HGC-coach De Vos: ‘Een slechte serie? Ach, dat valt wel mee’

De laatste keer dat HGC won, was op 27 september, nog voor de coronabreak. Zondag greep de club uit Wassenaar tegen Victoria opnieuw naast de winst (0-0), voor de tiende keer op rij. ‘Eerlijk gezegd vond ik ons hooguit twee weken wat minder spelen’, nuanceert coach Robbert-Jan de Vos. ‘Of nee, het was maar één week.’

Medio oktober 2020. Corona neemt de Hoofdklasse opnieuw in een houdgreep. De competitie gaat na zeven speelrondes voor een periode van drieënhalve maand in een winterslaap, met HGC – het lachertje van seizoen 2019/2020 – op een verrassend hoge positie. Vijfde.

Zittend op een bank in het clubhuis van Victoria kijkt De Vos terug op die eerste periode van het seizoen, waarin HGC de hockeywereld verbaasde met zeges op Hurley, Laren en Victoria. ‘Vijfde’, zegt Fox glimlachend, ‘dat sloeg natuurlijk nergens op’.

‘We wisten dat we daar niet zouden eindigen. Dat was volstrekt niet reëel. Wij komen net uit de Promotieklasse. Zo zie ik dat nu nog steeds, ja. Veel van onze meiden hockeyden vorig seizoen voor het eerst in de Hoofdklasse. Door de lockdown niet eens een héél seizoen. Bovendien was dat jaar niet eens leuk voor ze. Ze kregen de ene na de andere klap in hun gezicht’, haalt De Vos de pijnlijke herinneringen aan de lijdensweg van toen naar boven.

Namens HGC in duel: de Argentijnse 27-voudig international Mili Fernández Ladra. Foto: Willem Vernes

De transformatie na het rampseizoen in een ploeg die punten pakte

Dit jaar volgde De Vos de vertrokken coach Yara Casteleijn op. Hij keerde daarmee na een afwezigheid van één jaar alweer terug bij de ploeg die hij aan het eind van seizoen 2018/2019 naar de Hoofdklasse leidde. Zijn contract tekende hij op een onzeker moment. Onduidelijk was nog of de gegijzelde competitie zou worden uitgespeeld en of HGC wel of niet zou degraderen, als het laagst geklasseerde team, met slechts één eenzaam punt.

Uiteindelijk verlengde corona het proefabonnement van HGC op de Hoofdklasse. Om de ploeg een kwaliteitsinjectie te kunnen geven, trok de club de portemonnee. Vanuit alle windstreken werden nieuwe speelsters ingevlogen. De Argentijnen Mili Fernández Ladra en Stefania Antoniazzi Brondino maakten de overstap van hun club op het Spaanse eiland Gran Canaria. Zuid-Afrikaans international Dirkie Chamberlain kwam over van het Belgische Royal Antwerp. Heather McEwan, ook uit Zuid-Afrika, werd overgenomen van Holcombe uit Engeland. Frederique Haverhals hockeyde vorig seizoen in de Verenigde Staten.

Zodoende veranderde HGC na het rampseizoen in een vreemdelingenlegioen, dat voor de coronabreak in de eerste zeven wedstrijden knap tien punten bij elkaar hockeyde. Anders dan vorig jaar kreeg HGC opeens het stempel ‘subtopper’.

Een status die vanaf eind januari, toen de Hoofdklasse ontwaakte, per wedstrijd afbrokkelde. Inmiddels is HGC weggezakt naar de negende plaats, vier punten boven de gevarenzone. Door het gelijkspel van zondag blijft het gat met nummer tien Victoria intact, maar liggen de play-outs nog wel verraderlijk op de loer, mochten die dit seizoen überhaupt worden gespeeld.

Rechts Robbert-Jan de Vos, links assistent Merel de Blaey. Beiden keerden ze afgelopen zomer na één seizoen terug bij HGC. Foto: Willem Vernes

Ik vind niet dat we een moeilijke fase hebben gehad. Dat schreven jullie, maar daar ben ik het niet mee eens

De Vos wil van de term ‘slechte serie’ niets weten. Alleen de wedstrijden van vorige week zondag tegen Hurley (3-0 verlies) en van afgelopen vrijdagavond tegen Laren (2-4 verlies) bestempelt hij als ‘een mindere periode’.

‘Ik vind niet dat we een moeilijke fase hebben gehad. Dat schreven jullie, maar daar ben ik het niet mee eens’, zegt De Vos. ‘Goed, sinds zoveel september hebben we inderdaad niet meer gewonnen. Maar sindsdien hebben we wel vijf keer een punt gepakt. Daar zaten bovendien heel goede wedstrijden van ons tussen. Zo kijk ik er naar.’

Niet alleen zijn ploeg, maar ook de buitenwereld moet na die onverwachte vijfde plek de lat niet te hoog leggen, predikt hij. ‘Onze doelstelling is nog steeds om in de Hoofdklasse te blijven, bij voorkeur zonder play-outs. Daaraan is niets veranderd.’


3 Reacties

 1. ericst29

  Verfrissend. Een reële coach die gewoon zegt waar het op staat.

  1. Eelco Houwink

   Op zich inderdaad prima. Maar met zoveel buitenlanders erbij (ze konden ook niet veel anders...) komt er wel een keer een moment van de waarheid. Is het niet dit seizoen, dan wel het volgende (als HGC ze weet te behouden)

 2. haags-hopje

  Het wordt nog leuk bij de dames. Op papier zouden Laren en Kampong meer punten moeten gaan halen dan Bloemendaal, HGC en Victoria, dus wie van deze vijf uiteindelijk de klos is, blijft waarschijnlijk spannend tot de laatste speeldag.


Wat vind jij? Praat mee...