Gezocht: zelfvertrouwen voor dames Nijmegen

‘Geloof erin!’ Matthijs Brouwer, coach van Nijmegen, schreeuwde het zaterdagmiddag diverse keren over het veld. Hard. Vol overtuiging. De oud-international weet met al zijn ervaring dat vertrouwen alles beslissend kan zijn in de strijd tegen degradatie uit de Hoofdklasse. Brouwer zag tot zijn teleurstelling dat Nijmeegse dames alleen aan het begin van het duel en in het derde kwart het geloof in eigen kunnen uitstraalden. Dat was te weinig om Groningen van de overwinning af te houden: 2-3.

Door de zege van Groningen staat die ploeg nu in punten (vijf stuks) gelijk met Nijmegen en Huizen, dat zaterdagmiddag tijdens de inhaalronde in de Hoofdklasse Dames met 0-2 van hdm verloor. ‘We gaan erop en erover’, sprak Klaartje de Bruijn, aanvaller van Groningen, direct na afloop vol vertrouwen. Ondanks dat de ploeg van coach Marc Matarek al maanden onderaan staat, is er geen spoor van twijfel. ‘We weten wat we kunnen, daar halen we vertrouwen uit.’

Ook Kirsten Klop, aanvoerster van Nijmegen, sprak na afloop stoere taal: ‘Dit is heel zuur, maar er is nog niks verloren voor ons. Groningen staat op doelsaldo onder ons en dat houden we zo.’

Aanvoerster Kirsten Klop in duel met Amelia Kateria van Groningen. (c) Willem Vernes Fotografie

Als Nijmegen met diezelfde daadkracht zaterdagmiddag tegen Groningen had gespeeld, was er in Nijmegen na zeventig minuten ongetwijfeld een andere uitslag op de borden gekomen. Brouwer heeft, als de Gelderse promovendus gelooft in eigen kunnen, namelijk een ploeg die prima in de Hoofdklasse mee kan. Dat bleek bij de start van het duel. Al na de eerste de beste aanval had het 1-0 moeten zijn, toen Klaartje Mientjes van Nijmegen plots volkomen vrij voor Groningen-goalie Jantien Gunter opdook. De topschutter van de Gelderse formatie miste echter de daadkracht om de doelvrouw te verschalken. Het was voor Nijmegen wel het startsein om vol gas te blijven geven. De beloning kwam een paar minuten later. Isaline Kroon sloeg de bal hard in de cirkel, waarna Tessa Schoenaker met een soepele stickbeweging de voorzet tot goal promoveerde: 1-0. In Nijmegen gingen de toeschouwers van de thuisclub er eens goed voor zitten. Was dit de dag dat Groningen een bijna definitieve slag richting Promotieklasse werd gegeven?

Het antwoord was: nee. Want in plaats van vertrouwen leek bij Nijmegen de stress toe te slaan door de voorsprong. Groningen kreeg vaker de bal en de thuisploeg kwam niet verder dan wat hard klappen naar voren. ‘Ik weet ook niet precies wat dat is, maar ook in het veld merk je dat als speler. Je voelt de wedstrijd wegglippen’, erkende Klop.

Klaartje de Bruijn was een belangrijke animator bij Groningen

Groningen wist daarmee wel raad. De ploeg van Matarek was door de tegenslag amper aangeslagen en knokte zich stukje bij beetje terug in het duel. Belangrijke animator aan Groningse zijde was De Bruijn. Ze versierde tot twee keer toe een strafcorner die nog niet in een treffer resulteerde, maar er wel voor zorgde dat Groningen met meer overtuiging ging spelen.

Het vertrouwen van de Noorderlingen kreeg aan het begin van het tweede kwart een extra boost met de komst van Willemijn Bos. Er is al veel over haar gezegd en geschreven, maar het is duidelijk dat er een groot verschil is tussen het Groningen met en zonder Bos. ‘Ik ben zo blij dat ik Willemijn in mijn ploeg heb’, jubelde Matarek bij het verlaten van het veld na afloop nog maar eens.

Toch was het De Bruijn die een grote hand had in de gelijkmaker. Een mooie solo van de aanvalster belandde voor de stick van Hedi Koning die de bal in het lege doel lepelde: 1-1. Het laatste greintje zelfvertrouwen leek door die treffer verdwenen bij Nijmegen. De 1-2 achterstand was een rechtstreeks gevolg van die mentale gemoedstoestand. Nijmegen aarzelde, en aarzelde in de opbouw, Groningen-aanvalster Fieke Hoff kon de bal kinderlijk eenvoudig onderscheppen en schoot de bal ietwat gelukkig achter doelvrouw Saskia van Duivenboden: 2-1.

Klaartje de Bruijn is een verdedigers van Nijmegen te snel af.  (c) Willem Vernes Fotografie

Het was overigens aan diezelfde Van Duivenboden te danken, dat Nijmegen in de fase niet verder op achterstand kwam. Met diverse goede reddingen hield ze haar ploeg op de been. Ze leek daarvoor in het derde kwart de beloning te krijgen. Nijmegen kwam als herboren uit de kleedkamer en zette vol druk op Groningen. Briljant hockey speelde de ploeg van Brouwer niet, maar de overtuiging deed de gasten terugdeinzen. En corners weggeven. Vier stuks kreeg Nijmegen er in het derde kwart. Een ervan werd door Klaartje Mientjes achter Gunter getikt: 2-2.

Hoop in Nijmeegse harten

Weer gloorde er hoop in de Nijmeegse harten, maar wederom werden ze teleurgesteld. Ditmaal zorgde echter een curieus moment van de begeleiding dat het zelfvertrouwen een knauw kreeg. Nijmegen had in de videotoren een assistent-trainer geposteerd. Die had van het arbitrale duo al eerder te horen gekregen dat hij van daaruit niet mocht coachen. Toen hij dit toch weer deed, kreeg hij geel. De vijf minuten straf moest door aanvoerder Klop worden uitgezeten. ‘Dat is dan een nadeel als je aanvoerder bent’, sprak Klop daarover droogjes.

Omdat kort daarop de Nijmeegse Britt van Beek ook nog groen kreeg, was het plots elf tegen negen in het veld. Die meevaller gaf Groningen voldoende vertrouwen om de defensieve stellingen te verlaten en op jacht te gaan naar de winst. De winnende treffer viel uiteindelijk twee minuten voor tijd. Bos versierde heel handig weer een strafcorner, sloeg hem zelf in, waarna wederom Fieke Hoff de trekker overhaalde: 2-3.

Euforische Matarek: ‘En maandag pakken we Den Bosch’

Het Groningse feest leek slechts kort te duren. In de laatste seconde versierde Senna Bombach een nieuwe corner voor Nijmegen. Uit de variant werd gescoord, maar na kort overleg besloten de arbiters de treffer te annuleren. Klop had de uitlopende Bos op onreglementaire wijze geblokkeerd, oordeelde het duo na kort overleg. Klop was zich na afloop van geen kwaad bewust. ‘Ik liep naar strafbalstip. Willemijn ook, daar kwamen we in botsing. Ik heb de beelden niet teruggezien, maar volgens mij was de beslissing niet terecht’, zei Klop, die aan de botsing nog een geblesseerde vinger over hield.

Dat was na afloop niet wat het meeste pijn deed. Die zat in de zure nederlaag en de tik die dit ongetwijfeld geeft in het geloof aan Nijmeegse zijde. Aan Brouwer de taak met zijn speelsters op zoek te gaan naar dat vertrouwen om rechtstreekse degradatie te voorkomen.

Bij Groningen is dat niet nodig. Daar riep Matarek na afloop in een euforische bui zelfs: ‘En maandag pakken we Den Bosch.’


1 Reactie

  1. Ron van Asperen

    Ben heel blij met de overwinning van Groningen maar minder met het feit dat je in het hockey strafcorners kunt “versieren” ...... Dat wordt minstens drie keer vermeld en is dus relevant voor het verloop van de wedstrijd ...... Jammer !


Wat vind jij? Praat mee...