Hdm te laat wakker om zege van Oranje-Rood in gevaar te brengen

Het seizoen is nog lang, maar in Den Haag vochten hdm en Oranje-Rood een vroegtijdig potje om de aansluiting met de traditionele top 4 uit. De Eindhovenaren wonnen. Verdiend, maar het was niet groots.

Dat het even duurde voordat beide ploegen goed in de wedstrijd zaten, had waarschijnlijk te maken met het feit dat de dames de vrijdagavondwedstrijd nog in de benen hadden. ‘Een aanslag op je lichaam’, noemt Oranje-Rood-speelster Valerie Magis het dubbelweekend. Magis, die door Annan weer is opgeroepen voor de trainingsgroep van Oranje, versierde zelf de corner waaruit zij zondag de openingstreffer maakte. ‘Het is heel belangrijk dat je zaterdag je rust pakt. Uitfietsen, veel water drinken. Wij waren vandaag in ieder geval allemaal fit en hebben met de juiste energie een goede wedstrijd neergezet. Vrijdag deden we dat ook tegen Amsterdam, helaas trokken we hem toen niet over de streep.’

Zonder belangrijke pionnen als Laura Keibel, Mila Muyselaar en Hester van der Veld worstelde hdm in de openingsfase met zichzelf. Tot opgebouwde kansen kwamen de Haagsen nauwelijks en ze hadden geluk dat het bij rust slechts 0-1 stond. ‘Het was inderdaad lastig’, beaamde aanvaller Fay van der Elst. ‘We waren gewoon niet fel genoeg. Daar hameren we iedere week op en tot nu toe lukte het ook dat steeds te leveren. Daar ligt onze kracht. Vandaag kwam het pas in de tweede helft. Maar dat was veel te laat.’

Fay van der Elst van hdm is Valerie Magis te snel af. Foto: OrangePictures/Willem Jan Dijkdrent

Via Demi Lefranc, rebound uit de strafcorner, kwam hdm aan het einde van het derde kwart op 1-1. Yibbi Jansen was in die periode met geel naar de kant gestuurd. Lang kon hdm er niet van genieten, want Donja Zwinkels schoot in het vierde kwart de 1-2 binnen. Laura Nunnink bezegelde de overwinning door vlak voor tijd de 1-3 te scoren.

‘We waren gewoon niet scherp genoeg vandaag’

Hdm, dat zo sterk aan de competitie begon met zeven punten uit drie wedstrijden, houdt aan het dubbelweekend met de twee Brabantse ploegen nul punten over. Van der Elst: ‘Van tevoren bespraken we het weekend. Vrijdag tegen Den Bosch, weet je dat lastig wordt, maar hoop je dat er iets mogelijk is. Dat bleek er helaas niet in te zitten. Vervolgens wisten we dat de wedstrijd zondag tegen Oranje-Rood een belangrijke zou zijn, maar we konden het niet leveren. We waren gewoon niet scherp genoeg vandaag.’

Dankzij deze derde Eindhovense overwinning steeg de ploeg van Toon Siepman naar de vijfde plek. Boven zich moet het nog de traditionele top 4 dulden, die vorig jaar door Oranje-Rood even ontwricht werd. Magis weet dat deze zege op concurrent hdm later in het seizoen van grote waarde kan blijken. Magis: ‘Ik zie elke wedstrijd als een finale. Deze dus ook. Als je play-offs wilt spelen, moet je van alles winnen wat onder je of gelijk met je staat. Dat hebben we vandaag gedaan.’

Hdm – Oranje-Rood 1-3 (0-1)
’26 Valerie Magis 0-1 (sc)
’52 Demi Lefranc 1-1 (sc)
’57 Donja Zwinkels 1-2
’67 Laura Nunnink 1-3