Feest bij Oranje-Rood: ‘Zie je nou wel dat wij kunnen winnen’

Tranen stonden in de ogen van Oranje-Rood-doelpuntenmaakster Daphne Nikkels (20). Voor het eerst sinds bijna een jaar boekten de Eindhovenaren zondagmiddag een overwinning, na een reeks van 22 duels zonder zege. De winst van 1-2 op concurrent Klein Zwitserland was terecht.

Toen na zeventig minuten hockeyen de toeter klonk, was het net alsof het vrouwenteam van Oranje-Rood voor het eerst in de clubgeschiedenis landskampioen was geworden. Rob Haantjes, coach van de hekkensluiter van de Hoofdklasse, sprintte van geluk het veld in. Juichend viel hij in de armen van de eerste persoon die hij tegenkwam, assistent Niels de Brouwer. Wisselspeelsters in de dug-out omhelsden elkaar alsof het de eerste overwinning uit hun leven was. Op het strafbankje liet Nikkels een traan.

‘Weet je wat het is? Ik vind het gewoon fucking vet. Het gevoel dat in me los kwam, was het gevoel van zie je nou wel. Zie je nou wel dat wij kunnen winnen. Niet dat we daar per se een bevestiging van nodig hadden, maar het werd hoog tijd dat we eens punten gingen pakken’, vertelde Nikkels, de maakster van de 0-2.

Daphne Nikkels steekt haar armen in de lucht nadat ze uit een strafcornervariant de 0-2 heeft binnengetipt. Foto: Bart Scheulderman

We zijn ons echt gaan afvragen of het nog wel ging gebeuren Daphne Nikkels

 

Even kon de nummer elf van Oranje-Rood zichzelf wel voor haar hoofd slaan. Met nog heel kort te hockeyen, toen de Eindhovenaren de voorsprong met man en macht aan het verdedigden waren, hoorde Nikkels het fluitje van de scheidsrechter voor een overtreding niet. In plaats van de bal te laten liggen of aan Klein Zwitserland te geven, hockeyde ze gewoon door. Ze werd getrakteerd op een gele kaart, precies op het moment dat KZ nog één keer de jacht op de gelijkmaker opende. Maar zelfs met een man minder hield Oranje-Rood stand.

‘Zelfvertrouwen hebben we het hele seizoen wel gehouden. Maar wanneer je week in, week uit verliest, wordt het wel steeds moeilijker om te blijven geloven dat je punten gaat pakken. We zijn ons echt gaan afvragen of dat nog wel ging gebeuren’, biechtte Nikkels op.

‘Maar in de put gezeten, hebben we nooit gedaan. Zeker niet sinds Rob bij ons aan het roer staat. Met hem hebben we echt een leider. Hij geeft ons vertrouwen. We hebben altijd geweten dat we over genoeg individuele kwaliteiten beschikken, maar Rob probeert nu ook van ons een team te smeden. Vandaag hebben we bewezen dat we op de goede weg zijn. Deze overwinning geeft zoveel vertrouwen voor de toekomst.’

Oranje-Rood-coach Rob Haantjes valt speelster Kim Hendrix in de armen. Foto: Bart Scheulderman

Zo’n slappe eerste helft kunnen wij ons niet permitteren KZ-coach Jorge Nolte

 

Bij Klein Zwitserland kwam de klap van het verlies hard aan. Nog altijd staat de ploeg uit Den Haag op de ranglijst boven Oranje-Rood, maar het verschil is wel verkleind tot één punt. Bovendien wist concurrent Victoria onverwacht te winnen van Pinoké (1-2).

Coach Jorge Nolte – die aan het eind van het seizoen afscheid neemt van Klein Zwitserland – vertelde dat hij zondagmiddag vooral van twee aspecten baalde. Ten eerste was hij hoogst ontevreden over de eerste helft van Klein Zwitserland, dat in de rust tegen een 0-2 achterstand aankeek.

‘Vanaf de afslag was Oranje-Rood feller dan wij. Te veel speelsters van ons gaven niet thuis. Het eerste kwart hockeyden we zeventig procent van de tijd op onze eigen helft. Het tweede kwart was iets beter, maar nog steeds lang niet goed genoeg. Zo’n slappe eerste helft kunnen wij ons niet permitteren. Een achterstand van 0-2 is voor ons lastig te repareren, want drie keer scoren, doen wij niet zomaar’, zei Nolte, die niet de beschikking had over strafcornerneemster Lotte van Dongen.

Nora Bruinsma en Floor Hoogers zijn blij met de eerste overwinning van het seizoen. Foto: Bart Scheulderman

Daarnaast vond Nolte dat zijn ploeg na rust veel beter voor de dag kwam, maar baalde hij ervan dat zijn ploeg toen niet één strafcorner versierde. ‘Ik heb natuurlijk een gekleurde bril, maar de tweede helft was echt voor ons. Toen hockeyden we zeventig procent van de tijd op de helft van Oranje-Rood. Toen wij de 1-2 maakten, had ik het volste vertrouwen dat ook de 2-2 zou vallen. Dat dit uiteindelijk niet gebeurde, is alleen onszelf maar aan te rekenen. Op deze manier wordt het de komende weken nog heel spannend voor ons.’


Wat vind jij? Praat mee...