Gehavend Amsterdam komt net tekort tegen Den Bosch

Het gehavende Amsterdam heeft zondag de topper verloren van Den Bosch. De thuisploeg, die liefst vijf speelsters miste, hield de landskampioen voor rust van scoren af, maar capituleerde dankzij twee goals in het derde kwart. Den Bosch won daardoor met 1-2.

Ze waren de afgelopen vijf jaar de twee absolute topploegen in de Hoofdklasse Dames. Natuurlijk, vooraf had alles en iedereen het ook elk seizoen over SCHC. Maar uiteindelijk waren het sinds seizoen 2015-2016 (!) alleen Den Bosch en Amsterdam die om de hoofdprijs speelden. Meestal – vier van de vijf finales – wonnen de Brabanders.

Amsterdam en Den Bosch. Ze zijn dus elkaars voornaamste uitdagers. Jaar in, jaar uit. Ze begonnen de klassieker in het Wagener als de nummers een en twee van de competitie. Zoals we het gewend zijn. Toch zit er een groot verschil in de start van beide ploegen. Den Bosch freewheelde door de eerste acht duels, maakte er gemiddeld vier per wedstrijd en speelde alleen gelijk tegen – daar zijn ze weer – SCHC. Amsterdam was stukken minder overtuigend en oogde enorm kwetsbaar tegen Pinoké (5-3 nederlaag na een 5-0 achterstand) en hdm (met geluk 1-1). Coach Robert Tigges had z’n ploeg nog nooit op oorlogssterkte. De ziekenboeg is bomvol. Gouden olympiërs Lauren Stam en Felice Albers hebben door blessures nog geen minuut gespeeld.

Een deel van de sloot geblesseerden van Amsterdam, met Lauren Stam, Felice Albers en Marijn Veen. Foto: Bart Scheulderman

Ook De Baat in ziekenboeg

Sosha Benninga en Marijn Veen ontbreken namelijk eveneens al geruime tijd. Aan die waslijst werd afgelopen week ook Noor de Baat toegevoegd, die vrijdag geblesseerd raakte tegen Hurley. Het maakte de opdracht er niet makkelijker op voor Amsterdam, te meer omdat Den Bosch wel over een volledige fitte selectie beschikte.

Amsterdam compenseerde die sloot met afwezigen, waardoor onder meer good-old Elsemiek Groen weer werd ingevlogen, zondag met strijdlust. Er werd niet geteerd op techniek, frivoliteiten en caps, maar er werd voor elke centimeter heel hard geknokt. De thuisploeg speelde erg compact, maakte de ruimtes klein en kreeg in het eerste kwart twee corners. Beide keren leverde de inzet van Michelle Fillet geen succes op. Den Bosch moest het doen met een kansje in het begin van de wedstrijd, toen Frédérique Matla net tekort kwam om de openingstreffer te maken.

Diep in de eerste helft was Matla nogmaals heel dichtbij die 0-1, toen de eerste Bossche corner via Anne Veenendaal op de Amsterdamse lat belandde. Het was het eerste echte werk voor de goalie van de thuisploeg. Aan de overkant haalde Amsterdam – wederom vlak na elkaar – twee corners. Maar ook de gevreesde schuifslag van Sabine Plönissen trof geen doel.

Sabine Plönissen flatst een corner, die naast het doel van Den Bosch zou gaan. Foto: Bart Scheulderman

Den Bosch laat ander gezicht zien

Na rust toonde Den Bosch een ander gezicht en stelde het orde op zaken. Na een waarschuwingsschot van Margot van Geffen, leidde een fraaie individuele actie van Laura Nunnink de 0-1 in. De middenvelder kwam mooi door over de rechterkant en bediende Matla die weer eens precies op de goede plek stond. Amper bekomen van die tegenslag, kreeg Amsterdam er nog een om de oren. De eerste Bossche corner na rust leverde de tweede treffer van de wedstrijd op. Lidewij Welten tipte de inzet van Matla knap binnen: 0-2.

Amsterdam had een paar minuten nodig om op adem te komen, maar kwam nog in hetzelfde kwart met een antwoord. Aangever Freeke Moes kreeg via de kluts een gekraakte corner voor haar stick. Haar aanname was stijlvol en absoluut het terugkijken waard. Het afmaken was hard, droog en genadeloos: 1-2.

Freeke Moes wordt bejubeld na haar fraaie aansluitingstreffer. Foto: Bart Scheulderman

De laatste kans van Amsterdam

De energie was weer helemaal terug bij Amsterdam, dat in het laatste kwart op jacht ging naar de gelijkmaker. Den Bosch, dat het niveau van het sterke derde kwart niet kon vasthouden, werd teruggedrongen tot in de eigen 23. Maar heel veel verder dan een paar halve kansjes, gesmoorde uitbraken en van richting veranderde voorzetjes kwamen de gastvrouwen niet. Tot drie minuten voor tijd. Een voorgeslingerde bal kwam hoog terug van de legguards van Josine Koning. Er kwam nog een corner. Een laatste kans op de gelijkmaker. Fillets poging werd gepakt door diezelfde Koning. Kans verkeken, wedstrijd verloren.

En toch zal Amsterdam, op termijn, ook een goed gevoel aan deze topper overhouden. Met een gescalpeerde ploeg hebben ze het Den Bosch heel lastig gemaakt. Dat biedt perspectief voor de ploeg uit de hoofdstad voor de rest van de competitie.

Amsterdam – Den Bosch 1-2
39. Frédérique Matla 0-1
41. Lidewij Welten (sc) 0-2
47. Freeke Moes (sc) 1-2