HK (D): SCHC naar tweede plaats na 3-1 zege op Pinoké

De vrouwen van SCHC hebben vrijdagavond geen fouten gemaakt in de inhaalwedstrijd tegen Pinoké. In Bilthoven won Stichtsche in een kansarm duel met 3-1 van de nummer zes van de Hoofdklasse Dames. Door die winst wipt SCHC op de ranglijst over Amsterdam heen, dat tot vandaag tweede stond. Die ploeg speelde bovendien nog een wedstrijd meer dan SCHC.

Op eigen veld was SCHC in haar laatste acht wedstrijden ongeslagen gebleven, maar de ploeg van coach Lucas Judge verspeelde daarin via vijf gelijke spelen wel al tien punten. Zover kwam het vrijdagavond niet. Een rake strafcorner van Yibbi Jansen zette SCHC vlak voor rust op 1-0 en met de 2-0 van Mette Winter uit een scrimmage voor het Pinoké-doel van keeper Kiki Gunneman leek de wedstrijd al in het derde kwart beslist.

Mijlpaal voor Hoyng-Jonker

Toch kwam de spanning nog terug in het duel. Een trademark doelpunt van spits Kelly Hoyng-Jonker – ze tipte de bal met de backhand binnen – bracht de stand op 2-1. Het was voor de voormalige goalgetter van Oranje haar 150ste doelpunt in haar clubcarrière. Ze maakte 121 doelpunten in de Hoofdklasse, twaalf in de play-offs, veertien in Europees verband en drie in de strijd om de Gold Cup.

Niet veel later herstelde SCHC de marge toch nog naar twee. Dat gebeurde door Jansen, die vanaf de strafbalstip haar tweede van de avond maakte en daarmee de zege voor de thuisploeg veiligstelde.

SCHC bleef door de winst in competitieverband voor de zeventiende keer op rij zonder nederlaag (W10 G6). Het clubrecord staat op achttien wedstrijden op rij zonder verlies (periode 2013-2014, W13 G5) en kan komende zondag op bezoek bij HDM worden geëvenaard.

SCHC – Pinoké 3-1 (1-0)
34. Yibbi Jansen (sc) 1-0
51. Mette Winter (sc) 2-0
65. Kelly Hoyng-Jonker 2-1
68. Yibbi Jansen (sb) 3-1