Fleur van de Kieft moet Kampong in rustiger vaarwater brengen

Voor het formuleren van een concrete doelstelling vindt Fleur van de Kieft – de nieuwe coach van Kampong – het ruim twee weken na haar aanstelling en krap drie maanden voor de start van de competitie nog te vroeg. Na het bewogen afgelopen seizoen hoopt ze vooralsnog de rust zoveel mogelijk te bewaren.

Als het gesprek bijna ten einde is, zegt Van de Kieft dat ze vooral hoopt dat het een positief stuk wordt. ‘Die meiden hebben het in het afgelopen seizoen natuurlijk heel zwaar gehad. Ze moeten het plezier weer een beetje terugvinden. We zijn toe aan positiviteit’, luidt haar belangrijkste boodschap.

Duidelijk is dat ze Kampong in rustiger vaarwater moet brengen na het seizoen waarin zich een sportieve crisis voltrok en degradatie lange tijd op de loer lag. Aan de vraag hoe zij dat jaar als buitenstaander heeft beleefd, brandt Van de Kieft haar handen niet. Het enige wat ze erover wil zeggen, is dat ze daar niet betrokken bij is geweest, maar dat ze het zonde vond om zo’n grote club als Kampong af te zien glijden. Ze noemt het een mooie uitdaging om de club volgend seizoen omhoog te duwen en zegt aan een meerjarenplan te werken. Haar contract heeft een looptijd van drie seizoenen.

Rechts Fleur van de Kieft, links Eline Vermeulen, die bij Kampong net als bij HIC haar assistent is. Ook Jan Jorn van ’t Land is toegevoegd aan de technische staf. Foto: Willem Vernes

 

Mijn doel is vooral om rust en vertrouwen in de ploeg te krijgen


Als coach is het de eerste grote klus voor Van de Kieft, die als speler het klappen van de zweep kent. Ze speelde 137 interlands (44 doelpunten) en nam deel aan twee Olympische Spelen (1996, Atlanta, brons; 2000, Sydney, brons).

Bij Tilburg Dames 1 maakte ze haar eerste uren als assistent-trainer.  Ze was manager van Jong Oranje Dames en assistent bij Nederlands Meisjes U17. In 2018 begon ze bij HIC aan haar eerste klus als hoofdcoach. Ze leidde de club uit Amstelveen van de Overgangsklasse naar de Promotieklasse.

In het bedrijfsleven deed Van de Kieft ervaring op in mentale begeleiding. Toen ze enige tijd in België woonde, volgde ze de opleiding Professional Coaching. In 2013 begon ze haar eigen bedrijf, waarvoor ze zich specialiseerde in één-op-één-begeleiding en teambegeleiding. In haar rol als manager van Jong Oranje en als assistent van Nederlands Meisjes U17 richtte ze zich ook op het mentale aspect. Het is iets waar ze bij Kampong ook aan wil kneden.

‘Natuurlijk ga ik met ze in gesprek over hoe ze vorig seizoen hebben ervaren, over hoe lastig het voor ze was en met welke problemen ze geworsteld hebben’, zegt Van de Kieft. ‘Maar ik hou er niet van om vanuit angst te werken. Ik wil niet te veel naar het verleden kijken, maar vooral naar de toekomst. Mijn doel is vooral om rust en vertrouwen in de ploeg te krijgen. We moeten voortborduren op de weg die Jisse Waasdorp en Marieke Dijkstra zijn ingeslagen.’

Fleur van de Kieft als manager van Jong Oranje op het EK onder 21 in Valencia. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

 

Ik ga nu niet zeggen dat we zesde, achtste, of tiende moeten worden. Ik denk wel dat we met dit team in de Hoofdklasse moeten blijven.

 

Met Renée van Laarhoven raakte Kampong deze transferwindow hun belangrijkste verdediger en strafcornerneemster kwijt aan SCHC. Spits Margot Zuidhof is gestopt. Ook Chiari Tiddi en Alma Fenne spelen volgend seizoen niet meer voor Kampong. Daar tegenover staat de komst van Laren-speelsters Bente van der Veldt, Bieke Wijnmaalen en Vanessa Blockmans. Ook stromen de A’tjes Babette Backers (keeper), Eline Jansen, Noor van den Nieuwenhof en Tess Zweers door, waarover Van de Kieft zeer positief is. Alle vier spelen ze in Nederlands Meisjes U19. ‘Natuurlijk is er een hoop werk te verrichten, maar als ik zie wat we volgend seizoen voor selectie hebben – hij is zo goed als rond – dan word ik daar best gelukkig van.’

Tot uitspraken over op welke plek Kampong moet eindigen, laat Van de Kieft zich niet verleiden. Daar is het team na de onrust van vorig seizoen, met onder meer het vertrek van coach Pieter Bos, niet bij gebaat. ‘Ik ga nu niet zeggen dat we zesde, achtste, of tiende moeten worden. Ik denk wel dat we met dit team in de Hoofdklasse moeten blijven. Voor de rest zien we het wel.’

Dat neemt niet weg dat de club nog altijd ambitieus is. Op lange termijn hoopt Kampong structureel mee te doen om de vierde plek, zegt Van de Kieft. ‘Kampong is een geweldige club met fantastische faciliteiten. Dit jaar hebben we bovendien een goede mix van talenten en ervaren speelsters. Als we deze selectie de komende drie jaar bij elkaar weten te houden, ben ik ervan overtuigd dat er mooie dingen kunnen gebeuren.’


9 Reacties

 1. Avdd

  Ideale klus voor deze coach, daarnaast heeft zij goede assistenten aangetrokken dus heb er al het vertrouwen in dat zij volgend seizoen een stabiele middenmoter worden.

  1. AvA

   Bolgens mij waren deze tot dusver nirt zo siccesvol of vergis ik me?

  2. Avdd

   Jij vergist je, bij HIC hebben ze hk play offs gehaald en seizoenen er op ook na behoren gedaan.

  3. Boearco

   Je moet gewoon afwachten. De staf heeft weinig ervaring (los van Jan Jorn) opgedaan in de hoofdklasse. Daarom is het mooi dat de Dames een kans krijgen. Kan goed uitpakken. En pakt het niet goed uit dat weet iedereen dat ook weer. Ik hoop dat ze op Kampong nog wat spelers weten te vinden. Er staat daar wel een heel matig team.

 2. llinders

  Het lijkt wel een copy van het verhaal van Laren vorig seizoen. Teweinig ervaring en vertrouwen op jonge speelsters zonder hoofdklasse ervaring.

  1. jochenvanwestendorp

   Wel fijn dat er dan 3 Laren speler overkomen met Hoofdklasse-ervaring....

 3. rustaaagh

  Vd Kieft heeft in januari 2018 HIC D1 overgenomen en ze van een 8e naar een 2e plek in de Overgangsklasse geleid. Daarmee kwamen ze in de Promotieklasse. Het seizoen 2018-2019 werden ze 5e en 2019-2020 stonden ze 4e na 12 wedstrijden (corona).

  1. AvA

   Precies! En Eline en as op Adam niet succesvol en dan druk ik me netjes uit….

 4. p-smits

  Rustaaagh Helemaal afhankelijk van de groep. HIC was waarschijnlijk stabieler en als groep uitgerijpt. Dan kan het hard gaan. Ik hoop dat het de kans krijgt bij Kampong. Ik schrik wel een beetje als ik zie dat ze iets lijken te verwachten van 1ste jaars speelsters. Van de 3 speelsters van Laren mag je zeker ook geen wonderen verwachten, want die hebben al bewezen te kunnen degraderen. Eigenlijk zou je het dan van de andere speelsters en een wonder begeleidingsteam moeten hebben, dus dat baart wel zorgen. Ik hoop dat het gaat swingen en groeien.


Wat vind jij? Praat mee...