Frédérique Matla: ‘Dit is Den Bosch-onwaardig’

International Frédérique Matla (25) is altijd iemand geweest die zegt waar het op staat. Zondagmiddag na de deceptie in het Wagener Stadion tegen Amsterdam (2-0 verlies) – de tweede nederlaag van Den Bosch op rij – is dat niet anders. ‘Dit was totáál onnodig.’

Drie wedstrijden na de start van de competitie heeft het normaal gesproken weinig zin om uitgebreid stil te staan bij de stand op de ranglijst. Veel waarde hechten aan de negende plaats van Den Bosch zou je scorebordjournalistiek kunnen noemen. Maar vreemd is het natuurlijk wel wat er met de 21-voudig landskampioen aan de hand is. Zo vroeg in het seizoen heeft de ploeg van Marieke Dijkstra de magie in ieder geval nog niet gevonden.

‘We zijn het niet gewend om de competitie te beginnen met drie punten uit drie wedstrijden. Dat is natuurlijk Den Bosch-onwaardig’, zegt Matla. ‘Maar ik vind dat we niet te veel bezig moeten zijn met de ranglijst. We moeten vooral naar onszelf kijken. Hoe kan het dat we hier met 2-0 verliezen?’ verzucht de speelster die zelf ook de afgelopen wedstrijden haar topniveau nog lang niet heeft aangetikt.

De frustratie druipt van de Bossche gezichten na het 2-0 verlies tegen Amsterdam. Foto: Koen Suyk

Vertrek van Welten, Van Geffen en Keetels

Het is ongeveer een half uur na de wedstrijd. Inmiddels is de meeste woede bij de aanvaller van het Nederlands elftal wel gezakt. Maar op sommige momenten staat de frustratie over de nederlaag toch weer in haar ogen. Als haar gevraagd wordt of er een verband is tussen de slechte resultaten van Den Bosch en het vertrek van Lidewij Welten (Kampong), Margot van Geffen (HGC) en Marloes Keetels (gestopt), wakkert dat ook het vuur weer enigszins bij haar aan.

‘Ik zou niet willen zeggen dat daar een verband tussen is. Natuurlijk was onze selectie breder en sterker geweest wanneer zij nog steeds voor ons hadden gespeeld. Wat dat betreft hebben we kwaliteit ingeleverd. Dat is denk ik wel duidelijk. Maar dat betekent niet dat we nu opeens dit soort wedstrijden moeten verliezen. We hebben nog steeds genoeg kwaliteit in huis om hier gelijk te spelen of te winnen. Datzelfde geldt voor de wedstrijd van vorige week tegen SCHC [3-1 verlies]. We moeten echt de hand in eigen boezem steken, vind ik. Dit mag ons gewoon niet gebeuren.’

Fiona Morgenstern heeft Amsterdam op een 1-0 voorsprong gezet. Foto: Koen Suyk

Verdedigende fouten

In haar analyse over wat er zondag misging snijdt Matla grofweg twee belangrijke punten aan. Eén daarvan gaat over de persoonlijke fouten die achterin werden gemaakt. Heel de wedstrijd waren de verdedigers van Den Bosch kort aan het dekken en snoepten ze regelmatig een balletje af van de stick van aanvallers als Marijn Veen en Felice Albers. Maar in de laatste acht minuten van de wedstrijd leidden enkele persoonlijke fouten onnodig de goals van Fiona Morgenstern en Michelle Fillet in, stelt ze.

‘Je bent misschien niet altijd objectief als het over je eigen cluppie gaat, maar ik vind dat deze nederlaag echt onnodig was. In mijn ogen hadden we controle over de wedstrijd. Daarom vind ik het zo zonde dat we op het einde die twee tegengoals weggeven. Dat kunnen we enkel onszelf aanrekenen. Die doelpunten vielen veel te makkelijk.’

Matla staat nog op nul goals

Het andere punt dat Matla aanhaalt gaat over de aanval. Na drie wedstrijden heeft Den Bosch pas twee keer gescoord. Zelf heeft Matla dit seizoen nog niet één doelpunt gemaakt. Ze zegt het eens te zijn met de kritiek dat ze nog niet heeft gebracht wat er van haar wordt verwacht.

‘Mensen verwachten van mij dat ik altijd vaak scoor. Dat mag ook. Ik ben ook kritisch op mijn eigen spel. We gaan er goed naar kijken waarom het bij mij niet lukt en waarom het misschien ook bij de rest niet lukt. Dit zijn ook lastige wedstrijden om te spelen. Behalve tegen Amsterdam hebben we tegen SCHC en HGC gespeeld, daarvan win je niet zomaar met vijf goals verschil. Maar uiteindelijk moet je wel een keer scoren’, zegt Matla.

‘Wellicht is het wel een opstapeling van meerdere dingen. Heb ik vandaag kansen gehad die ik had moeten benutten? Behalve die twee strafcorners eigenlijk niet. Vorige week tegen SCHC kreeg ik eigenlijk ook geen kans. Zowel toen als nu kwam de bal niet vaak in de cirkel. We moeten eens kritisch uitzoeken hoe het kan dat ik, of de andere spitsen, zo weinig kansen krijg. Lopen we niet goed genoeg vrij, staan we op de verkeerde plek, of worden de ballen niet ingespeeld of gezien? Als we daarover goede gesprekken met elkaar gaan voeren, weet ik zeker dat het uiteindelijk heus wel weer gaat lopen.’


1 Reactie

  1. hansasscheman

    Voor de neutrale kijker is een zwakker DB spannender. Sven maakte schaatsen saai, Merkx maakte fietsen saai, Alie maakte boksen saai, Bloemendaal maakte hockey saai. Van die dingen ja.


Wat vind jij? Praat mee...