Geschiedenisles helpt Huizen-coach Janssen te relativeren na dramazondag

Maandagochtend om half negen zaten de brugklassers van het Montesori College Nijmegen alweer in de starthouding voor een les geschiedenis van hun leraar Boaz Janssen. Dat was na de dramatische 3-3 na een 0-3 voorsprong in het verre Groningen voor Huizen-coach Janssen een goede manier om alle narigheid van het weekend te relativeren.   

Met nog vier minuten te spelen had promovendus Huizen een historische 0-3 zege in Groningen voor het grijpen. Groningen had hun keepster ingewisseld voor een veldspeelster, maar dat is vaak de standaard noodgreep om een naderende nederlaag te ontlopen. Maar na drie goals in vier minuten – waarvan twee strafcornervarianten van Groningen – stond er 3-3 op het scorebord.

‘Er was spanning, verkramping’

Maandagochtend stond Janssen gewoon voor de klas om tieners te doceren over de Nederlandse geschiedenis. Dat was prettig, moest hij bekennen. Beter dan de hele maandag jezelf pijnigen met videoanalyses van de 3-3. Want hoe kon de zeker lijkende zege worden weggegooid door het puntloze team? ‘Wij hebben de afgelopen jaren regelmatig tegen Groningen gespeeld. Het is ook wel een beetje hun kwaliteit’, zei de parttime coach, die fulltime lesgeeft in Nijmegen. ‘Wij speelden vijfenzestig minuten hartstikke goed. Wij waren het betere team. Maar aan de andere kant moeten wij dat slimmer doen. Bij de 3-1 was er al lichte paniek. Bij de 3-2 een heleboel stress. Er was spanning, verkramping. Mijn assistent kreeg bij de laatste corner ook geen contact met de keepster. Wij wilden anders uitlopen, maar dat konden we niet meer communiceren. Dus dacht onze keepster om het maar zo te houden.’

Uiteindelijk ging de 3-3 er op bijna identieke wijze erin als de 2-3. Maar Huizen was het vooral niet eens met de beslissing van de arbitrage om een strafcorner te geven, omdat Huizen een bal uitnam in eigen 23-metergebied. ‘Dat kan nooit spelbederf zijn, daar kun je geen corner voor geven. Ook liepen zij te vroeg in. Wij waren laaiend’, zei Jansen. Maar Huizen haalde wel het eerste hoofdklassepunt in de historie en kon na afloop al een klein beetje lachen, als een boer met kiespijn. ‘In Groningen hebben we nog wat gedronken met het grootste deel van het team, het een plekje gegeven en het met humor opgepakt. Het is jammer dat we dit zo lieten gebeuren. Juist vorig jaar met de promotie zijn we met dit soort dingen veel bezig geweest. Wat doe je in spannende situaties? Dan kun je bij een afslag ook de bal naar achteren spelen en dan de hoge bal gebruiken. Maar dat deden we niet.’ Na de informele bespreking volgde voor Janssen de lange eenzame rit naar Nijmegen, waar hij woont.

‘Als’ bestaat niet in de topsport

‘Wenn das wörtchen ‘wenn’ nicht war,’ zei Janssen vrijdagavond al spontaan na de 0-4 nederlaag tegen Kampong. Vrij vertaald betekent het zoiets: ‘Als het woordje ‘als’ niet zou bestaan’. Het betekent dat je je niet verschuilt achter excuses. Dat leerde hij toen hij een jaar hockeycoach was in het Duitse Essen. ‘Als’ bestaat niet in de topsport.

Dat bedoelde hij vrijdagavond toen hij vond dat zijn team wel wat meer had kunnen doen tegen Kampong met zeven strafcorners. Maar de promovendus vergeet het voorlopig nog af te maken. ‘We hebben een heel lief team.’ Hij zei ook, na complimenten over het prima spel van zijn ploeg: ‘We moeten oppassen dat niet iedereen in de Hoofdklasse het leuk vindt om tegen ons te spelen.’

‘Wenn das wörtchen ‘wenn’ nicht war’. Hij zal het de komende weken vaak tegen zichzelf zeggen. ‘Als’ bestaat niet. Zondag wacht voor de promovendus landskampioen Den Bosch.


Wat vind jij? Praat mee...