Geen tranen bij Groningen, ondanks 9-0 afgang en degradatie in Amsterdam

Na de 9-0 schrobbering in het Wagener Stadion waren er geen tranen bij het gedegradeerde Groningen. Misschien was het wel goed zo. Misschien was drie jaar Hoofdklasse spelen al een wonder. Want structureel in het noorden tophockey spelen is voor de goedwillende amateurs van Groningen niet te doen. Zeker niet zonder hun koningin Willemijn Bos.

Iets meer dan tweehonderd euro moeten de hockeysters van Groningen betalen aan contributie per jaar. Elke week is er de verplichting van twee speelsters van Groningen Dames 1 om Meisjes C1 te fluiten. Het zijn verplichtingen waar semi-profs en internationals Eva de Goede, Maria Verschoor en Anne Veenendaal allemaal geen last van hebben.

Groter kon het contrast niet zijn zondagmiddag, tussen de hockeysters van Groningen en Amsterdam. Negen keer scoorden de Amsterdammers, de ene goal nog fraaier dan de andere. Backhands in de kruising. Schitterende tip-ins. Met wat geluk was de tien zelfs gehaald, maar dat bleef de Groningse degradant bespaard in het nationale hockeystadion. Theoretisch konden de noorderlingen directe degradatie nog ontlopen, maar misschien was het wel beter zo. Geen kater, geen domper, wat resteerde was slechts diep respect voor de carrière van oud-international Willemijn Bos, die met een paar rake klappen nog even voor de laatste keer een masterclass flatsen gaf. Zij raakte op een 0-0 stand bij de strafcorner ook de binnenkant van de paal, met weer zo’n heerlijke uithaal.

Julian Steen is na de wedstrijd niet bijster teleurgesteld. Foto: Koen Suyk

Zo’n acht speelsters van Groningen stoppen ermee of gaan weg. De Promotieklasse is komend seizoen daarom een prima klasse voor de noorderlingen. ‘Hoeveel plezier hadden we beleefd, aan volgend jaar Hoofdklasse spelen?’ vroeg de jonge coach Julian Steen zich na de wedstrijd af. Ook hij toonde geen emotie. Want: ‘We zijn vandaag niet gedegradeerd. Dat is al eerder gebeurd. We hadden van een directe concurrent moeten winnen. Je zou alleen kunnen zeggen dat de uitslag vandaag misschien wat tegenvalt.’

Willemijn Bos stopt met tophockey. Anouk van den Berg is zwanger. Fieke Hoff gaat in Utrecht studeren. Marijke Wuite in Leiden. Jasmijn Pouw pakt een studie op in Amsterdam. En zo kon Steen er nog wel wat opnoemen. Het team valt uit elkaar. Steen zelf gaat wel door.

Hij reflecteerde nog op even op de gemoedstoestand van zijn team, dat niet zal lijden onder de 9-0 afgang in het Wagener Stadion. Het team kan terugkijken op drie knappe jaren Hoofdklasse. Wie weet hoe lang het weer duurt, voordat zoiets in het noorden mogelijk is, een regio met relatief weinig hockeyers. ‘Het is heel knap wat we hebben gepresteerd, ook de tweede competitiehelft, waarin we 3-1 voor komen tegen Oranje-Rood. Maar structureel Hoofdklasse spelen in het noorden is moeilijk. Niemand van het team zal hier nu mee zitten dat we gedegradeerd zijn.’

Geen tranen bij Groningen. Foto: Koen Suyk

De ambitie van de club Groningen is het mannen- en vrouwenteam in de Promotieklasse. Dat is het niveau waarop de club moet acteren. En zelfs dat wordt volgend seizoen met de leegloop een uitdaging.


6 Reacties

 1. vos21

  We zijn trots op jullie!! 💪🏻

 2. jappiekrekel

  Met opgeheven hoofd! Prima spirit

 3. Runa Honig

  Ik begrijp niets van deze positieve reacties. De uitslag is hoofdklasse onwaardig en degradatie is een drama voor het noorden. Niets om trots op te zijn, sorry.

  1. jappiekrekel

   Strijdend ten onder gaan, alles er aan gedaan hebben. Dat is eervol, jammer, maar wel met opgeheven hoofd dus.

 4. Ron van Asperen

  Hoe jammer het ook is , we willen jullie bedanken voor alle mooie jaren en met name de fantastische weg naar de hoofdklasse ! Probeer een nieuwe generatie de weg naar boven te laten vinden , veel succes daarmee , weet dat jullie het zonder geld moeten doen en daarmee is de prestatie in de hoofdklasse nog meer bijzonder geweest !!!

  1. nicovisch

   Eens.


Wat vind jij? Praat mee...