Finales play-offs Hoofdklasse opnieuw met videoscheidsrechter

Alle finalewedstrijden van de play-offs in Hoofdklasse krijgen opnieuw een videoscheidsrechter. Het gaat alleen om de vier tot zes finale-duels om het Nederlands Kampioenschap bij zowel de dames als de heren, niet de halve finales. Vorig seizoen introduceerde de KNHB de videoref voor het eerst in de Nederlandse competitie. Bij veel internationale wedstrijden en toernooien is de videoscheidsrechters inmiddels standaard.

De inzet van de videoscheidsrechter is mede mogelijk door een samenwerking van de KNHB met Ziggo Sport en de NOS. De NOS zendt alle finalewedstrijden bij zowel de dames als de heren live uit. Leon Rutten, manager Competitiezaken en Arbitrage, is blij met de uitbreiding van de arbitrage: ‘Anders dan bij bijvoorbeeld Eredivisie Voetbal is het in Hoofdklasse niet vanzelfsprekend dat er bij de competitiewedstrijden meerdere cameraposities zijn of play-offs live worden uitgezonden. Dankzij de medewerking van de televisieproducenten en een financiële bijdrage van de KNHB is het wel mogelijk om alle finale-duels live uit te zenden en een videoscheidsrechter in te zetten.’

Alleen televisiekijker ziet videoscheidsrechter in actie

In tegenstelling tot de meeste internationale wedstrijden en kampioenschappen is er bij de play-offs in de Hoofdklasse geen scherm waarop de toeschouwers met de videoscheidsrechter kunnen meekijken. Dat geldt wel voor de televisiekijker.

Beide ploegen kunnen een keer per wedstrijd de hulp van de videoscheidsrechter inroepen als ze het met een beslissing van de scheidsrechter niet eens zijn. Wordt de ploeg in het gelijk gesteld, dan blijft de videoref staan. Wordt de ploeg in het ongelijk gesteld door de videoscheidsrechter, dan is die ploeg hem kwijt.

Tijdens Rabo EuroHockey Championships 2017 in Amsterdam konden de toeschouwers op een groot scherm met de videoscheidsrechter meekijken. Dat kan tijdens de finales van de play-offs niet. Foto: Willem Vernes

Videoscheidsrechter bij halve finales te duur

De KNHB zou graag ook bij de halve finale van de play-offs, die zondag bij de dames al starten, een videoscheidsrechter inzetten. Maar de kosten daarvoor zijn (nog) te hoog. Rutten: ‘Omdat de halve finales op twee locaties tegelijkertijd worden gespeeld, én niet allemaal live kunnen worden uitgezonden, is het niet mogelijk ook deze wedstrijden van videoscheidsrechters te voorzien. Dat heeft vooral te maken met de kosten van de benodigde cameraploegen langs de lijn. Maar de mogelijkheden blijven we jaarlijks onderzoeken.’

Programma play-offs Hoofdklasse

De play-offs bij de Hoofdklasse Dames starten zondag met de halve finale-duels Oranje-Rood – Amsterdam en SCHC-Den Bosch. Bij de Hoofdklasse Heren zijn, met nog een speelronde te gaan, de deelnemers aan de play-offs ook al bekend: Kampong, Bloemendaal, Amsterdam en Oranje-Rood.
De finales in de Dames Hoofdklasse worden gespeeld op 10, 12 en 13 mei om 16.00 uur. De beslissingen in de Heren Hoofdklasse vallen op 13 mei (13.15 uur), en op 19 en 20 mei (beide wedstrijden om 16.00 uur). Alle finalewedstrijden worden live uitgezonden door de NOS op NPO 1.


2 Reacties

  1. paulvanbeuzekom

    Wel of geen videoscheids bij shoot-outs? Naar mijn mening liever niet.

    1. Max@Pierey.com

      Waarom, Paul? Overtuig met argumenten.


Wat vind jij? Praat mee...