Half uur ‘stormpauze’ brengt Nijmegen niet van haar stuk

De slechte reeks van MOP in officiële wedstrijden blijft maar voortduren. Ook tegen Nijmegen kon de ploeg uit Vught niet winnen, ondanks een vroege voorsprong: 2-1. Het laatste deel van de wedstrijd stormde het niet alleen op maar ook boven het veld. Daardoor hadden beide ploegen bijna een half uur om zich mentaal voor te bereiden op de laatste 135 seconden van het duel.

Naar alle waarschijnlijkheid hadden het gros van de supporters de winnende treffer van Catherine Maas van Nijmegen helemaal gemist of maar half gezien. De regen viel namelijk met bakken uit de lucht, waardoor de meeste supporters op dat moment al naar het clubhuis gevlucht waren. Van een afstandje probeerden zij de wedstrijd alsnog te kijken. Een paar minuten later konden zij zelfs helemaal naar binnen toen de arbitrage de wedstrijd tijdelijk stillegde.

Op de klok stonden nog precies 42 seconden. De wedstrijdofficials gaven echter aan dat nog 1 minuut en 43 seconden extra gespeeld moest worden, bij een stand van 2-1 voor Nijmegen. De spelers hadden genoeg tijd om de laatste secondes van het duel vooraf te bespreken. ‘Eigenlijk wilden we doorspelen’, vertelde Catherine Maas, die vlak voor tijd de winnende scoorde. ‘Maar aan de andere kant konden we even samenkomen. Bespreken hoe we het laatste deel van de wedstrijd gingen aanpakken.’

‘Eigenlijk hoefde ik weinig te zeggen in de kleedkamer’, stelde Nijmegen-coach Matthijs Brouwer na afloop van de wedstrijd. ‘Alleen dat we het moesten dichthouden, zoals we dat de hele wedstrijd al deden.’ Dat ging aardig, totdat MOP in de laatste seconde een strafcorner kreeg. Met elf aanvallers tegen vier, omdat Ellemiek Koenders in eerste instantie te vroeg uitliep, kon MOP niet het gaatje in de verdediging vinden. Nijmegen won daardoor het eerste duel van de ‘best of three’. Volgende week kan de Gelderse club in Vught de promotie naar de Hoofdklasse veiligstellen.

Blijdschap na de snelle 0-1 van Mathilde Hotting (MOP). Bron: Paul Rapp

MOP vergat zich na sterk begin veelvuldig te belonen

Het was echter MOP dat sterker uit de startblokken kwam. De eerste kans was direct raak voor de Hoofdklasser uit Vught. Een voorzet van rechts bleef voor het doel hangen, waarna Mathilde Hotting, die in de competitie niet tot scoren kwam, de bal simpel binnen kon slepen. Een harde klap voor Nijmegen, die in de playoff-duels tegen Huizen al een aantal doelpunten te simpel weggaf. ‘Het is wel appels met peren vergelijken’, vond Brouwer achteraf. ‘MOP en Huizen zijn heel andere teams. Huizen heeft een dodelijke strafcorner en dat nekte ons toentertijd. Nu gaven we bijna geen strafcorners weg.’

Volgens MOP-coach Alferink pakte zijn plan in het begin van de wedstrijd juist goed uit. Zijn ploeg zette vroeg druk en zo kon verdediger Rosalie de Beer meerdere malen de bal op het middenveld onderscheppen. De bezoekers gingen echter slordig om met te kansen. Zo veranderde Elke Boers even in Lionel Messi, passeerde een speler of vijf en legde een afgemeten bal bij de tweede paal. Tot haar spijt zag ze Pili Romang de bal naast tikken. Alferink: ‘Daarna heb je pech dat er zoveel kaarten vallen. Daar heeft Nijmegen optimaal van geprofiteerd.’

Kaartenregen luidde comeback van Nijmegen in

Een kaartenregen bij MOP zorgde namelijk voor een ommekeer in de wedstrijd. Eerst kreeg doelpuntenmaker Hotting net voor de rust een gele kaart, waardoor Nijmegen in de laatste minuten voor de rust even op adem kon komen. Na de thee was het de beurt aan Jolijn Donkers om zich te melden bij de wedstrijdleiding. Zij moest toezien hoe uitblinker Klaartje Mientjes de wedstrijd in evenwicht bracht. Daar had ze alleen een goede loopactie en een simpele schuiver met de backhand voor nodig.

Tot overmaat van ramp kreeg ook De Beer een groene kaart. Voor een aantal minuten was het negen van MOP tegen elf van Nijmegen. De thuisploeg had de hoofdklasser opeens bij de strot en wilde niet loslaten. Kirsten Klop zorgde in die periode voor de grootste kans, maar haar schot strandde al bij de eerste inlopende verdediger. Alferink maande zijn ploeg toen tot rust. ‘Het was een periode van tien tot vijftien minuten die niet goed ging. Dan kregen we opeens de gelijkmaker om de oren’, keek hij terug.

Uitblinker Klaartje Mientjes van Nijmegen aan de bal. Pili Romang kijkt toe. Bron: Paul Rapp.

Storm verplaatste zich langzaamaan van het veld naar de lucht

Uiteindelijk kreeg MOP ademruimte toen Tessa Schoenaker van Nijmegen een groene kaart kreeg, waardoor het even tien tegen tien was. Daarna viel het stil op het veld. De wedstrijd was achteraf gezien vooral een strijd op het middenveld, waarbij beide ploegen er vol op knalden. Het bewijs? De vele gele en groene kaarten. Ondertussen verzamelden de wolken zich boven Nijmegen en verplaatste de storm zich van het veld naar de lucht. Een aantal supporters kon onder een parasol de wedstrijd met droge voeten kijken. Het overige publiek in het clubhuis miste daarna niet veel van de restanten van het duel, tot acht minuten voor het einde.

Een splijtende pass van Michelle Simons kwam pardoes bij Maas in de cirkel terecht. ‘Het doelpunt kwam helemaal uit niet het niets eigenlijk. Na die schitterende pass van Mies was het een kwestie van aannemen en langs de keepster schieten’, aldus Maas. De bliksem meldde zich een paar minuten later, net voor het einde van de wedstrijd. De scheidsrechter twijfelde geen moment en stuurde de teams voor een lange periode de kleedkamers in.

‘Energie gezien die ik de afgelopen weken miste.’

Tijdens de ‘stormpauze’ bedacht Alferink een plannetje om zijn ploeg op zijn minst naar de shoot-outs te krijgen. ‘Het werkte ook, omdat we in die laatste secondes nog twee keer gevaarlijk in de cirkel kwamen. We haalden zelfs nog een strafcorner en hadden een vrije kans via de tip-in’, stelde hij. ‘Het is jammer dat je niet scoort, maar we hebben na deze wedstrijd vertrouwen dat wij zaterdag thuis gaan winnen.’

Coach Brouwer van Nijmegen haalde met de winst van vandaag zijn gram, nadat hij vorige week aangaf dat MOP zeker te pakken was. ‘Het belangrijkste dat wij meenemen van deze wedstrijd is dat wij ons over de teleurstelling van vorige week hebben gezet’, reageerde hij. ‘We hebben vandaag laten zien niet de mindere te zijn ten opzichte van een hoofdklasser. Dan komt er eindelijk energie naar boven die ik de afgelopen weken miste. Dan kan ik alleen maar trots zijn.’