Finale play-offs Dames: ‘Lidewij Welten gaat het verschil maken’

Donderdagmiddag spelen de dames van Den Bosch en Amsterdam hun eerste onderlinge duel in de finale van de play-offs om de landstitel. Den Bosch kan met twee zeges het recordaantal landstitels van Amsterdam (negentien) evenaren, terwijl Amsterdam voor de derde keer in de laatste 21 jaar de hegemonie van de Brabantse ploeg wil doorbreken. Wie kroont zich komend weekend tot kampioen van het seizoen 2017/18? We vroegen vijf insiders naar hun mening.

Alyson Annan

Bondscoach Oranje Dames
Ziet bij Den Bosch en Amsterdam in totaal vijftien Oranje-internationals in actie

‘Ik kan geen gedetailleerde analyses van beide teams geven, want dan ga ik ongevraagd op de stoel van de clubcoaches zitten. Ik zal tijdens de finalewedstrijden vooral letten op het prestatiegedrag van de speelsters: hoe zetten ze druk op de bal, hoe verzorgen ze de tackle back, dat soort dingen. Uiteraard hoop ik op aanvallend spel, een tweestrijd die laat zien dat beide teams ervoor willen gaan. Het wordt interessant om te zien welke tactiek ze kiezen: terughoudend en spelen op de counter? Of hoog druk zetten en fouten bij de tegenstander afdwingen?

Het is terecht dat Den Bosch en Amsterdam in de finale van de play-offs staan. Zij hebben in de reguliere competitie de meeste punten behaald. In de voorbije reguliere competitie is gebleken dat de teams steeds dichter naar elkaar toe groeien. Den Bosch en Amsterdam hebben hun wedstrijden echt niet allemaal met groot gemak gewonnen.

Wat de andere teams in de Hoofdklasse dit seizoen hebben gepresteerd verdient daarom ook aandacht. Hurley speelde een sterke eerste competitiehelft, terwijl Kampong het na de winterstop goed heeft gedaan. Hdm kende een sterk seizoen en SCHC heeft zich na een teleurstellende eerste seizoenhelft goed teruggeknokt. Ik denk dat het gevecht om de eerste twee plekken de komende jaren alleen maar intenser wordt.’

Oranje-bondscoach Alyson Annan, de komende dagen aandachtig toeschouwer bij de duels tussen Den Bosch en Amsterdam.


Kim Lammers

Voormalig spits van Laren en oud-Oranje international
Verloor dit seizoen als assistent-trainer van Huizen Dames 1 alle vier duels met Amsterdam en Den Bosch

‘Het is natuurlijk geen verrassing dat deze twee clubs in de finale van de play-offs staan. In de Hoofdklasse Dames is vooral de strijd tussen plek drie en acht spannender geworden. Het verschil met de nummers één en twee is gewoon erg groot, al verbaast het me wel dat SCHC niet is aangehaakt. Ze hadden er namelijk wel de selectie voor.

Amsterdam heeft dit seizoen een kwalitatief sterke en brede selectie. Wat ik vooral knap vind is de soepele aanpassing van de enkele jonge speelsters. Marijn Veen kwam van Kampong, heeft zich prima aangepast en is meteen een versterking gebleken. Maar ook jeugdspeelsters als Noor de Baat, Felice Albers en Sosha Benninga draaien moeiteloos mee. Den Bosch blijft een dodelijk efficiënte ploeg, dat hebben wij bij Huizen dit seizoen aan den lijve ondervonden. Het is een machine, ze zijn echt meedogenloos in het afstraffen van fouten. Den Bosch heeft al jaren zóveel kwaliteit op het veld en ook daar is een goede doorstroming van jonge meiden.

De hamvraag voor de finale is wie het beste met de spanning kan omgaan. Ik verwacht een wedstrijd waarin de strafcorner geen rol zal spelen, die loopt bij beide teams al het hele seizoen niet. Het zal me niet verbazen als Den Bosch dit weekend opnieuw de titel pakt, maar ik laat me graag verrassen.’

Santi Freixa

Coach Kampong Dames 1
Snoepte Den Bosch als eerste ploeg tijdens dit seizoen punten af (1-1)

‘Amsterdam maakt een stabiele indruk en presteert al maanden heel constant. Maar ik vind ze niet per se overtuigender dan Den Bosch, ook al haalde die ploeg in lang niet alle wedstrijden het gebruikelijke niveau. Ik hoor geluiden dat dit voor Amsterdam hét seizoen is om eindelijk weer eens van Den Bosch te winnen, maar dat gaat voor mij niet op. Hoe belangrijker de wedstrijden, hoe sterker Den Bosch wordt. Die zet je niet zomaar opzij.

Ik denk dat de individuele kwaliteit de doorslag zal geven in de finalewedstrijden, en dan met name in aanvallend opzicht. Verdedigend zijn deze teams zeer solide gebleken. Het wordt interessant om te zien hoe de defensies zich staande houden als ze zeventig minuten onder hoogspanning moeten spelen. Dat zijn ze in wedstrijden tegen andere clubs namelijk niet gewend. Ik geef beide teams evenveel kans op de winst, maar ik denk dat de ervaring uit het verleden Den Bosch uiteindelijk zal helpen aan de titel.’

Toon Siepman

Vertrekkend coach Oranje-Rood Dames 1
Verloor met Oranje-Rood in de halve finale van de play-offs van Amsterdam (0-3, 1-2)

‘Dit wordt een heel interessante finale. Ik verwacht duels met weinig goals die zullen uitmonden in shoot-outs. De verschillen tussen beide teams zijn minimaal en ze kennen elkaar door en door. In het verleden waren hun onderlinge wedstrijden altijd vrij open, maar inmiddels spelen beide teams op countercontrol. Ze staan verdedigend als een huis en zullen in de omschakeling en in de counter niet verrast worden.

Het zal een tactische steekspel worden waarbij één actie al het verschil kan maken tussen winst en verlies. Ik verwacht daarom veel van Lidewij Welten. Dat is iemand die het verschil kan maken. Den Bosch heeft haar dit seizoen best vaak moeten missen vanwege blessures en dat was te merken, want ze is een onmisbaar wapen. In finales speelt ze altijd ijzersterk. Daarom tip ik Den Bosch als landskampioen.’

Lidewij Welten met een doelpoging in de halve finale tegen SCHC. Foto: Willem Vernes

Sonja Thomann

Coach hdm Dames 1
Speelde met hdm de beste wedstrijden van het seizoen tegen Amsterdam en Den Bosch

‘Ik zeg altijd: hoe meer finales je verliest, hoe dichter je bij de overwinning komt. Gevoelsmatig is dit voor Amsterdam hét seizoen waarin ze de hegemonie van Den Bosch kunnen doorbreken. Ik vind ze fris, jong, creatief en gretig, met flink wat individuele kwaliteiten. Den Bosch is wat degelijker, minder frivool maar wel heel stabiel. Ze hebben zoveel ervaring met dit soort wedstrijden, ze kunnen heel gedisciplineerd hockeyen.

Ik doe geen uitspraak over wie de titel wint. Ik gun het ze allebei, want het zijn met afstand de beste teams in de Hoofdklasse. Met hdm hebben we juist tegen deze twee teams onze beste wedstrijden gespeeld, omdat het ons lukte in hun hoge tempo mee te gaan. Amsterdam is deze keer geen underdog. Ik ben benieuwd hoe ze met die rol en de extra druk omgaan. De mentale kracht zal de doorslag geven in deze finaleduels, zeker bij de jongere speelsters. Het is ook interessant hoe gretig de speelsters van Den Bosch zullen zijn, na al die eerdere successen.’

  • Den Bosch - Amsterdam?

    Je hebt al op deze poll gestemd.

    Den Bosch – Amsterdam    Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...