Eva de Goede tilt Hoofdklasse-productie naar honderd

Eva de Goede heeft zondagmiddag tijdens de voorlaatste Hoofdklasse-speelronde van 2018 een jubileum bereikt. De 29-jarige routinier van Amsterdam maakte op bezoek bij hdm haar honderdste doelpunt in competitieverband.

De Goede benutte in de 58ste minuut van het uitduel met hdm een strafcorner en bracht zo de eindstand 2-6 op het scorebord.

Met die treffer tilde ze haar Hoofdklasse-productie namens Amsterdam naar zeventig doelpunten sinds het seizoen 2010/11. Tussen 2006 en 2010 was ze als speelster van Kampong al goed voor dertig reguliere competitiedoelpunten op het hoogste niveau.

Niet de mooiste goal

‘Het was zeker niet mijn mooiste doelpunt in de Hoofdklasse’, moet De Goede lachend bekennen. Haar sleeppush belandde namelijk via de stick van de uitloper met enige vertraging tegen de plank. ‘Maar ja, deze goals tellen ook. Het is dat jullie mij op deze mijlpaal wezen, want ik had zelf geen idee dat ik al aan de honderd zat.’

Eva de Goede legt aan bij een strafcorner tegen hdm. Foto: Willem Vernes

Elk seizoen gescoord

De Goede maakte haar eerste doelpunt op 22 oktober 2006 namens Kampong in een 2-3 uitoverwinning bij Forward. Daarna volgden nog elf andere seizoenen waarin ze altijd doel trof. In 2016/17 ontbrak ze in de Hoofdklasse vanwege een sabbatical in Zuid-Afrika. De jaargang 2011/12 was voor De Goede de meest productieve: ze kwam in de reguliere competitie tot zeventien treffers.

Sinds 2006 zijn Nijmegen en hdm de favoriete slachtoffers gebleken van de scoringsdrang van De Goede. Die clubs incasseerden door de jaren heen elk tien doelpunten van de 200-voudig Oranje-international. Daarachter volgen Pinoké, Kampong (beiden acht), Rotterdam, Laren en Hurley (elk zeven). De Goede maakte haar honderd goals tegen in totaal 23 verschillende clubs.

‘Achteraf vind ik het toch leuk dat ik deze mijlpaal heb bereikt’, zegt De Goede. ‘Ik ben als middenvelder vaker degene die doelpunten voorbereidt, ik ben van nature geen doelpuntenmaker. Ik ben dan wel bij strafcorners betrokken, maar heb geen sleep zoals Maartje Paumen en Caia van Maasakker. Toch pik ik blijkbaar mijn doelpuntjes mee. Zeker de laatste weken gaat dat goed, omdat ik iets meer naar voren speel dan normaal.’

In spoor van Jonker en Welten

Met haar goal tegen hdm staat De Goede dit seizoen op zes doelpunten in dienst van Amsterdam. Eerder dit seizoen bereikte ploeggenote Kelly Jonker al de grens van honderd doelpunten in de Hoofdklasse. Aan het begin van vorig seizoen bereikte Den Bosch-aanvaller Lidewij Welten die mijlpaal als eerste van de nog actieve speelsters.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave. Bron data: Gracenote


7 Reacties

 1. robvisser

  Blij dat ze nog een tijdje doorgaat bij Oranje. Prachtige speelster.

 2. lisahockey200

  😍

 3. kasparstevens

  Paar weken geleden prima wedstrijd tegen DB gespeeld, maar dramatisch WK.

 4. lynnBosman

  Knap! Ik vind haar een geweldige hockeyster. Ze speelde wellicht niet haar beste WK, maar om het nou dramatisch te noemen.. Ze was nog steeds een klasse beter dan haar tegenstanders. Eva, op naar de 150!!

 5. robvisser

  Ik vond haar op het WK juist een van de uitblinkers aan Nederlandse kant met mooie versnellingen op het middenveld en slimme passing.

 6. pietersmits

  Vreemd en opvallend dat zo'n stukje nauwelijks gelezen wordt. Vergelijkbaar stukjes trouwens ook niet: Welten 1500 keer, Jonker 2500 keer.

  1. Ramon Min

   Niet iedereen vindt statistische berichtgeving interessant, maar aan dergelijke mijlpalen kunnen we simpelweg niet voorbij gaan.


Wat vind jij? Praat mee...