Yibbi Jansen topscorer van 2017 in Hoofdklasse Dames

In tegenstelling tot de Hoofdklasse Heren beleefde de Hoofdklasse Dames afgelopen zondag al zijn laatste speelronde van 2017. Dat geeft ons een mooie gelegenheid van die topcompetitie de belangrijkste feiten en cijfers uit dit kalenderjaar op een rij te zetten.

Yibbi Jansen topscorer

In 2017 was niemand in de hoogste afdeling productiever dan Yibbi Jansen. De strafcornerspecialist van Oranje-Rood maakte dit jaar 21 doelpunten: zestien in de tweede helft van het vorige seizoen en vijf tijdens dit seizoen. Jansen bleef haar concurrentie ver voor: de twee SCHC-speelsters Ginella Zerbo en Caia van Maasakker volgen met respectievelijk vijftien en veertien treffers.

Hdm-speelster Pien van Nes eindigde met dertien treffers net buiten de top drie. Van alle speelsters in de Hoofdklasse haalden verder alleen Maxime Kerstholt (Laren, dertien goals), Charlotte Vega (Amsterdam, twaalf), Maartje Paumen (ex-Den Bosch, elf), Lidewij Welten (Den Bosch, tien), Marlies Verbruggen (Den Bosch, tien) en Sophie Bray (Kampong, tien) de dubbele cijfers.

Kerstholt meeste veldgoals

Als we de doelpunten uit strafcorners buiten beschouwing laten, dan is Maxime Kerstholt de meest productieve speelster van 2017. De spits van Laren was goed voor twaalf velddoelpunten, twee meer dan naaste achtervolgers Ginella Zerbo, Charlotte Vega (Amsterdam) en Marlies Verbruggen (Den Bosch). Van alle strafcornerspecialisten was Yibbi Jansen met zeventien treffers het meest succesvol. Ze wordt op afstand gevolgd door Caia van Maasakker (twaalf), Pien van Nes (elf) en Maartje Paumen (tien).

Den Bosch oppermachtig

Wie de cijfers van 2017 bekijkt, kan simpelweg niet om de suprematie van Den Bosch heen. De ploeg van trainer/coach Raoul Ehren won in dit kalenderjaar 21 van haar 22 competitiewedstrijden en verspeelde alleen punten thuis tegen SCHC (1-1, 9 april). Met 72 doelpunten voor en slechts negen (!) tegen bleef de Brabantse ploeg de rest ver voor. Het gat met titelrivaal Amsterdam, dat in achtien van de 22 wedstrijden ongeslagen bleef, bedraagt liefst veertien punten.

Groningen bedroevend

Van de tien clubs die het héle jaar in de Hoofdklasse actief waren, heeft Groningen het slechtste rapport. De ploeg won maar één van zijn 22 wedstrijden, tegen vijf gelijke spelen en zestien nederlagen. Groningen kwam zelf tot negentien treffers en kreeg er 58 om de oren, het meeste van alle clubs. De noorderlingen zijn de enigen die gemiddeld minder dan één keer per wedstrijd scoren.

De stats van 2017 in de Hoofdklasse Dames

Categorie #1                #2 #3
Meeste punten Den Bosch (64) Amsterdam (50) SCHC (48)
Meeste goals Den Bosch (72) Amsterdam (58) SCHC (55)
Meeste tegengoals Groningen (58) Bloemendaal (50) MOP, hdm (38)
Meeste clean sheets Den Bosch (13) Amsterdam (10) SCHC (9)
Meeste duels zonder goal Groningen (10) Bloemendaal (9) Pinoké, hdm (7)
Meeste strafcornergoals Den Bosch (23) SCHC (20) Oranje-Rood (20)
Meeste veldgoals Den Bosch (46) Amsterdam (40) SCHC (31)

 

Sterk op vreemde bodem

Van de tien ploegen die dit jaar 22 keer in actie kwamen in de Hoofdklasse laten de cijfers van Oranje-Rood, Hurley, Kampong, Laren, Bloemendaal en Den Bosch iets bijzonders zien. Deze ploegen hebben een betere balans in uitwedstrijden dan in thuiswedstrijden. Bij Den Bosch is het verschil in punten het kleinst (28 in thuisduels om dertig in uitduels), terwijl er bij Kampong en Hurley juist een enorme kloof bestaat: Kampong behaalde op vreemde bodem tien punten meer dan thuis, Hurley zelfs elf punten meer.

Gemiddeld 3,36 goals per duel

In totaal vielen in de 132 wedstrijden van de Hoofdklasse Dames in 2017 444 doelpunten, wat neerkomt op een gemiddelde van 3,36 goals per duel. Van die 444 treffers kwamen er 258 voort uit veldspel (58,1 procent). Een strafcorner leverde in totaal 167 doelpunten op (37,6 procent) en er werd negentien keer uit een strafbal gescoord (4,3 procent). Ginella Zerbo scoorde het meeste vanaf de strafbalstip: vier keer. De wedstrijden met de meeste goals stammen uit het huidige seizoen: zowel bij SCHC-Nijmegen (7-1) als bij Den Bosch-Groningen (8-0) vielen acht treffers.


Wat vind jij? Praat mee...