Groningen grijpt állerlaatste strohalm stevig beet en haalt play-outs

De energie die Groningen op het veld tentoonspreidde tegen Kampong hadden we dit seizoen nog niet gezien van de ploeg die zo lang onderaan de ranglijst bungelde. Keíhard geknokt werd er, met resultaat: 1-2 winst. Nijmegen verloor van Huizen en daarmee was het sprookje voor Groningen compleet. Wég laatste plaats, wég directe degradatie uit de Hoofdklasse. Om het behalen van de play-outs werd nog nooit zo hard feestgevierd.

Minutenlang stond Groningen-coach Marc Materek na het laatste fluitsignaal nog op zijn telefoon te turen. Zijn team vierde feest na de cruciale met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Kampong. De tussenstand Nijmegen – Huizen was 0-2: voor het team genoeg om de vlag uit te hangen, want bij verlies van Nijmegen zou die ploeg en niét Groningen direct degraderen. ‘Hoe lang kan zo’n wedstrijd duren’, verzuchtte de gespannen coach tegen niemand in het bijzonder. Pas toen zijn telefoon meldde wat iedereen al dacht – verlies van Nijmegen – kon Materek zich laten gaan.

Foto: Frank Uijlenbroek

Eerste goal op een wel erg goed moment

De laatste strohalm was het laatste duel tegen Kampong voor Groningen, dat ontlopen van directe degradatie niet in eigen hand had. En dat was goed doorgedrongen tot de speelsters. Wie de wedstrijd zag zonder voorinformatie, zou zeker niet zeggen dat er hier een hekkensluiter aantrad. Groningen begon met een energie aan de wedstrijd die we dit seizoen nog niet eerder bij ze zagen. Al direct na de afslag was er het kansje voor Fieke Hoff, na vijf minuten spelen sloeg aanvoerder Klaartje de Bruijn prompt binnen: 0-1 voor. ‘Mijn eerste goal van het seizoen’, straalt ze na de wedstrijd. Over een goed moment kiezen gesproken. 

Stand bij Nijmegen – Huizen druppelt binnen

Tegelijk met de voorsprong druppelde ook de informatie vanuit Nijmegen binnen. Nijmegen stond op achterstand tegen Huizen, leerde de coach, de reservebank en daarna ook de speelsters. De Bruijn: ‘Ik hoorde iemand in het publiek roepen: ‘Nijmegen 0-1 achter!’.’ Het gaf haar en haar teamgenoten de kracht om nóg harder te strijden. ‘Je zag de energie gewoon alleen maar groeien’, vertelt Materek trots. 

Die energie zorgde ervoor dat Groningen hun beste wedstrijd van het seizoen speelde, tegen Kampong, niet de minste tegenstander. Dit seizoen is zo’n wedstrijd exceptioneel, vorig seizoen kwam het nog wel vaker voor. Toen verraste promovendus Groningen door zich te handhaven, zelfs zonder play-outs. Dit seizoen ging het anders. ‘De eerste seizoenshelft hadden we het heel zwaar’, stelt de coach. ‘Dat had met van alles te maken. Ook met verwachtingen van buiten het team en misschien ook wel binnen het team zelf.’ 

Groningen bungelt lang op laatste plaats

Feit is dat Groningen het in de laatste wedstrijden oppakte, maar de ploeg kwam maar niet van die verdomde laatste plaats af.  Bij vlagen werd er heel goed gespeeld, maar er werd ook nog teveel weggegeven. Vandaag bleek het anders. Materek: ’We waren heel effectief. Die eerste goal was precies zoals afgesproken, dat vond ik mooi om te zien. En de tweede, die was gewoon schitterend.’ Inderdaad, na de gelijkmaker van Kampong richtte Groningen zich weer op en scoorde Fieke Hoff een oogstrelende tip-in waardoor de hekkensluiter de voorsprong weer pakte. 

Overleven in de slotfase

Maar toen werd het zwaar. Al in het derde kwart begon de ploeg uit het Noorden af en toe tijd te pakken. De enorme energie bleek toch zijn grenzen te kennen. ‘Het vierde kwart was overleven’, merkte aanvoerder De Bruijn. Groningen kwam vrijwel niet meer uit hun eigen 23-gebied, maar Kampong maakte de kansen die ze kregen niet af. Onder leiding van Willemijn Bos, die in de slotfase sterk speelde, speelde Groningen het gedecideerd uit. 

Willemijn Bos in actie. Foto: Frank Uijlenbroek

Na het laatste fluitsignaal werd er gejuicht en omhelsd, ook al was de uitslag van Nijmegen – Huizen nog niet definitief. De Bruijn: ‘Wij hadden in ieder geval alles gedaan waar wij invloed op hadden.’ Nu is het zaak dat goede gevoel, de energie waarmee Groningen vandaag speelde, mee te nemen naar de play-outs. ‘Lastig’, volgens Materek, ‘want de play-outs zijn pas over een tijdje. Ik denk dat ik Huizen maar eens ga bellen voor een paar oefenpotjes.’


Wat vind jij? Praat mee...