Grote stress in Bloemendaal bij tussenstand Groningen

Vijfentwintig minuten lang staat hekkensluiter Groningen op een voorsprong tegen topploeg Oranje-Rood. Het wordt zelfs 1-3. 150 kilometer verderop wordt de tussenstand op de telefoon in Bloemendaal met trillende handjes gevolgd. ‘De staf wist het, de speelsters niet’, bekent coach Teun de Nooijer.

Met elke knappe redding van Pinoké-keepster Kiki Gunneman groeit op ’t Kopje de wanhoop op de Bloemendaalse bank, waar coaches Teun de Nooijer en André Morees weten wat hun speelsters niet weten. Hekkensluiter Groningen staat een half uur virtueel op tien punten, Bloemendaal op negen. De laatste plaats. Directe degradatie.

Een backhand van dichtbij van Carmel Bosch lijkt de verlossing te betekenen voor Bloemendaal. Maar daar is de stick van Gunneman. Een ingewikkelde strafcornervariant met een bizarre turn naar rechts wordt mooi uitgevoerd, maar als dan het schot richting het goal van Pinoké gaat, staat daar weer Gunneman. De tijd tikt verder.

Pinoké krijgt een strafcorner, terwijl de berichten in Eindhoven iets gunstiger lijken. 1-3 wordt 2-3, en 3-3. De Steekneuzen stoppen de strafcorner niet, waardoor Bloemendaal opeens aan een counter kan beginnen. Met een enorm overtal is de weg naar de bevrijding via de tweede zege van het seizoen dichtbij. Maar de bal wordt tam in de stick van de enige verdedigster van Pinoké geschoven.

Melle Spruijt vuurt op het goal van Pinoké. Foto: Koen Suyk

De legacy van Teun

Als het eindsignaal heeft geklonken weet niemand of ze nou moeten lachen of huilen. Lachen, blijkt later. International Yibbi Jansen heeft in Eindhoven de 3-4 gemaakt. Dan volgt minuten later alsnog het bericht dat niemand meer had verwacht in Bloemendaal: Oranje-Rood – Groningen is geëindigd in een 4-4 gelijkspel. Het punt van Bloemendaal blijkt toch wat waard. Anders hadden beide ploegen op acht punten gestaan.

‘Ja, ik wist de stand’, zegt Bloemendaal-coach Teun de Nooijer droog. Hij neemt na dit seizoen afscheid en verklaarde al eerder zichzelf meer als assistent te zien dan hoofdcoach. ‘Ik had het niet verwacht. Ik wist dat het 1-3 stond. Natuurlijk.’

Wat doe je als je weet dat het hoofdklassebehoud van je club op het spel staat. Je nalatenschap, je legacy als coach, na drie jaar werken? Als je weet dat het onraad uit Eindhoven zo je mobiel in kan sluipen, met het veranderen van een cijfer in het live scorebord van deze app?

‘Het zat ergens wel in mijn hoofd. De staf wist het. De speelsters niet. Maar we moesten het ook zelf doen. We wilden ons echt niet laten afleiden.’

De Nooijer bekende na de wedstrijd dat middenmotor Pinoké de eerste helft beter was, terwijl Bloemendaal het derde en vierde kwart meer naar zich toe trok. Met 0-0 zijn de Mussen de minst productieve ploeg uit de Hoofdklasse. Slechts vijftien keer scoorde het team. Het is dit seizoen niet anders.

Teun de Nooijer (Bldaal) met Anna O’Flanagan (Pin) na de wedstrijd tussen Bloemendaal en Pinoké. Foto: Koen Suyk

Hoe word je snel middenmotor?

Promovendus Pinoké is aan de andere kant een mooi voorbeeld hoe je snel als laagvlieger stevig in de middenmoot terecht komt. Daarvoor moet je wel de knip trekken en het juiste plan uitvoeren. De Steekneuzen haalden drie buitenlandse internationals (onder wie Anna O’Flanagan van Bloemendaal) en een routinier als Anouk Lambers van Amsterdam. Daarom heen staan de eigen speelsters van de club. Bij Bloemendaal kiezen ze – noodgedwongen of vrijwillig – niet meer voor die buitenlandse krachten.

De Nooijer: ‘Wij doen het met de middelen die wij hebben. In de tweede helft van het seizoen hebben wij een stap gemaakt. Wij zijn een aantal jaren geleden begonnen met een tienjarenplan, om hogerop te komen. In welk jaar we nu zijn? Het derde. Aan het einde van die tien jaar willen we stabiel in de Hoofdklasse staan.’

Zowel Huizen, Bloemendaal als Groningen vechten de komende weken tegen directe degradatie. Hieronder vind je de stand en het resterende programma. 

Stand onderin Dames Hoofdklasse

Huizen 20-10 (15-58)
Bloemendaal 20-9 (15-44)
Groningen 20-8 (16-67)

Resterende programma:

Huizen

5/5 Laren-Huizen
12/5 Huizen-Pinoké

Bloemendaal

5/5 Den Bosch-Bloemendaal
12/5 Bloemendaal-Kampong

Groningen

5/5 Groningen-Hurley
12/5 Amsterdam-Groningen


3 Reacties

  1. goud

    Pinoke als voorbeeld, kan best;) Over de afgelopen 10 jaar is Pinoke 9 jaar geëindigd op de plekken 8 t/m 11. 1x is daar degradatie uit voort gekomen en dus is het 10e jaar in de (voormalige) OVK geweest. Hen als voorbeeld van een stabiele middenmotor klopt dus niet, het is een zeer stabiele “laatste plaatsen” team.

  2. mark-j

    Gaat Laren het Huizen lastig maken als buren ? Bloemendaal moet vrezen....

  3. vakantie

    Zet ‘m op Groningen!!!


Wat vind jij? Praat mee...