Hockeysters Pinoké willen geen duiventil meer zijn

De piepjonge hockeysters van Pinoké verdubbelden zondag hun totale puntenaantal met een gelijkspel tegen Hurley. De tiende speelronde bracht de ‘Steekneuzen’ een unicum: ze scoorden hun eerste velddoelpunt van de competitie, dankzij gasttraining van doelpuntenmachine en international Mirco Pruyser.

‘Velddoelpunt!! Velddoelpunt!!’ schreeuwt coach Robert Justus naar de bank, als Alma Fenne zondag in de 26e minuut de 2-1 scoort tegen het veel hoger aangeslagen Hurley. Voordat de begeleiding en speelsters van het moment hebben kunnen genieten – of misschien genoten ze wel te lang van het moment – staat het alweer 2-2. Uit de eerste tegenstoot scoort Hurley de gelijkmaker, terwijl de thuisploeg een overwinning zo hard kan gebruiken.

Deze scène is het Pinoké van dit seizoen in een notendop. De ploeg staat elfde met twee schamele punten. Het team is piepjong. Ze maken veel fouten, maar er wordt ook veel gelachen. Er wordt aanvallend gehockeyd in de derby, terwijl je zou verwachten dat ze met maar één punt in bezit met elf man achter de bal zouden staan. Zeventig minuten lang trekt de jonge ploeg energiek ten strijde. En waarom? Ze kunnen en willen niet anders, weet coach Justus, die zelf bij Hattem en Klein Zwitserland speelde en in Italië hockeyde en coachte.

AMSTERDAM Hoofdklasse dames. Pinoke v Laren dames foto: Robbie Justus. FFU PRESS AGENCY COPYRIGHT FRANK UIJLENBROEK

Coach Robert Justus. (c) KNHB/Frank Uijlenbroek

Degradatiekandidaat Pinoké wil aanvallen

‘Ik heb veel speelsters die het leuk vinden om te hockeyen. Ze houden er vooral van om naar dat witte ding te kijken en te genieten van het spelletje,’ vertelt hij na de wedstrijd, waar Hurley (6e) in de tweede helft goede kansen krijgt op de zege, maar deze niet pakt. ‘En dan vergeten ze hun taak. Die meiden willen aanvallen. Wij hebben ook niet zoveel duelkracht. Wij hebben vooral veel leuke speelsters die nog niet zo goed verdedigen. We hebben weleens geprobeerd verdedigend te spelen, maar dat is niets voor ons.’

Gasttrainers

Justus is een makkelijke en positieve prater en zo benadert hij zijn speelsters ook tijdens de wedstrijd. Hij is niet bang voor gerenommeerde gasttrainers op zijn trainingsveld. Omdat zijn meiden al negen wedstrijden geen velddoelpunt wisten te maken, nodigde hij goalgetter Mirco Pruyser van Amsterdam uit voor een lesje afronden op dinsdag. De international maakte vorig jaar 34 doelpunten in de competitie, inclusief de play-offs. In de cirkel is hij een fenomeen. Prompt lukte het Pinoké om zondag de ban te breken. Maar dat is niet genoeg. Want ook morgen staat Pruyser op het veld van de buren van Amsterdam om de jonge vrouwen de kunst van het scoren verder bij te brengen.

Zondag wacht de echte test

Normaal gesproken zou Pinoké met twee punten uit tien wedstrijden heel bang moeten zijn voor rechtstreekse degradatie naar de Overgangsklasse. Maar de hockeysters van Bloemendaal onder leiding van hockeylegende Teun de Nooijer doen het nog slechter. De rode lantaarndrager speelde gelijk tegen nummer tien Groningen en haalde daarmee haar eerste punt. Alleen de nummer laatst degradeert rechtstreeks na 22 wedstrijden. De nummer tien en elf spelen degradatiewedstrijden voor klassebehoud. Zondag 13 november 12:45 betekent de wedstrijd Bloemendaal – Pinoké een strijd voor wie er niet direct degradeert.

Amstelveen - Pinoke speelster Dana Luijkx tijdens de tweede play out wedstrijd tussen de vrouwen van Pinoke en Nijmegen (4-1). © 2015 Koen Suyk

Verdedigster Dana Luijkx. (c)KNHB/Koen Suyk

‘Ik denk dat wij kunnen winnen van Bloemendaal. Voor ons heeft het tactisch ook echt geen zin om af te wachten,’ zegt aanvoerder Dana Luijkx, die vanaf achteren de lijnen uit probeert te zetten voor haar jonge teamgenoten. ‘Of we gaan aanvallen tegen Bloemendaal? Natuurlijk,’ lacht coach Justus.

Duiventil

Deze zomer stopten belangrijke speelsters als oud-international Merel de Blaey en de Argentijnse Florencia Habif, die al na een jaar de deur achter zich dichttrokken in het Amsterdamse Bos. Pinoké eindigde de afgelopen drie seizoenen op de tiende plaats en staat al langer bekend als de club waar elk jaar hordes speelsters vertrekken en nieuwe gelukszoekers aan komen fladderen. Daarbij weet de club elke keer via de play-outs het vege lijf tegen degradatie te redden. Maar ze willen geen duiventil meer zijn. Vandaar dat er voor een piepjong team is gekozen, dat bij elkaar moet blijven. ‘Dit is een team waar mensen altijd naartoe gingen om af te bouwen,’ weet aanvoerder Dana Luijkx, die vanuit achteren de lijnen voor haar jongere teamgenoten probeert uit te zetten. ‘Die ervaring hadden we ook nodig. Maar die meiden stopten altijd snel.’

Echt durven gokken op eigen jeugd

Pinoké was een beetje dat rustoord voor speelsters die niet meer voor de top gingen. ‘Als je echt voor het hoogste ging, speelde je bij Amsterdam. Maar als je nog lekker in de Hoofdklasse wilde spelen, ging je naar Pinoké,’ zegt Justus. ‘Elke keer werden er weer mensen ingevlogen om de gaten in de dijk te dichten. Dat was op korte termijn goed. Maar op lange termijn moet je ieder jaar opnieuw beginnen. Terwijl we ook weleens door willen groeien. Van onze selectie komen er nu zeven meisjes van Pinoké. En op dinsdag trainen er acht meisjes uit de jeugd mee. Daarmee hopen we op doorgroei. Ideaal gezien ben je als club natuurlijk af van hele dure spelers en bedruip je je alleen met eigen jeugd. Moet je je dit team eens voorstellen als ze een paar jaar bij elkaar blijven.’

Pinoké – Hurley 2-2 (2-2)
’17 Lise Donkersloot 1-0 (sc)
’22 Jet Zwolsman 1-1 (sc)
’26 Alma Fenne 2-1
’28 Maartje van der Vis 2-2


Wat vind jij? Praat mee...