HK Dames: Wordt dit de spannendste editie in jaren?

De Hoofdklasse Dames staat misschien wel voor de spannendste editie van de afgelopen jaren. Den Bosch bekroonde haar jarenlange hegemonie eind mei met alweer de 21ste titel. Maar hoe vangt de recordkampioen het vertrek van Lidewij Welten, Margot van Geffen en Marloes Keetels op? Hoe staat het met de vaste uitdagers Amsterdam en SCHC? Maar nog veel interessanter: kunnen het versterkte HGC en het verrassende Kampong en mogelijk Bloemendaal aanspraak maken op een play-offplek. Of misschien wel meer… Een vooruitblik.

De grap wordt door de vaste volgers van de Hoofdklasse Dames steevast gemaakt na de eerste speelronde: ‘Zo Den Bosch, Amsterdam en SCHC zijn al zeker van een play-offticket.’ Grappig bedoeld, maar ook met een kern van waarheid: deze teams strijden sinds mensenheugenis om de landstitel. Met bijna altijd Den Bosch dat na vier, misschien vijf play-offduels de schaal krijgt uitgereikt.

Onder die vaste volgers is dit seizoen minder zekerheid. Dat heeft in de eerste plaats te maken met het vertrek van Welten, Keetels en Van Geffen. Er stopten in het verleden wel vaker spelers bij Den Bosch, maar die liepen dan meestal op hun laatste benen. Ze gingen naar het buitenland (Maartje Paumen naar België bijvoorbeeld), maar weinig sterkhouders stopten al zo jong als Keetels (29), laat staan dat ze de concurrentie versterkten. Dat is nu anders: Welten is inmiddels al 32 jaar oud, maar nog fit en vastbesloten om de Spelen in Parijs te halen. Haar nieuwe club Kampong prijst zich gelukkig. Van Geffen (32) is ook nog international en voorziet HGC van een impuls die niet zo groot is als de komst van Eva de Goede naar Wassenaar. Maar met de twee vriendinnen in het blauw is HGC voor elke tegenstander op voorhand al een fikse kluif.

Eva de Goede en Margot van Geffen met de wereldbeker afgelopen zomer. Foto: Willem Vernes

De vraag aan de Oosterplas is ondertussen: hoe gaat coach Marieke Dijkstra het vertrek van dit drietal opvangen. Natuurlijk kan zij een beroep doen op de onuitputtelijke stroom van talenten die in Brabant worden opgeleid. Maar het is veelzeggend dat Dijkstra voor het eerst sinds 2008 (Helen Richardson) een buitenlandse versterking heeft gehaald in Brooke Peris, een 29-jarige Australische met 186 interlands achter haar naam. Het geeft wel aan de Bossche Bazen er niet zo zeker op zijn. Al bulkt de ploeg van met internationals Pien Sanders, Sanne Koolen, Josine Koning, Laura Nunnink en natuurlijk topschutter Frédérique Matla van de kwaliteit.

Daar ontbreekt het ook niet aan bij Amsterdam. Bovenop de bak internationals die al in het Wagener Stadion rondliepen (Maria Verschoor, Felice Albers, Anne Veenendaal, Freeke Moes, enz.), ‘haalde’ AH&BC met Stella van Gils (Pinoké), Gabrielle Mosch (Kampong) en Fiona Morgenstern (Oranje-Rood) nog een paar echte versterkingen. Na het rampseizoen vol blessures van vorig jaar, leek Amsterdam over een sterrenensemble te beschikken dat we misschien wel als topfavoriet hadden kunnen bestempelen. Tot de pleuris uitbrak in de selectie met als grootste slachtoffer coach Robbert Tigges, die twee weken lang thuis zat, vrijdag de training hervatte en zaterdag weer op de bank plaatsnam. ‘Een verschil van inzicht met de spelersgroep’, klonk het diplomatiek uit de mond van aimabele en kundige coach. Die natuurlijk netjes meldde dat de plooien zijn gladgestreken. Bij Amsterdam is het nooit rustig en dat wordt het dit seizoen ook niet meer, vrezen wij.

Hoe groot is het contrast met de serene rust die rond Bilthoven hangt. SCHC-coach Lucas Judge kan nagenoeg met dezelfde ploeg, die zich in de finale om het landskampioenschap pas na drie duels gewonnen moest geven tegen Den Bosch, aan de competitie beginnen. De Engelse international Anna Toman is terug naar haar geboorteland. Maar door de komst van international Lisa Post en talent Trijntje Beljaars lijkt SCHC er alleen maar sterker op geworden. Een duidelijke vingerwijzing is de winst van het ABN AMRO Weekend afgelopen zondag. Wat ons betreft is Stichtsche dé titelfavoriet voor het seizoen 2022/2023. Een last die de Bilthovenaren tegenwoordig ook wel kan dragen met de sterke schouders van onder andere Xan de Waard, Yibbi Jansen en Laurien Leurink.

Een grote glimlach bij Ginella Zerbo en Xan de Waard na het bereiken van de finale om de landstitel vorig seizoen. Foto: Willem Vernes

De uitdagers

Op papier hebben de ‘Grote Drie’ weer alle troeven in handen om een play-offticket te bemachtigen. Maar zij kunnen zich dit seizoen geen periode met slechte vorm, een bak blessures of gedonder in de tent veroorloven. In het kielzog van deze topteams staan zeker vijf en misschien wel zes teams te wachten op een misstap.

HDM en Pinoké toonden zich al eerder serieuze uitdagers. Zij zijn kanshebber op een play-offticket maar lijken toch wat stil te staan. HDM, de ploeg van Ivar Knötschke, leverde behoorlijk wat ervaring in: Mila Muyselaar, Flora Peel, Lily Owsley en Erica Sanders zijn vertrokken. Stephanie Kershaw is de nieuwe buitenlandse versterking en moet die leegte opvullen: een Australische met 89 interlands.

Bij de Steekneuzen was het deze zomer ook onrustig. Zes speelsters verkasten (onder wie Stella van Gils) en acht nieuwelingen werden aangekondigd. Aan Daan Sabel de taak die ploeg gauw als team te laten functioneren, om niet opnieuw de boot te missen.

Stella van Gils in het tenue van haar nieuwe club. Foto: Bart Scheulderman

Bedreigingen uit Utrecht en Wassenaar

De echte bedreiging voor de top drie komt van De Roggewoning. Daar mengde HGC zich vorig seizoen ook al in de strijd bovenin. Tot sterspeelster Eva de Goede zwaar geblesseerd raakte aan haar knie. De Goede is er nu weer bij en heeft met Van Geffen een sister in crime. Het duo lijkt klaar voor een kunststukje. Ze krijgt daarbij steun van de nieuwe Spaanse internationals Lola Riera Zuzuarregu en Mariona Serrahima. Het is nu aan coach Robbert-Jan de Vos om hier een geoliede machine van te maken.

Voor eenzelfde klus staat Fleur van de Kieft, die bij Kampong ook te maken krijgt met een enorm verwachtingspatroon. Na het debacle van vorig seizoen, toen Kampong ter nauwer nood het vege Hoofdklasse-lijf redde, is alles anders op De Klapperboom. Niets minder dan de play-offs wordt verwacht na het aantrekken van (houd u vast) Laura Barrios (Spaans international), Delfina Merino (oud-international Argentinië), Madison en Kendra Fitzpatrick (Australië) en natuurlijk Lidewij Welten. Voeg daarbij de naast Den Bosch beste jeugdopleiding van Nederland en het kan niet anders dan een succes worden. Na jarenlang bijna uitsluitend aandacht voor de heren, wordt dat bij een club met deze staat van dienst ook wel een keer tijd.

Het verhaal van Kampong is een beetje het verhaal van Bloemendaal. Daar draaide alles de afgelopen decennia om de heren, maar worden nu ook de dames serieus genomen. Wat ons betreft is Bloemendaal Dames 1 dit seizoen de one to watch. Op ’t Kopje zijn buitenlandse toppers Maria Granatto (Argentijn, beste speelster van afgelopen WK), Sonja Zimmerman (Duitsland) en Tyler Lench (Nieuw-Zeeland) de blikvangers. Over degradatie hoeft coach Dave Smolenaars zich dit seizoen geen zorgen te maken, hij behoort met deze selectie tot de uitdagers.

 • Hoofdklasse Dames: wie pakt plek vier?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hoofdklasse Dames: wie pakt plek vier?  Ophalen van gegevens

De strijd onderin

Met zoveel kanshebbers voor de play-offs, is het rijtje degradatiekandidaten op papier beperkt. Hurley is nog niet genoemd. Maar of ze nou bij de degradatiekandidaten hoort, is een vraag. Aan nieuwe coach Robbert van de Peppel de taak het tegendeel te bewijzen. Dan de promovendi. De kandidaten om (direct) weer te degraderen. Dat verwachten we niet van Tilburg. De ploeg van Ageeth Boomgaardt en Maartje Paumen had met onder andere Ireen van den Assem al een sterke basis in de Promotieklasse. Tilburg heeft daarnaast met het Argentijnse duo Victoria Sauze en Julieta Jankunas goed geshopt bij degradant Victoria. Bij Oranje-Rood, dat dankzij Tilburg degradeerde, werden ook nog Daphne Nikkels en Marlena Rybacha opgevist.

Tilburg promoveert naar de Hoofdklasse. Foto: Joris Verwijst/Orange Pictures

Ook in promovendus Rotterdam zat niet stil. De kampioen van de Promotieklasse haalde met Valentina Costa Biondi (70 caps voor Argentinië) de nodige ervaring binnen. Ook Mascha Sterk (van SCHC) is een serieuze versterking. Niettemin denken we dat Rotterdam het zwaar krijgt in het Hoofdklasse-geweld.

Tot slot Klein Zwitserland. Daar zag het er lange tijd somber voor uit, omdat de selectie van vorig seizoen (liefst 18 speelsters vertrokken) compleet leegliep. Opmerkelijk, omdat de promovendus zich juist zo knap handhaafde. Inmiddels staat er een nieuwe selectie en nieuwe coach (Razwan Ahmed). Maar de verwachtingen van dit vreemdelingenlegioen zijn alles behalve hoog. Aan KZ de taak om nog een seizoen voor een stunt te zorgen. 

 • Hoofdklasse Dames: wie degradeert rechtstreeks?

  Je hebt al op deze poll gestemd.

  Hoofdklasse Dames: wie degradeert rechtstreeks?  Ophalen van gegevens


1 Reactie

 1. lynnBosman

  Los van dat Peris een prima (misschien nodige) versterking is, lijkt mij eerder dat DB Peris aangetrokken heeft omdat haar vriend Hayward ook voor DB uit gaat komen. Kampong heeft goede zaken gedaan, nu nog één team van maken. Tilburg zal het lastig gaan hebben maar heeft met Sauze, Jakunas, vd Assem en Hinch een goede as staan. Ik denk dat dit seizoen erg spannend gaat worden!


Wat vind jij? Praat mee...