Hoofdklasse Dames: Den Bosch ook met Marieke Dijkstra favoriet

Regerend landskampioen Den Bosch raakte deze zomer magiër Raoul Ehren kwijt, die als hoofdcoach de club naar negen landstitels leidde. Maar ook met Marieke Dijkstra aan het roer is Den Bosch komend seizoen favoriet voor het winnen van de landstitel. Een overzicht van de stand van zaken bij de drie grootste titelkandidaten, voordat zondag de competitie eindelijk weer begint.

Den Bosch

Ongetwijfeld wordt dit seizoen aan de Oosterplas nog veel teruggedacht aan Raoul Ehren. Als geen ander kreeg hij het voor elkaar om zijn troepen tot in de puntjes voor te bereiden op de play-offs. Hij wist bij zijn speelsters vaak precies de juiste snaar te raken en was als hockeynerd bovendien in staat om de tegenstander te verrassen met tactische zetten.

Met Marieke Dijkstra als opvolger heeft Den Bosch een ervaren coach in huis gehaald. Werken in de Den Bosch-cultuur is nieuw voor haar en ook de hoofdklasse-play-offs maakte ze als coach nog nooit mee. Maar als zaalbondscoach (2009-2019 van de vrouwen, 2019-nu van de mannen) kent ze het klappen van de zweep. Afgelopen seizoen bewees ze ook bij Kampong het trainersvak in de vingers te hebben. Samen met Jisse Waasdorp slaagde ze erin de ploeg uit Utrecht na het vertrek van Pieter Bos in de Hoofdklasse te houden.

Bovendien liegen de feiten niet. In Tokio speelden in de olympische selectie van het Nederlands elftal acht internationals van Den Bosch, vier van Amsterdam en drie van SCHC. Den Bosch beschikt simpelweg over de beste selectie van Nederland, met fenomeen Frédérique Matla als uitblinker. Daarnaast is de jeugd sterk genoeg om het vertrek van verdediger Ireen van den Assem naar Tilburg op te vangen. Ook met Dijkstra als coach mag Den Bosch dus alleen genoegen nemen met het winnen van de landstitel.

Speler Naar Van
Ireen van den Assem Tilburg Den Bosch
Maud Berkers Stopt Den Bosch
Lucie Ehrmann Den Bosch Groen-Geel
Emma Reijnen Den Bosch Eigen jeugd
Amber Brouwer Den Bosch Eigen jeugd

Frederique Matla leidde Den Bosch vorig jaar in de laatste seconde van de NK-finale tegen Amsterdam naar de landstitel. Foto: Willem Vernes

Amsterdam

Grootste uitdager van Den Bosch blijft Amsterdam, dat vorig seizoen net tekort kwam in de NK-finale, maar er sindsdien kwalitatief gezien niet op vooruit lijkt te zijn gegaan. Met name het vertrek van aanvoerder en middenvelder Eva de Goede naar HGC, dat vooral moet worden opgevangen door Ilse Kappelle en Noor de Baat, is natuurlijk een klap. De Goede, die overigens vanwege haar polsblessure niet meespeelde in de play-offs, is misschien wel de meest complete speelster ter wereld.

Achterin moet Amsterdam de boel reorganiseren nu Charlotte Adegeest en Kimberly Thompson zijn gestopt. Thompson, die halverwege het afgelopen seizoen haar comeback maakte nadat ze al afscheid van het tophockey genomen had, was in haar beste dagen één van de beste mandekkers van Nederland. Een belangrijke tactiek van Amsterdam in de wedstrijden tegen Den Bosch de laatste jaren was vaak het kleinhouden van de ruimtes. Met een andere samenstelling zal het voor de ploeg van coach Robert Tigges weer even zoeken zijn naar de juiste sleutel om de landskampioen te bestrijden. Wel hebben ze met de Duitse international Kira Horn een uitstekende mandekker binnengehaald.

Een voordeel voor Amsterdam is de stormachtige ontwikkeling van enkele jonge speelsters. Felice Albers is op de Olympische Spelen van Tokio een internationale ster geworden. Ook aanvaller Freeke Moes en de nieuwe tip-in-koningin Sosha Benninga ontwikkelen zich uitstekend. Afwachten is wel hoe het gaat met Marijn Veen, in het kampioensjaar 2018/2019 de grote ster van Amsterdam. Een paar maanden geleden meldde de aanvaller zich af voor het EK en de Olympische Spelen vanwege de langdurige naweeën van haar whiplash.

Speler Naar Van
Kimberly Thompson Stopt Amsterdam
Charlotte Adegeest Stopt Amsterdam
Eva de Goede HGC Amsterdam
Joy Haarman Bloemendaal Amsterdam
Lana Kalse Pinoké Amsterdam
Kira Horn Amsterdam Der Club an der Alster (Dui)
Zoë Admiraal Amsterdam Eigen jeugd
Filiz Tuzgöl Amsterdam Eigen jeugd
Alessia Norbiato Amsterdam Eigen jeugd

 

Amsterdam is met het vertrek van Eva de Goede naar HGC de beste speelster kwijtgeraakt. Foto: EHL/Frank Uijlenbroek

SCHC

Waar Amsterdam op papier de grootste uitdager van Den Bosch zou moeten zijn, moet SCHC vooral als underdog worden gezien.

De ploeg uit Bilthoven gaat zonder strafcornerneemster Caia van Maasakker een nieuw tijdperk in. Aan de twee seizoenen geleden overgekomen Yibbi Jansen (21) de taak om haar belofte in te lossen en voor doelpunten vanaf kop cirkel te zorgen. Het is voor Jansen bovendien een uitgelezen kans om zich in de kijker te spelen bij bondscoach Alyson Annan, nadat ze vorig seizoen bij het Nederlands elftal op eigen initiatief een break nam. Met de van Kampong overgekomen Renée van Laarhoven heeft SCHC ook een prima alternatief voor de sleeppush van Jansen in huis.

De laatste linie is de laatste jaren vaak de achilleshiel van Stichtsche geweest. Door het stoppen van Caia van Maasakker en ook van Fabienne Roosen moet coach Lucas Judge nu kneden aan een deels nieuwe verdediging. Met de komst van Van Laarhoven en Brits international Anna Toman heeft SCHC prima ingekocht. Of het voldoende is om het gat met Den Bosch en Amsterdam te dichten, is echter nog maar de vraag.

Een andere belangrijke stap die Stichtsche moet zetten, is het benutten van hun aanvallende stootkracht tijdens de play-offs. Vorig seizoen vormden Ginella Zerbo, Pien Dicke en Kyra Fortuin gedurende de reguliere competitie een gevreesd aanvalstrio, maar kwamen hun kwaliteiten in de verloren halve finales tegen Amsterdam er geen moment uit. Dat hangt grotendeels samen met een mentaal aspect. Wanneer het coach Lucas Judge lukt om zijn team dit soort wedstrijden met meer overtuiging te laten spelen, moet SCHC in de play-offs meer kunnen brengen dan vorig seizoen.

Speler Naar Van
Caia van Maasakker Stopt SCHC
Fabienne Roosen Stopt SCHC
Klaartje de Bruijn Stopt SCHC
Charlotte Veldhuis Dames 2 SCHC
Mariette Boot Dames 2 SCHC
Iris Langejans Amerika SCHC
Renée van Laarhoven SCHC Kampong
Mette Winter SCHC Eigen jeugd
Mare Agterberg SCHC Eigen jeugd
Myrte van Herwijnen SCHC Eigen jeugd
Isa Kroot SCHC Schaerweijde MA1
Anna Toman SCHC Wimbledon (Eng.)

 

Bij SCHC moet de 21-jarige strafcornerspecialist Yibbi Jansen haar belofte zien in te lossen nu Caia van Maasakker is gestopt. Foto: Bart Scheulderman

 

  • Welke club wordt landskampioen bij de vrouwen?

    Welke club wordt landskampioen bij de vrouwen?    Ophalen van gegevens


Wat vind jij? Praat mee...