Hoofdklasse Dames: de degradatiekandidaten op een rij

Welke clubs moeten dit seizoen uitkijken om niet uit de Hoofdklasse te degraderen? Een overzicht van de stand van zaken bij de teams die vorig seizoen zevende tot en met elfde werden, aangevuld met promovendus Klein Zwitserland. Het overzicht is in willekeurige volgorde.

Klein Zwitserland

Vorig seizoen: gepromoveerd uit de Promotieklasse.

Hoewel Klein Zwitserland met een finaleplaats opvallend goed presteerde tijdens het ABN AMRO Weekend, moet de ploeg natuurlijk rekening houden met een zwaar seizoen op het hoogste niveau van Nederland. De promovendus beschikt over slechts drie speelsters met Hoofdklasse-ervaring. Bovendien is het bijna een jaar geleden dat Klein Zwitserland voor het laatst een competitiewedstrijd speelde; in de vorig seizoen niet afgemaakte Promotieklasse. Het zijn zaken die de club uit Den Haag aan het begin van het seizoen op een achterstand zetten.

Wel beschikt Klein Zwitserland met Lotte van Dongen (overgekomen van Tilburg) over een redelijke strafcorner. Ook heeft KZ met Frances Davies en Tarryn Davey twee internationals van Nieuw-Zeeland binnengehaald. Veel van de teams waarmee ze in de Hoofdklasse moeten concurreren, hebben deze transferwindow echter ook niet stilgezeten en zich met buitenlanders versterkt. Wellicht dat het coach Jorge Nolte lukt een vechtmachine van zijn ploeg te maken om het verschil aan ervaring en kwaliteit vergeleken met andere teams te compenseren. Handhaving zou voor de ploeg moeten voelen als een hoofdprijs.

Speler Naar Van
Tarryn Davey Klein Zwitserland Nieuw-Zeeland
Frances Davies Klein Zwitserland Nieuw-Zeeland
Sietske Brüning Klein Zwitserland Eigen jeugd
Florine van Grimbergen Klein Zwitserland Braxgata (Bel)
Lotte van Dongen Klein Zwitserland Tilburg
Demi Lefranc Klein Zwitserland hdm
Lise Bom Klein Zwitserland Ring Pass
Jules Meffert Klein Zwitserland Duitsland
Fleur Honing Stopt Klein Zwitserland
Meintje Stumpel Victoria Dames 2 Klein Zwitserland
Eline Veen Stopt Klein Zwitserland
Meike van Haeringen Australië Klein Zwitserland
Quirine Comans Amerika Klein Zwitserland
Hannah Huibregtsen Stopt Klein Zwitserland
Veerle Groeneveld Spanje Klein Zwitserland
Damy Sisterman Stopt Klein Zwitserland

 

Frances Davies is één van de twee internationals van Nieuw-Zeeland die komend seizoen voor Klein Zwitserland speelt. Foto: Orange Pictures/Kees Kuijt

Victoria

Vorig seizoen: tiende met zeventien punten.

Speelster van het afgelopen seizoen van Victoria was natuurlijk Daphne Voormolen. In haar eentje maakte zij de helft van het aantal doelpunten van de ploeg uit Rotterdam. Vaak waren dat ook nog de beslissende goals, waardoor zij Victoria hoogstpersoonlijk in de Hoofdklasse hield.

Zeker is dat Voormolen in ieder geval de eerste competitiehelft aan zich voorbij moet laten gaan. Met de komst van Argentijns international Julieta Jankunas speelde Victoria daar alvast op in. Jankunas heeft scorend vermogen, maar de vraag is of zij het gat dat is ontstaan door de afwezigheid van Voormolen in haar eentje kan dichten. Wel heeft Victoria er een hoop hockeyintelligentie bijgekregen met de komst van Victoria Sauze. Ook Nina van der Marel (hdm) is een prima versterking.

Buiten de vele doelpunten van Voormolen was de kracht van Victoria de afgelopen seizoenen dat de bijna allemaal in Rotterdam wonende speelsters samen een hecht collectief vormden en weinig leek druk leken te voelen. Wat dat betreft is de komst van de twee Argentijnen een gok. Passen ze wel in de cultuur van Victoria? Aan de andere kant brengen Jankunas en Sauze een hoop ervaring met zich mee en kunnen ze een eerste stap vormen om de topsportcultuur binnen het twee jaar geleden gepromoveerde team te vergroten.

Speler Naar Van
Bente Sluijter Stopt Victoria
Lauren Logush Push Victoria
Danielle Jordan Wales Victoria
Estefania Cascallares Stopt Victoria
Willemijn van Schie Stopt Victoria
Roos Heimel Dames 2 Victoria
Annelotte Smit Dames 2 Victoria
Isabella van Overloop SCHC Dames 2 Victoria
Nina van der Marel Victoria hdm
Yentl Leemans Victoria Breda
Victoria Sauze Victoria Arg.
Julieta Jankunas Victoria Arg.
Robin Stam Victoria Cartouche
Julia van Ruijven Victoria Eigen jeugd
Marlotte van Woerkens Victoria Eigen jeugd
Julie van Putte Victoria Eigen jeugd

 

Coach Lennard Poillot haalde Argentijns international Victoria Sauze over voor Victoria te kiezen. Foto: Koen Suyk

Kampong

Vorig seizoen: achtste met achttien punten.

In vergelijking met vorig seizoen, waarin de club uit Utrecht een tijd lang aan de rand van de afgrond stond, is Kampong een hoop kwaliteit kwijtgeraakt. Vooral het vertrek van Renée van Laarhoven doet pijn. Zij verdiende met haar strafcorner veel punten voor Kampong. Ook de gestopte Margot Zuidhof wordt dit seizoen gemist.

Met Bieke Wijnmaalen haalde Kampong wel een talent in huis. Net als zij maakten ook Vanessa Blockmans en Bente van der Veldt de overstap van Laren. Bovendien beschikt Kampong met speelsters als Gabrielle Mosch, Luna Fokke, Ayeisha McFerran, Pilar Romang en Carmen Wijsman nog altijd over prima hoofdklassespeelsters, maar over het algemeen zal het toch weer international en olympisch kampioen Malou Pheninckx zijn die grotendeels de kar moet trekken.

Vrijwel het hele team snakt ernaar om onbezorgd weer lekker te kunnen hockeyen. Aan de nieuwe hoofdcoach Fleur van de Kieft de taak om de speelsters hun zelfvertrouwen terug te geven en te voorkomen dat Kampong net als vorig seizoen bij een paar slechte resultaten op rij mentaal knakt en in een neerwaartse spiraal belandt.

Speler Naar Van
Margot Zuidhof Stopt Kampong
Chiara Tiddi Laren Kampong
Alma Fenne Stopt Kampong
Renée van Laarhoven SCHC Kampong
Anna van den Putten HBS Kampong
Bente van der Veldt Kampong Laren
Bieke Wijnmaalen Kampong Laren
Vanessa Blockmans Kampong Laren
Laura van Weeren Kampong Groningen
Noor van den Nieuwenhof Kampong Eigen jeugd
Eline Jansen Kampong Eigen jeugd
Babette Backers Kampong Eigen jeugd
Tess Zweers Kampong Eigen jeugd

 

Kampong staat dit seizoen onder leiding van oud-international en tweevoudig olympiër Fleur van de Kieft. Foto: Orange Pictures/Jan Kruijdenberg

Bloemendaal

Vorig seizoen: zevende met twintig punten.

Bloemendaal is de enige club uit dit overzicht die deze transferwindow geen buitenlander aantrok. De Mussen raakten Diana Beemster, Michelle van der Drift, Sasha Olderaan en Lynn Oosterveer kwijt, maar haalden met Elke Boers, Pien Tol en Joy Haarman prima vervangers in huis.

Desalniettemin haalde Bloemendaal geen versterkingen binnen die voor een enorme kwaliteitsinjectie zorgen. Net als vorig seizoen zal de ploeg – deze keer onder leiding van de nieuwe coach Dave Smolenaars – waarschijnlijk voor een deel afhankelijk zijn van de strafcorner van Demi Hilterman. Opnieuw een seizoen in de onderste regionen lijkt een realistisch scenario voor Bloemendaal.

Speler Naar Van
Diana Beemster Stopt Bloemendaal
Michelle van der Drift Hurley Bloemendaal
Sasha Olderaan n.n.b. Bloemendaal
Lynn Oosterveer Terriërs Bloemendaal
Joy Haarman Bloemendaal Amsterdam
Pien Tol Bloemendaal Rotterdam
Elke Boers Bloemendaal Hurley
Annelies Pos Bloemendaal Eigen jeugd
Mischa Timmerman Bloemendaal Eigen jeugd

Dave Smolenaars is de nieuwe coach van Bloemendaal. Foto: Koen Suyk

Oranje-Rood

Vorig seizoen: negende met achttien punten.

Met het vertrek van speelsters als Laura Nunnink, Freeke Moes, Yibbi Jansen en Valerie Magis deed Oranje-Rood de afgelopen jaren al een jasje uit. Deze zomer raakte de club met het vertrek van Daphne van der Velden, Saskia van Duivenboden en Donja Zwinkels ook nog een hoop ervaring kwijt.

De Eindhovenaren speelden daar op in door Brits international Shona McCallin te contracteren. Ook keerde aanvaller Sian Keil (Pinoké) terug op het oude nest. Keil moet voor de doelpunten gaan zorgen. Afgelopen seizoen kwam de ploeg van trainer Stefan Duyf slechts tot achttien doelpunten in 22 wedstrijden. Te weinig om weg te blijven van de onderste plekken.

Interessant wordt de ontwikkeling van talent Trijntje Beljaars, die vorig seizoen vijf doelpunten maakte. De club bouwt aan een jonge ploeg met veel talent. Toch zullen de play-offs, waar Oranje-Rood de afgelopen jaren een abonnement op had, net als vorig seizoen vermoedelijk nog wel even uit zicht zijn voor de Eindhovenaren.

Speler Naar Van
Daphne van der Velden Stopt Oranje-Rood
Saskia van Duivenboden Nijmegen Oranje-Rood
Donja Zwinkels Tilburg Oranje-Rood
Sian Keil Oranje-Rood Pinoké
Nora Bruinsma Oranje-Rood Real Club de Polo (Spa)
Lieve Verhoeven Oranje-Rood Tilburg
Shona McCallin Oranje-Rood Holcombe (Eng)

Sian Keil verliet Pinoké en keerde bij Oranje-Rood terug op het oude nest. Foto: Bart Scheulderman

HGC

Vorig seizoen: elfde met zestien punten.

Van alle teams in dit overzicht heeft HGC zich met afstand het best versterkt. De club verraste de hockeywereld met het contracteren van Oranje-captain Eva de Goede, tweevoudig Wereldspeelster van het Jaar. Ook Duits international Cécile Pieper en Brits international Giselle Ansley werden vastgelegd.

Op papier moeten die versterkingen genoeg zijn voor HGC om uit de directe degradatiezorgen te blijven. Wel moet de ploeg van Robbert-Jan de Vos waken voor overschatting. Niet voor niets eindigde HGC vorig jaar elfde. Enkele andere clubs uit de Hoofdklasse, waaronder uit de middenmoot, beschikken nog altijd over betere goalgetters en strafcornerspecialisten. Dat neemt niet weg dat de club genoeg kwaliteit in huis heeft gehaald om eerder naar boven te kijken dan naar onder.

Speler Naar Van
Giselle Ansley HGC Surbiton (Eng)
Faye Muijderman HGC Den Bosch (jeugd)
Eva de Goede HGC Amsterdam
Cécile Pieper HGC Rot-Weiss Köln (Dui)
Valérie van Aals HGC Eigen jeugd
Fleur Gort HGC Eigen jeugd
Heather McEwan Victory (België) HGC
Esmee Kras HIC HGC
Femke Delissen Stopt HGC
Frederique Haverhals n.n.b. HGC

HGC verraste de hockeywereld met het binnenhalen van Oranje-captain Eva de Goede: de transfer van het jaar. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

 

 • Welke club degradeert rechtstreeks uit de Hoofdklasse Dames?

  Welke club degradeert rechtstreeks uit de Hoofdklasse Dames?  Ophalen van gegevens


4 Reacties

 1. albert-monpelliergmail-com

  Wat een voorbarigheid? Er heeft iemand een glazenbol! Altijd maar dat ingenomenheid en waardeloze voorspellingen.

 2. gert18

  Ieder jaar weer het zelfde gezeur, kap er eens mee en schrijf leuke stukken.

 3. triple-double

  Waar iemand wint, moet een ander verliezen. Rules of the game! Denk dat de stap voor KZ te groot is na een hockeyloos jaar. Met alleen trainen kom je er niet, er moet ook wat wedstrijd spanning en druk op staan. En mocht het aan het einde van het seizoen zo zijn dat KZ erin blijft, herinner mij vooral hieraan. Dan niks anders dan een diepe buiging!

 4. partijtje

  laat de beste winnen eindelijk weer een compleet seizoen voor iedereen.


Wat vind jij? Praat mee...