Hdm speelt Kampong weg, maar beloont zichzelf niet

Twee doelpunten van Pien van Nes waren voor hdm niet genoeg om Kampong te verslaan. De ploeg van Sonja Thomann was de eerste drie kwarten heer en meester, maar deed zichzelf ernstig tekort met een 2-2 gelijkspel.

De van Cartouche overgekomen coach Sonja Thomann moest een paar keer met haar ogen knipperen om te geloven wat ze zag. ‘We speelden Kampong bij vlagen helemaal weg. Ik vond ons supergoed. Ik ben echt verrast over hoe goed we nu al staan te hockeyen. Ik denk dat we 70 of 75 procent balbezit hebben gehad.’

Hdm liet Kampong af en toe alle hoeken van het veld zien

Na de verrassende 1-3 overwinning op SCHC vorige week zondag was het de vraag of die zege een toevalstreffer was, of dat er iets moois in Den Haag bloeit. Na de eerste paar minuten waarin Kampong iets sterker was, kreeg hdm zowaar vleugels. De thuisploeg speelde met lef, greep het initiatief en liet Kampong af en toe alle hoeken van het veld zien.

Aan het begin van het tweede kwart kreeg aanvoerder en verdediger Pien van Nes vanuit de achterste linie alle vrijheid om door het midden op te komen. Ze flatste de bal de cirkel in en bereikte daar Fay van der Elst. Met de rug naar het doel nam ze de bal aan, waarna Kampong-keepster Alexandra Heerbaart druk op haar zette en haar een licht duwtje gaf. Het was voor de scheidsrechters zwaar genoeg om een strafbal te geven. Van Nes ging achter de bal staan en pushte hem laag in de linkerhoek binnen.

Kampong-keepster Alexandra Heerbaart geeft Fay van der Elst een licht duwtje, waardoor hdm een strafbal krijgt. Foto: KNHB/Willem Vernes

‘We kregen veel kansen, maar die moet je wel maken’

Daarna denderde hdm door. In de ijzersterke fase die volgde, had zomaar de 2-0 of de 3-0 kunnen vallen. Moeten vallen, zelfs. De grootste kans was voor Mascha Sterk, die knap door de verdediging van Kampong dribbelde, maar naast schoot.

Pien van Nes: ‘In de eerste helft waren wij de bovenliggende partij. We speelden Kampong bij vlagen weg. We kregen veel kansen, maar die moet je wel maken. We hadden zeker met 2-0 de rust in moeten gaan. Kampong is veel minder vaak in de cirkel geweest dan wij, maar zij scoren wel. Daar kunnen wij nog iets van leren.’

Terwijl haast niemand langs de lijn er rekening mee hield, schoot Kampong-speelster Pam Imhof een seconde of twintig voor rust zowaar de gelijkmaker binnen. Een domper voor de thuisploeg, die zich niet liet kennen en in het derde kwart opnieuw prima veldspel op de mat legde. Toen Pien van Nes twee minuten voor het einde van het derde kwart een strafcorner binnensloeg, stond hdm volledig verdiend weer op voorsprong.

Maar twee minuten later kreeg Kampong een strafcorner. Daaruit volgde nog een strafcorner. Lisette Korink pushte de bal op keepster Julia Remmerswaal, waarna Elsie Nix uit de rebound raak schoot: 2-2.

Pien van Nes heeft hdm uit een strafcorner op 2-1 voorsprong gezet. Foto: KNHB/Willem Vernes

Daarna was het vuur van hdm gedoofd. In het laatste kwart ging Kampong steeds beter spelen en moest hdm zelfs nog oppassen dat het niet tegen een nederlaag aanliep. Malou Pheninckx kreeg een gele kaart, maar vreemd genoeg speelde Kampong juist met tien man de beste minuten van de wedstrijd. ‘Toch hadden wij moeten winnen’, was de conclusie van Pien van Nes.

Freixa: ‘Je zou bijna denken dat wij nog in de voorbereiding zitten’

Kampong-coach Santi Freixa erkende dat zijn ploeg met een gelijkspel goed weg kwam. ‘ Hdm was bijna de hele wedstrijd beter dan wij. Ze hadden onze fouten vandaag kunnen afstraffen. We zijn blij dat we nog een punt hebben gehaald. Een bonus, als je kijkt naar ons spel. Je zou bijna denken dat wij nog in de voorbereiding zitten. Hdm heeft de hele voorbereiding bijna met een volledige selectie gedraaid en wij hebben zeven speelsters moeten missen. Dat was terug te zien. Hdm was veel scherper dan wij. Hopelijk was dit de laatste wedstrijd van onze voorbereiding en beginnen we volgende week écht aan de competitie.’

Santi Freixa gaf zijn speelsters meteen na de wedstrijd een donderpreek. Foto: KNHB/Willem Vernes

hdm – Kampong 2-2 (1-1)

’20 Pien van Nes 1-0 (sb)
’35 Pam Imhof 1-1
’50 Pien van Nes 2-1 (sc)
’52 Elsie Nix 2-2 (sc)