HK (D): Oranje-Rood naar PO na grote zege; Nijmegen degradeert

De laatste speeldag van de Hoofdklasse Dames 2017/2018. Nijmegen daalt na één seizoen op het hoogste niveau af naar de Promotieklasse. Huizen en Groningen spelen play-outs om lijfsbehoud tegen een nog onbekende overgangsklasser. Oranje-Rood is het vierde team in de play-offs. Zij verrasten Laren thuis met een overwinning, precies de uitkomst die de Eindhovenaren nodig hadden voor het competitietoetje. En wat voor één!

In punten gelijk, maar Laren had een beter doelsaldo en het thuisvoordeel in het beslissende duel met Oranje-Rood. De Eindhovenaren deden het enige wat voldoende was voor die vierde playoff-plek: winnen. Al binnen tien minuten had OR twee keer gescoord en voor rust al vier keer. Robert-Jan Cox zag zich genoodzaakt de tweede helft te starten zonder de afscheidnemende Joyce Sombroek ten faveure van een extra veldspeler. Lees hier het wedstrijdverslag.

En hier het interview met Laren-aanvoerder Laurien Leurink.

De situatie van Groningen was voor het ingaan van de laatste competitiewedstrijd alles behalve rooskleurig. Maar de noorderlingen deden wat ze moesten doen: winnen van Kampong. Doordat concurrent Nijmegen daar geen overwinning tegenover stelde, zijn het de Gelderlanders, en niet Groningen, dat degradeert naar de Promotieklasse. Groningen speelt wel play-outs, net als Huizen. Kampong sluit het seizoen af als achtste. Lees hier het wedstrijdverslag.

Al vroeg in de middag ging het de verkeerde kant op voor Nijmegen. Concurrent Groningen pakte een vroege voorsprong tegen Kampong en in de eigen wedstrijd nam Huizen niet veel later de leiding. Tegen de verwachtingen in degradeert Nijmegen vandaag naar de Promotieklasse, en niet Groningen. Lees hier het liveblog van de de degradatieduels.

En hier het interview met Nijmegen-coach Matthijs Brouwer en -aanvoerder Kirsten Klop..

Amsterdam won opnieuw en sluit dit reguliere seizoen af als nummer 1 van de competitie. 21 wedstrijden heeft de ploeg van Rick Mathijssen dit seizoen gewonnen. Hurley sluit het jaar af als zevende.

Bij SCHC – Den Bosch ging het hard. Al na 25 minuten stond het 0-3 voor de bezoekers. Een flinke opsteker voor de Brabanders want volgende week is exact deze wedstrijd één van de halve finales in de play-offs. Den Bosch eindigt als nummer 2 van de reguliere competitie, Stichtsche als nummer 3.

Door de winst op Bloemendaal sluit hdm dit seizoen af als nummer 6, de beste prestatie in jaren. Voor het eerst sinds het seizoen 1993/1994 eindigen de Haagsen in het linkerrijtje in de Dames Hoofdklasse. Bloemendaal hoeft niet te treuren. Met de negende plek zijn de Noord-Hollanders verzekerd van nog een jaar Hoofdklasse, en dat zonder play-outs.