Groningen zet grote stap richting handhaving in Hoofdklasse

De dames van Groningen hebben woensdagavond een belangrijke stap gezet richting handhaving in de Hoofdklasse. De ploeg van coach Marc Matarek won het eerste playoff-duel met Rotterdam met 4-2 dankzij onder meer twee goals van uitblinker Klaartje de Bruijn.

Op de tribunes van de club uit de Maasstad dichtten op voorhand maar weinig mensen de thuisclub kansen toe tegen hoofdklasser Groningen. Het behaalde kampioenschap van Rotterdam in de Overgangsklasse kwam tenslotte al totaal onverwacht nadat Coach Kees Wortmann zijn dames het seizoen in had gestuurd met de doelstelling: een plek bij de Top-5 dat recht geeft op plaatsing voor de Promotieklasse.

Met het behalen van die titel op 13 mei in de Overgangsklasse A werd de Rotterdamse doelstelling ruimschoots gehaald, maar de groen-witte formatie kreeg zo ineens ook de Hoofdklasse in zicht. De eerste kans op promotie naar het allerhoogste ging in een playoff-strijd met Pinoké afgelopen weekend verloren en daardoor was woensdag een regelrechte stunt nodig tegen de nummer elf van de Hoofdklasse, Groningen.

Stunt in de maak

Groningen, dat zes weken geleden op de slotdag van de competitie op spectaculaire wijze ontsnapte aan rechtstreekse degradatie, was naar Rotterdam gekomen zonder wedstrijdritme, maar met een duidelijke missie. Kort voor het duel zei coach Marc Matarek: ‘We moeten deze ploeg niet onderschatten. Zij zullen ongetwijfeld vrijuit gaan spelen en wij moeten. Daarom moeten wij er vanaf het begin vol op klappen en de wedstrijd proberen vroeg te beslissen.’

Daarin slaagde de ploeg uit het hoge noorden niet, want onder leiding van uitblinkster Lisa van Baaren leek Rotterdam lang op weg naar een stunt. Zo was het namelijk Van Baaren die al in de tweede minuut de score opende door de eerste Rotterdamse kans van de wedstrijd te verzilveren.

Rotterdam viert de 1-0 voorsprong op Groningen

Groningen, dat al vijfenhalve week geen officiële wedstrijd meer had gespeeld, zocht hierna de aanval en kwam dankzij aanvoerster Klaartje de Bruijn in het tweede kwart op gelijke hoogte. Maar ondanks dat Groningen hierna aanzette en de wedstrijd in handen leek te nemen, was het alsnog de thuisploeg die verrassend met een 2-1 voorsprong ging rusten dankzij wederom een goal van Lisa van Baaren. Kort na rust toonde Willemijn Bos haar Groningse spierballen en flatste haar gevreesde strafcorner hard op de plank; 2-2.

De pijp was leeg

Hierna leek er iets te gebeuren met de thuisploeg. De energie sloop met de minuut uit het team, waar Groningen leek te voelen dat dit het moment in de wedstrijd was om door te pakken. Onder aanvoering van de uitstekend spelende Klaartje de Bruijn nam Groningen in deze fase definitief het heft in handen. Dankzij goals van Noor Hakker en de Bruijn zelf werd de wedstrijd dan ook ineens tegen het einde van het derde kwart beslist.

In het laatste kwart was Rotterdam niet meer bij machten om het klasseverschil op het veld te compenseren met bluf, energiek en verrassend hockey. Het team bleek moegestreden door het drukke programma van de afgelopen weken. Groningen oogde een stuk frisser, trok de wedstrijd overtuigend over de streep en zette zo een grote stap richting handhaving in de Hoofdklasse.

Zaterdag staat in Groningen het tweede playoff-duel op het programma.