Het torinstinct van Ginella Zerbo. Goed voor vier treffers.

De Duitse term ‘Torinstinct’: het neusje voor de goal, het vermogen om op de goede plek te staan, op het juiste moment. De jonge SCHC-spits Ginella Zerbo (21) heeft het. Ze maakte in de eerste wedstrijd van SCHC tegen Bloemendaal vier doelpunten. Met een minder sociale instelling waren het er vijf geweest.

Het is altijd makkelijk om veelscorende spitsen het stempel ‘goaltjesdief’ mee te geven. Maar Zerbo was zondag letterlijk juist géén goaltjesdief. Toen aanwinst Laurien Leurink voorbij de keeper de eerste treffer binnen pushte, stond de talentvolle spits op de goede plek, vlak voor de doellijn. Maar ze trok bewust haar stick weg, omdat ze de eerste goal in Bilthovense dienst niet wilde ‘stelen’ van de international.

‘Laurien maakte een mooie actie. Ik stond erbij en keek of-ie er inging. Ik zag dat zo was, dus raakte ik hem niet aan’, vertelde Zerbo na afloop. Vorig jaar eindigde de spits met vijftien doelpunten vlak onder topscorers Charlotte Vega, Caia van Maasakker en Pien van Nes, die zestien treffers maakten. Nu beleeft Zerbo een vliegende start van de competitie en neemt ze meteen een voorsprong op de concurrentie.

Het prijsschieten van Zerbo begon zondag in Bilthoven met een rake strafbal. Daarna viel op hoe perfect gepositioneerd Zerbo elke keer in de cirkel stond. Alsof ze kon ruiken waar de bal kwam. ‘Of ik vanzelf op de goede plek sta? Ja, ik denk het wel. Ik bedoel dat niet arrogant, maar het is een gevoel dat je hebt.’

Bij haar tweede goal (de 4-0) was het aanvoerster Carlien Dirkse van den Heuvel die haar met een backhand pass feilloos vond in de cirkel, waarna Zerbo met een flats de bal in het net kon werken.

Ondanks vier doelpunten was Zerbo kritisch op zichzelf

Tussendoor had ze nog kunnen scoren, toen Leurink haar een vrije schietkans schonk. Met het cv van Zerbo in het hoofd, leek de uithaal van dichtbij een zeker doelpunt. Maar ze schoot tegen de keepster op. Achteraf was Zerbo daarover kritisch. Ze vond toch al dat ze beter had moeten spelen. ‘Ik dacht op dat moment te veel na. Ik wilde niet dat de bal over het goal ging. Ik dacht: niet te hard, gewoon op goal. Soms heb je dat. Maar dit was gewoon dom.’

De derde van Zerbo was weer een samenwerking met Dirkse van den Heuvel. Aanvoerster en spits hadden oogcontact. Zerbo wees met haar backhand dat ze vrij stond. Toen de bal de cirkel in ging, dook ze op het laatst naar de bal. Die vloog schitterend in het dak. De laatste goal was een kwestie van op de goede plek staan. Het was nu Leurink die met een backhandje Zerbo vond, die in de laatste minuut de 8-0 maakte.

Carlien Dirkse van den Heuvel en Ginella Zerbo. Foto: Willem Vernes

Zerbo wil dolgraag weer in Oranje spelen

Vier goals tegen het matige Bloemendaal, waar Zerbo ook niet altijd goed gedekt werd: het wil niet zeggen dat de weg naar het Nederlands elftal nu geplaveid is voor de jonge spits, die er als 18-jarige al bij was in 2015, toen ze met Oranje zilver won op het EK. Zij maakte de winnende goal in de halve finale tegen Duitsland. De Olympische Spelen van Rio en het WK in Londen gingen onder bondscoach Alyson Annan aan haar neus voorbij.

Maar net als de vijftien doelpunten afgelopen seizoen, zijn de vier doelpunten van zondag wel een waarschuwing dat er met Zerbo rekening moet worden gehouden. Zelf draait ze er ook niet omheen. ‘Het is mijn ambitie om in het Nederlands elftal te spelen. Dat wil ik heel graag. Ik moet me focussen op de club en dan zien of het wel of niet gebeurt. Toen ik het WK keek, had ik er zelf natuurlijk graag willen staan. Maar ik gun het de speelsters ook. Ze hebben het supergoed gedaan’, zei Zerbo, die na de 8-0 zege op Bloemendaal toe moest kijken haar teamgenoten van SCHC (Caia van Maasakker, Xan de Waard, Dirkse van den Heuvel, Leurink) gehuldigd werden voor de wereldtitel. Haar tijd komt nog wel.

‘Je hebt iemand als Delfi nodig in je team’

Met de toevoeging van Leurink en de Argentijnse Delfina Merino aan het Bilthovense team, zal Zerbo dit jaar waarschijnlijk nog makkelijker scoren dan afgelopen seizoen. Leurink is net als Dirkse van den Heuvel de ideale aangever voor de spits. Merino de perfecte bliksemafleider. Zerbo: ‘Het is fijn aan Laurien dat zij altijd wil samenspelen. Zij heeft altijd overzicht en een goede pass. Ze werkt ook hard. Ze is echt een teamplayer. Ik heb respect voor dat soort spelers. Bij Delfi zie je weer dat ze toch heel anders hockeyt dan een Nederlander. Zij vindt het mooi om iemand echt te dollen, panna’s te geven en door benen terug te halen. Daar geniet ik weer van. Je hebt iemand als Delfi nodig in je team, die lekker een actie maakt en op goal ramt.’ Zoals je in elk team een afmaker nodig hebt.


4 Reacties

 1. Runa Honig

  Ginella is een frisse, jonge en hardwerkende speelster die echt een kans verdient in oranje. Maar Annan was tot nog toe niet van haar gecharmeerd, dus afwachten of hier een kentering in gaat komen. Ook niet makkelijk om in de schaduw te staan van een speelster als xan de waard, die altijd de hemel wordt ingeprezen. De objectiviteit is hierbij soms ver te zoeken.

  1. René Winteraeken

   Ik

  2. René Winteraeken

   Ik betwijfel of dit met objectiviteit te maken!? Beiden gewoon heel goede speelsters met verschillende kwaliteiten!

 2. Runa Honig

  Winteraeken: ik bedoel dat ik xan de waard soms wat overschat vind en dat andere speelsters daardoor onderschat worden, ook in de publieke opinie. Wilde dat niet expliciet zeggen, maar nu dan toch maar.......


Wat vind jij? Praat mee...