld heeft om Eva de Goede even over te nemen..

 13. blauwevelden

  @MIck, wat weet jij wat anderen niet weten? Het budget van HGC is stukken lager dan van Amsterdam... Verwacht niet dat ze erop vooruit gaat (ook niet op achteruit overigens).

  1. lvabr

   Of je nou (fictieve bedragen) 100.000 euro over 10 dampen verdelen of 50.000 over 2 Max 3 dames... budget zegt niks, de verdeelsleutel is bepalend.

 14. nr11

  Mooi nieuws zég! Eva...je komt in een warm bad! 💙🖤Veel succes maar vooral ook heel veel plezier!

 15. knuufke

  Heel mooi en goed voor het dameshockey. Mooie volwassen keuze. Voor mij is de motivering ook heel invoelbaar.

 16. Nvanas012

  Eva de Goede heeft Europa cup 2x gewonnen*

 17. lynnBosman

  Wauw verrassend maar volledig te begrijpen! Ik sluit mij aan bij RobV. We mogen nog een jaar genieten van De Goede in de Hoofdklasse en Oranje, fantastisch nieuws! HGC heeft met Ansley, De Goede en Chamberlain een stevige as op het veld. Mooi voor het hockey. Jammer voor Amsterdam, gaat De Baat haar opvolgen of worden we nog verrast met de komst van bijvoorbeeld De Waard? Met De Goede, Adegeest en Thompson verlies je drie ervaren toppers.

 18. jonathan

  Al lange tijd geen "takkie" meer maar een prachtige volgroeide boom die met stevige nuchtere wortels in de aarde staat. Keuzes maken als je al lang " besmet" bent met het hockeyvirus, is een moeilijke opgave in je leven. Wat ben je toch een kanjer!!!!

 19. unplugged

  Heel erg opmerkelijk , mooi voor HGC maar waarom geen HDM , degradatie hockey is toch niets voor een international .

  1. charliejanssen

   Met chamberlain, Ansley en de Goede zijn ze aan hun stand verplicht om geen degradatie hockey te spelen.. Kan geen sterke as bedenken bij clubs onder de top 3!

  2. arnoldS

   Eens.... maar bij HDM gaat er geen geld naar toe. HGC heeft, naar verluid, een leuke sponsor die dit kansje wel wilde benutten. En terecht. Tevens heeft de Goede zich ook aangeboden bij KZ, waar har vriend speelt. Die wilde haar vraagprijs ook niet neerleggen.

  3. opleidenkey

   Bij HDM hebben ze nu ook al een paar jaar een leuke sponsor die er geld tegenaan gooit. Budget zal wel op zijn geweest bij HDM. En wat dacht je van DB en Adam, over geld gesproken? Denk je dat Matla en Welten niets vragen bijvoorbeeld?

 20. fantophockey

  Ik ben benieuwd of er überhaupt mensen zijn die weten wat er betaald wordt bij Dameshockey hoofdklasse...het is vaak echt niet meer dan een fooi....

  1. arnoldS

   Het levert ook niks op, voor een sponsor. laten we daar dan ook eerlijk over zijn. Volvo heeft paar jaar geleden gedaan wat andere hadden kunnen doen. Sponsoren, naamsbekendheid, en direct contact met de leden. Die hadden een deal dat je met korting een Volvo kon kopen. Er zijn dames in t hockey die denken dat ze een ton kunnen verdienen. Kan alleen als je een leuke kop hebt en je voor reclame goedkoop te gebruiken bent. Immers een top model aan de haak slaan en jarenlang gebruiken voor je reclames, kost eenmaal meer. Atleten hebben over t algemeen een super afgetraind lijf, daar is dus niks mis mee.


Wat vind jij? Praat mee...