Hoofdklasse Dames 2016-2017: Deadline Day

Vannacht was de deadline van de overschrijvingsperiode: alle spelers die in het seizoen 2015-2016 bij de 1e 18 spelers op de spelerslijst van een Hoofdklasse-club stonden en in het seizoen 2016-2017 voor een andere Hoofdklasse-club wilden uitkomen, moesten zich voor die deadline overschrijven. 20 speelsters deden dit. Daarnaast waren er transfers vanuit het buitenland en de Overgangsklasse. Ook coaches wisselden van club; de helft van de damesploegen staat met een andere oefenmeester aan de start dan het vorige seizoen.

NB. De deadline voor de spelerslijsten is 7 september. De uiteindelijke selecties kunnen afwijken van hetgeen op dit moment op deze website is gepubliceerd.

Den Bosch

Regerend landskampioen Den Bosch sloeg al tijdig een grote slag door talent Imme van der Hoek over te nemen van Wageningen. Ook Pleun van der Plas (MOP) en Rachelle Groot (Pinoké) kwamen. De Bosschenaren namen afscheid van Vera Vorstenbosch, Lenna Omrani, Elke Boers en Yibbi Jansen.

Amsterdam

Runner-up van het seizoen 2015-2016 Amsterdam had natuurlijk al een sterke selectie en hield zich redelijk rustig op de transfermarkt. De jonge Félice Albers, speelster van Nederlands Meisjes A, werd vervroegd doorgeschoven naar het 1e team en Claire Lijding uit de jeugd vervangt Aagje van Mastrigt als 2e keeper. Anouk Lambers kwam van Hurley, terwijl Marili Visch de omgekeerde weg bewandelde.

Laren

Laren raakte ten opzichte van het afgelopen jaar haar geweldige sterke centrale duo, Fieke Burggraaf-Holman en Willemijn Bos, kwijt. Maar ook doelpuntenmachine Kim Lammers en spits Vicky van den Broek zullen gemist worden. Ook de trainingsstaf is volledig nieuw; Ageeth Boomgaardt en Lucas Judge kozen voor respectievelijke de KBHB en Oranje-Rood en Donald Drost en Diederik van Weel namen het stokje over. 3 jonkies uit de A1 voegen zich bij Dames 1: Dirkje Reuver uit de eigen jeugd en Malou Mol en Anouk Stam van Pinoké.

SCHC

SCHC begint het seizoen voor het 4e jaar op rij met een andere coach, sterker nog de hele technische staf is nieuw. Na Janneke Schopman, Giles Bonnet en Etienne Spee, staat dit seizoen Tina Bachmann, ondersteund door Xavier Reckinger en Maike Stöckel aan het roer in Bilthoven. Ook maakt Maddie Hinch, de shoot-outkoningin van Rio de Janeiro en Londen haar opwachting in de Nederlandse Hoofdklasse. Nog een internationale deelnemer aan de Spelen komt Stichtse versterken; de Argentijnse Delfina Merino keert na 5 jaar weer terug.

Kampong

Kampong is de 3e ploeg in dit lijstje die het seizoen 2016-2017 met een frisse oefenmeester start. Santi Freixa deelt dit jaar de lakens uit in Utrecht, hij nam het stokje over van Stijn van Roosendaal. Bij de nummer 5 van het afgelopen seizoen zien we een tweetal buitenlandse namen: de Britse Sophie Bray en de Duitse Nina Notman. Fleur de Waard kwam over van MOP en Iris Nikerk en Jutta van Crevel maakten de overstap vanuit Meisjes A1. Dide Boelens, Paula de Jong, Daniëlle van der Poel en Daphne van der Vaart zien we komend seizoen niet meer terug op Sportpark Maarschalkerweerd.

Hurley

Hurley, eveneens met nieuwe coach, heeft de twijfelachtige eer de competitie te openen tegen recordkampioen Den Bosch. Op 2 oktober ontvangen de Hurleyanen de buren van Amsterdam, de club waarvan het in de zomer 3 meisjes overnam: Pien Molenaar en Teuntje Horn van MA1 en Marili Visch van Dames 1. Op 6 november is de volgende bosderby, dan gaan Jorge Nolte en zijn elftal naar Pinoké. Hurley trok nog meer speelsters aan, ook Renée van den Brand (Den Bosch MA1), Lise Donkersloot (Terriërs), Valerie van Odijk (Bloemendaal) en Denise Admiraal kiezen voor de Amsterdammers, terwijl Anouk Lambers (Amsterdam), Laura van Weeren (Groningen), Juliette van Hattum (Pinoké), Sophie van Melis (HIC) en Renske Siersema (stopt) afscheid namen.

MOP

Het Vughtse MOP eindigde afgelopen seizoen op een keurige 7e plaats, maar onderging in de zomermaanden een flinke metamorfose. De Brabanders raakten 10 selectiespeelsters kwijt, maar kregen daar ook 11 verse gezichten voor terug. Onder dat elftal nieuwe spelers 2 internationale dames: Pili Romang uit Argentinië en Emma Puvrez uit België. Ook de zusjes Lotte en Floor van Dongen spelen komend seizoen in de ploeg van Karel Alferink. Uit de eigen jeugd schuift Lauren Aarts door als 2e keeper.

hdm

De vrouwen van hdm eindigden vorig jaar op een 8e plek, zonder ooit gevaarlijk in de buurt van de play-outs te geraken. De Haagsen namen voor het nieuwe seizoen afscheid van de tweeling Daphne en Denise Admiraal en Claire Boots, maar verwelkomden traditiegetrouw weer een aantal jeugdspeelsters in de selectie, alsmede 2 dames van het gedegradeerde Push: Merel Aarts en Sanne Pheninckx.

Oranje-Rood

Nieuwkomer in het hockeylandschap is fusieclub Oranje-Rood. Voorganger Oranje-Zwart is logischerwijs de hofleverancier van de nieuwe vereniging. Ten opzichte van het vorige seizoen zijn alleen Charlotte Derkx, Stephanie de Groof, Puk Holleman en Rocio Ybarra er niet meer bij. Nieuw zijn Donja Zwinkels en Marlena Rybacha van MOP, Yibbi Jansen van Den Bosch en de Japanse Shihori Oikawa. Toon Siepman moet de nieuwe vereniging naar goede resultaten leiden. Uit de MA1 maken 2 meisjes de overstap: Lisa Post en Freeke Moes

Pinoké

Pinoké heeft het moeilijk in de Hoofdklasse en handhaafde zich de laatste jaren pas via play-outs. Dit seizoen lijkt wederom lastig te worden voor de Steekneuzen, want zij namen afscheid van liefst 10 selectiespelers, waaronder keeper Rachelle Groot, aanvoerder Saskia Reuhman, sterkhouders Merel de Blaey, Roël Kuyvenhoven en Lotte Sluiter en Argentijns international Flor Habif. Bovendien zagen de Amsterdammers 2 grote talenten uit de eigen jeugd, Malou Mol en Anouk Stam, vertrekken naar Laren. Kari Stam en Robin de Boer uit de MA1 vonden wel aansluiting bij het 1e team, alsmede 3 speelsters uit de Overgangsklasse, Laura Marell van SCHC, Juliette van Hattum van Hurley en Alma Fenne (ex-Amsterdam).

Bloemendaal

Bloemendaal is de 6e en laatste club in het overzicht dat met een verse coach aan de meet van seizoen 2016-2017 staat. En niet de minste. Recordinternational Teun de Nooijer zwaait de scepter dit jaar bij Damus 1. Zijn selectie onderging ook een aardige metamorfose; olympisch kampioenen Helen en Kate Richardson-Walsh kwamen en de Oostenrijkse Kristina Vukovich, Coco Ankum, Sterre Bregman, Myrthe van Kesteren en Diana Beemster ook. Ten opzichte van vorig seizoen werd afscheid genomen van Maxine Fluharty, Kelsey Harbin, Valerie van Odijk, Annemieke Schildmeijer, Alexandra Spoelder, Colette Jansen, Gaelle Kramer en Sophie Visser.

Groningen

Promovendi hebben het traditioneel moeilijk in de Hoofdklasse en ook Groningen zal het lastig krijgen. De noorderlingen versterkten zich desalniettemin aardig, met als klapper de transfer van Willemijn Bos naar haar oude club. Marieke Hoff van Laren MA1 volgt Bos naar het hoge noorden. Verdere versterkingen kwamen van Hurley (Laura van Weeren), Groningers Studs (Anouk Delissen), EHV (Lizz Koopman), GCHC (Susan Keuning), Wageningen (Florentine Blom) en HGC (Isabelle Huizing).

Lees ook:


Wat vind jij? Praat mee...