Hdm pakt punt en bereikt play-offs: ‘Het is onwerkelijk’

Veertien punten was het gat voorafgaand aan het duel tussen Pinoké en hdm, de twee ploegen die dit seizoen een gooi deden naar de vierde playoff-plaats. Hoewel de thuisploeg al eerder de hoop opgegeven had, ging het zondagmiddag gelijk op (1-1) in het Amsterdamse Bos. Een uitslag waar hdm maar wat blij mee was: dat ene puntje was nog nodig voor het grijpen van het playoff-ticket. 

Het eindsignaal had al geklonken toen Pinoké aan mocht leggen voor een strafcorner. Overleven was het motto voor hdm, dat met een punt voldoende had voor een plek in de play-offs. Zenuwslopend waren de laatste dertig tellen. Uit de eerste uitspeelcorner – een een-tweetje tussen Kiki van Wijk en Kari Stam – volgde een tweede strafcorner. Ook toen koos Pinoké voor hetzelfde recept. Keepster Julia Remmerswaal moest ingrijpen, maar hdm overleefde het Amsterdamse slotoffensief. Met de strafcornermaskers nog op vielen de speelsters elkaar in de armen. Voor het eerst in de geschiedenis staat hdm in de play-offs. 

Pinoké en hdm waren dit seizoen de twee ploegen die uit zouden maken wie het vierde playoff-ticket zou grijpen. Ploegen die nog nooit eerder deelnamen aan het seizoenstoetje. Hoewel het gat tussen de nummer vier en vijf veertien punten telde, ging het duel gelijk op. Maria Steensma zette de thuisploeg in het eerste kwart op voorsprong, toen ze van dichtbij binnen kon tikken.

Pien van Nes – bezig aan haar vijftiende seizoen voor de ploeg – sleepte vlak voor rust haar elfde doelpunt van het seizoen in de touwen. De gelijkmaker en een verlossing voor de ploeg uit Den Haag, dat in de eerste twee kwarten het betere van het spel had, maar in de tweede helft tegenover een sterker Pinoké stond. 

Blijdschap bij Ivar Knötschke direct na afloop van het duel. Foto: Willem Vernes

‘Voelt onwerkelijk’

Toch kon dat sterkere Pinoké geen potten breken. Zelfs niet toen het nog twee strafcorners kreeg na het laatste fluitsignaal. Een zenuwslopend moment voor hdm-coach Ivar Knötschke. ‘Het was alle hens aan dek. We wilden onze playoff-kandidatuur extra kracht bij zetten door goed resultaat te halen bij Pinoké. Het was niet onze beste wedstrijd, maar dat is achteraf makkelijk praten.’ 

De succescoach schrijft met dat ene punt tegen Pinoké historie. ‘Het voelt onwerkelijk. Met nog een maand te gaan hebben we de play-offs binnen’, klonk hij trots. ‘We hebben het gedaan’, waren de woorden van de coach, die zuchtte van opluchting. Doelend op de laatste secondes van de wedstrijd, maar ook op de aanloop van het duel.

Hij probeerde de druk van het duel af te halen, maar gaf toe dat dat moeilijker was dan verwacht. ‘Ik kreeg de afgelopen week mailtjes van de club hoe we het ticket konden vieren. Die heb ik direct weer verwijderd. Ik heb zaterdag echt afleiding moeten zoeken, om niet alleen maar met dit moment bezig te zijn.’

Vreugde bij hdm na de gelijkmaker van Pien van Nes. Foto: Willem Vernes

‘Laten zien dat we wat te zoeken hebben in de play-offs’

De komende maand kan de ploeg zich voorbereiden op de allereerste play-offs. Een maand waarin ze tegenstanders Den Bosch, Amsterdam en SCHC allemaal nog eens tegenkomen. ‘We gaan laten zien dat we wat te zoeken hebben in de play-offs. We gaan het meemaken. We hebben playoff-ervaring uit de zaal. Het mentale stuk is vergelijkbaar.’

Wat is nou het succes van de dames van hdm dit seizoen? ‘We doen het samen. Van nummer zeventien tot nummer een. Het geloof kwam door onze goede start. Dat geloof in ons eigen kunnen groeide gedurende het seizoen. Hebben we boven onze stand geleefd? Nee. Dat zullen we zeker laten zien binnen de lijnen.’

Het ticket werd zondag nog uitgebreid gevierd. De ploeg verkaste direct naar de eigen club, waar er – coronaproof – stilgestaan werd bij dit stukje Haagse historie. En Knötschke? Die controleert vanavond nog zijn (verwijderde) e-mails. 


Wat vind jij? Praat mee...