Frédérique Derkx na jaar blessureleed terug op het veld

Maanden geleden had het niet veel gescheeld of Frédérique Derkx (24) had haar club SCHC gebeld om te zeggen dat ze haar carrière vanwege haar slepende rugblessure wilde beëindigen. Inmiddels heeft de oud-international haar eerste speelminuten van het seizoen gemaakt en voelt ze minder pijn dan ooit. 

‘Ik weet niet wat me overkomt. Ik kan me niet herinneren wanneer ik zo weinig pijn heb gevoeld als nu’, zegt een opgeluchte Derkx, die twee weken geleden tegen Huizen haar rentree maakte. Afgelopen vrijdagavond tegen Nijmegen speelde ze ook, zondag in de topper tegen Amsterdam bleef Derkx aan de kant. Twee wedstrijden in één weekend is nog te veel van het goede voor de speelster die al sinds haar twaalfde een hernia heeft die telkens terugkeert.

‘Het was geweldig om weer op het veld te staan. Ik heb ervan genoten. De uitstraling in mijn benen is weg en de pijn is mijn rug is een stuk minder. De reactie van mijn lichaam na de wedstrijd is zó ontzettend anders dan ik gewend heb. Een wereld van verschil in vergelijking met eerst. Eigenlijk is het nu zoals het hoort te zijn. Ik kan het nog steeds niet geloven.’

Frédérique Derkx speelde 56 interlands voor Oranje. Foto: Willem Vernes

Pijn is flink afgenomen

Derkx leidt inmiddels een ander leven dan toen ze international was. Ze werkt 34 uur per week als studiecoach en mentor op het Sint-Joriscollege in Eindhoven, een school voor leerlingen die een topsportcarrière nastreven. Vóór de operatie die ze in augustus onderging, voelde Derkx hevige pijn in haar rug na een lange dag hard werken. Inmiddels een stuk minder.

Nadat Derkx bij Oranje was gestopt in de hoop dat die beslissing een positieve invloed op haar kwetsbare rug zou hebben, bleef de pijn groot. Ze raakte vorig jaar in de eerste wedstrijd van de tweede competitiehelft geblesseerd en keerde terug in de play-offs, waarin het opnieuw mis ging. In de tweede helft van de eerste play-off-wedstrijd tegen Amsterdam liet ze zich wisselen om vervolgens maanden niet te spelen. Ze had nauwelijks gevoel meer in haar benen.

Frédérique Derkx aan de bal namens SCHC. Foto: Koen Suyk

 

Ik dacht dat mijn hockeycarrière voorbij was Frédérique Derkx

Op advies van Conny van Bentum, voorheen arts van de Oranje Dames, inmiddels arts van de Oranje Heren, liet Derkx een specialist uit Den Haag naar de MRI-foto’s kijken. ‘Ik dacht dat mijn hockeycarrière voorbij was. Dat die specialist zou zeggen dat ik nooit meer op hoog niveau zou kunnen spelen. Maar tegen mijn verwachting in zei hij dat ik nog een paar jaar Hoofdklasse zou moeten kunnen spelen. Ik wist niet wat ik hoorde. Ik was blij dat ik SCHC nog niet had afgebeld.’

De specialist adviseerde Derkx een operatie te ondergaan, waarbij de hernia, een uitstulping van het weefsel, uit haar lichaam werd gebeiteld. Die ingreep was voor Derkx een opmaat naar een pijnvrij bestaan. Na de operatie in augustus boekte Derkx al snel vooruitgang. In december mocht ze weer met haar fysiotherapeut trainen en eind januari hervatte ze de groepstraining.

Derkx: ‘Toen ik vorig jaar geblesseerd was, was ik erg bezig met de vraag of ik de play-offs zou halen of niet. Dat heb ik dit keer niet gedaan. Mijn lichaam staat op één. Hockey niet, zo simpel is het. Gelukkig gaat het nu goed. Per week bekijk ik wat mogelijk is. Ik ben 24 jaar, iedereen zegt dat mijn rug nog een jaar of zestig mee moet. Dat is ook zo. Maar hij voelt nu goed. Beter dan ooit.’


Wat vind jij? Praat mee...