HGC en de slag om plek vier: ‘Druk erop gooien werkt averechts’

Het is een seizoen van uitersten voor HGC. De ploeg uit Wassenaar drong de top vier binnen, maar raakte intussen ook Eva de Goede met een zware knieblessure kwijt. De play-offs lonken na de zwaarbevochten zege op Oranje-Rood (2-3) nog steeds, al wil coach Robbert-Jan de Vos nog niet hardop dromen.

Een paar vreugdesprongetjes. Een oerkreet, gebalde vuisten en een dolgelukkige groepsknuffel. De opluchting straalde van alle speelsters van HGC af, toen Isis van Loon zondagmiddag de beslissende punch uitdeelde aan Oranje-Rood. De backhand van het Haagse talent, hard en strak in de verre hoek, zorgde negen minuten voor tijd voor de veilige 1-3. Game over. Dat OR in de slotseconden nog een eretreffer maakte, soit. Daar lag niemand in Wassenaar wakker van.

‘We moesten er hard voor werken’, erkende HGC-coach Robbert-Jan de Vos na afloop. Hij zag zijn ploeg in Eindhoven goed beginnen en binnen twaalf minuten een 2-0 voorsprong nemen. ‘Daarna liepen we achter de feiten aan. Als je als los zand op het veld staat, maak je het jezelf lastig. Dat gebeurde in drie kwarten, dat is niet goed. Daar moeten we het wel even over hebben. We nemen naast de punten ook een tasje met huiswerk mee.’

HGC viert de openingsgoal van Karlijn Scheepens. Foto: Bart Scheulderman

HGC miste zondag naast De Goede ook Cécile Pieper (corona) en de geblesseerde captain Lisa Harteveld. Met kunst- en vliegwerk hielden ze stand in het veld. Oranje-Rood drong na de 2-1 aan. De Eindhovenaren, ondanks hun zege van vorige week nog altijd hekkensluiter in de Hoofdklasse, gingen met man en macht op jacht naar de gelijkmaker. Kregen corners en een aardige veldkans voor Daphne Nikkels, die het doel op een haar na miste. 

Het gaatje met de concurrentie

HGC-verdedigers Giselle Ansley en Lisa Lejeune veegden met hun uitschuifarmen de ene na de andere bal uit de cirkel. Het was overleven en stand houden. De counter waaruit Van Loon scoorde, kwam als een geschenk uit de hemel. ‘Het kan niet altijd mooi. Soms moet het met vechthockey’, stelde De Vos.

Dat geknok zorgde ervoor dat HGC na vijftien speelrondes – ook nog na het wegvallen van sterspeler Eva de Goede – vierde staat, met 26 punten. Vier meer dan HDM en zes meer dan Pinoké, dat wel een wedstrijd minder speelde. Ze hebben dus een gaatje geslagen, de vrouwen van De Vos. Het maakt HGC op dit moment de favoriet voor de felbevochten vierde plek achter play-off-zekerheidjes Den Bosch, Amsterdam en SCHC.

De defensie van HGC kijkt toe bij de uithaal van Daphne Nikkels, die net naast het doel vliegt. Foto: Bart Scheulderman

De Vos denkt dat het niets aan de onbevangenheid van HGC verandert, dat als aanvaller van de gevestigde orde een fantastische eerste seizoenshelft draaide. ‘Het is anders dan vorig seizoen’, vindt De Vos. ‘Toen stonden we – door de lange corona-onderbreking – vijf maanden vijfde. Daarna struggleden we met de verwachtingen. Nu gaan we daar beter mee om, omdat we verder zijn. Er is meer ervaring, ook door nieuwkomers als Giselle en Cécile. De verantwoordelijkheid ligt bij een grotere groep.’

Als we dit seizoen als vierde eindigen, prima. Maar dan gaan we het niet de hele week over hebben Robbert-Jan de Vos, coach HGC

Dat biedt rust aan HGC, dat voor z’n gevoel nog niets te verdedigen heeft. De vierde plek is volgens De Vos (nog) geen topic, doel of voornaam gespreksonderwerp. ‘Dat misschien voor jullie als buitenwacht zo’, countert de coach. ‘Wij zijn er vooral mee bezig om steeds beter te spelen. Vandaag zijn er drie kwarten waarin we dat kunnen doen. Het is voor ons ook weer even zoeken na het uitvallen van Eva.’

Robbert-Jan de Vos langs de lijn bij Oranje-Rood tegen HGC. Foto: Bart Scheulderman

Natuurlijk weet De Vos ook wel dat zijn ploeg er prima voorstaat. ‘We kunnen wel de druk erop gooien. Maar dat werkt averechts’, verwacht hij. ‘Laten we het geleidelijk aanpakken. Ja, op lange termijn willen we naar de play-off-plekken toe. En als we daar dit seizoen eindigen, prima. Maar dan gaan we het niet de hele week over hebben.’

Los van zijn ziekenboeg raakte De Vos in de winterstop ook talent Feline Engelkes kwijt. Het twintigjarige talent, die lang geblesseerd was aan haar knie, stopte tijdens het seizoen bij HGC. ‘Zij kwam erachter dat dit het niet voor haar is’, zegt De Vos. ‘Dan heb ik daar respect voor. Ik ga niemand verplichten om hier te zijn.’


6 Reacties

 1. charliejanssen

  Mocht HGC de play-offs halen, dan hoop voor ze dat ze beter voor de dag komen dan afgelopen zondag. De ploeg had gedurende 3 kwarten eigenlijk niets te zeggen tegen Oranje-Rood en cirkelpenetratie was in de verhouding 3:1, in het nadeel van HGC. Dat ze in Eindhoven drie punten hebben opgehaald is dus eigenlijk een klein wonder. Maar goed, als je zulke wedstrijden weet te winnen dan verdien je misschien ook wel de vierde plaats.

 2. hermanveen

  Dat horen we nu al bijna 2 jaar dat Oranje-Rood steeds de bovenliggende partij is. Probleem bij Oranje-Rood is het gebrek aan scorend vermogen. Er lopen een aantal speelsters rond (waaronder degene op de foto) die eigenlijk niets in de hoofdklasse te zoeken hebben. Zou jammer en onnodig zijn als Oranje-Rood dit jaar zou degraderen.

  1. charliejanssen

   Nou nou nou, wat is dit nou voor reactie? Waarom voel jij de noodzaak om nog een "kind" zo te kleineren op deze site? En volg jij wel de wedstrijden van Oranje-Rood of is dit gewoon omdat je dat denkt?

 3. Mark Bouwman

  @charlie het gaat niet om die coach' statistieken hoeveel "cirkelpenetraties er zijn gemaakt", het gaat erom hoeveel keer je de bal er in slaat/pusht/tipt/flatst 😉.

  1. charliejanssen

   Ben ik helemaal met je eens! Daarom ook mijn laatste zin: als je veruit de mindere bent qua statistieken en toch wint dan is dat natuurlijk des te knapper!

 4. rudi wortmann

  ben ik volkomen mee eens. een circel penetratie zegt niets als je er geen label aan hangt. bv schotkans, over de achterlijn, corner gehaald etc. Soms is een CP gewoonweg een bal die door de circel wordt gespeeld. andere keer wordt er een corner gehaald. Twee totaal verschillende ‘circel penetraties’. Deze statisitieken worder graag en vaak gebruikt om het gelijk van de persoon te belichten. bv en coach die zegt dat ze wel 33 CP hebben gehaald. Maar er maar eenmaal hebben gescoord... Ik zou zeggen ga eens werken aan de CP’s (niet de hoeveelheid maar meer de kwaliteit van de CP's). Of zoals hier boven geschreven dat de verhouding 3 tegen 1 was. Feitis wel: HGC scoort, OR niet.


Wat vind jij? Praat mee...