IJzersterk SCHC is helemaal klaar voor de clash met Amsterdam

SCHC is klaar voor de clash tegen Amsterdam, die volgende week zondag op het programma staat in de Hoofdklasse Dames. De koploper versloeg zondag relatief eenvoudig het ambitieuze HGC op sportpark De Roggewoning met 2-4. De ploeg van Lucas Judge won dit seizoen alle zeven duels en staat met 21 punten en een doelsaldo van 34 voor en 5 tegen fier bovenaan.

Ook nummer twee Amsterdam, dat zondag Kampong met 3-0 versloeg, heeft nog de maximale score na zeven speelronden. Volgende week zondag in Bilthoven wordt duidelijk welk van de twee ploegen zich tot nu toe de benchmark in de Hoofdklasse Dames mag noemen.

Op voorhand lijkt SCHC licht in het voordeel, want de Bilthovense formatie draait in de openingsfase van dit seizoen als een tierelier. Judge heeft een ijzersterke ploeg gesmeed, die geen zwakke plek heeft en beschikt over een breed arsenaal aan wapens. Neem alleen al een kijkje op de topscorerslijst. Daar staan, na de wedstrijden van zondag, drie speelsters van SCHC bovenaan met acht treffers: Pien Dicke,  Ginella Zerbo en Yibbi Jansen. Achterin kunnen de Utrechters leunen op keepster Alexandra Heerbaart in de vorm van haar leven is.

Sterk begin

Tegen HGC begon SCHC een sterk aan de wedstrijd. Soepel ging de bal van stick naar stick en werd de thuisploeg meteen teruggedrongen. Kansen kreeg de koploper ook, maar de topschutters Zerbo, Dicke en Jansen slaagden er niet in die om te zetten in doelpunten, mede door goed keeperswerk van Sofie ter Kuile.

Lisa Post van SCHC met een fraaie duik in het duel met Tessel Huibregtsen van HGC. Foto: Wim Wobbes/Orange Pictures

Dat gaf HGC de hoop en het vertrouwen dat er misschien toch iets te halen viel. Brutaal zocht de ploeg van coach Robbert-Jan de Vos in het tweede kwart voor het eerst echt de aanval. Dat resulteerde direct in een strafcorner, de eerste van de wedstrijd. Nadat de bal goed werd afgelegd, pushte Lola Riera de bal hard – buiten bereik van Heerbaart – op de paal. Dat geluid was een waarschuwingssignaal voor de gasten, die nog een beetje meer gas gaven.

Vorentscheidung binnen een minuut

Dat offensief van SCHC resulteerde nog voor de rust binnen een minuut in de vorentscheidung, zoals onze oosterburen het zo mooi kunnen zeggen. Eerst was daar de eerste corner van de wedstrijd voor de gasten. Die werd, met Jansen op de bank, genomen door talent Trijntje Beljaars. Zij zag haar inzet stranden op een voet, waardoor Renée van Laarhoven een herkansing kreeg. De international schoof de bal via een variant naar Zerbo, die subtiel raakt tipte: 0-1.

Amper bekomen van die teleurstelling lag er nóg een treffer in het Haagse doel. Pien Dicke ging goed door over de linkerkant, verschalkte Ter Kuile, waarna Zerbo als een echte goaltjesdief vlak voor de lijn de bal het laatste zetje gaf. Boem boem. 0-2. Bij HGC keken zowel de spelers als supporters wat verbijsterd naar het scorebord.

Pien Dicke juicht nadat ze met een heerlijke actie de 0-2 van SCHC had voorbereid. Foto: Wim Wobbes/Orange Pictures

Onder aanvoering van de ervaren Eva de Goede en Margot van Geffen perste de thuisploeg er toch nog een slotoffensief uit in het einde van de eerste helft. Dat resulteerde in een reeks strafcorners, waarvan de laatste er toch echt in had gemoeten om er nog een wedstrijd van te maken. Van Geffen had de bal vogeltje vrij voor het pushen, deed dat ook, maar op de lijn stak Van Laarhoven haar keepster een helpende stick toe en sloeg de bal van de doellijn.

Beslissing

Na de rust ging SCHC direct op jacht naar de beslissing. De ploeg van Judge speelde met veel energie en beweging. Opvallend was ook de nauwkeurigheid van de passing die ervoor zorgde dat HGC amper de bal had, laat staan over de middenlijn kwam. Het was wachten op de 0-3, die halverwege het derde kwart viel. Beljaars mocht haar naam achter die treffer schrijven, terwijl Mette Winter hem misschien wel had verdiend. Haar heerlijke tip werd echter gekeerd door Ter Kuile, waarna het voor de van Oranje-Rood afkomstige Beljaars eenvoudig was om de 0-3 te scoren en het duel definitief te beslissen.

Yibbi Jansen (links) krijgt een knuffel van Xan de Waard. Foto: Wim Wobbes/Orange Pictures

SCHC kon de resterende tijd heerlijk uithockeyen, kreeg ook nog diverse kansen maar scoorde slechts een keer via een strafbal van Yibbi Jansen. Smet op het blazoen waren de twee tegentreffers via Lisa Harteveld (1-3) en Riera (strafcorner, 2-4) van HGC, waar Eva de Goede in de slotfase hinkend het veld verliet.

Maar ook de twee tegentreffers zullen geen deukje hebben geslagen in het zelfvertrouwen van het sterke SCHC, dat soeverein won en helemaal klaar is voor de clash met Amsterdam.

HGC – SCHC 2-4 (0-2)
25. Ginella Zerbo 0-1 (sc)
26. Ginella Zerbo 0-2
37. Trijntje Beljaars 0-3
47. Lisa Harteveld 1-3
57. Yibbi Jansen 1-4 (sb)
60. Lola Riera 2-4(sc)

 


1 Reactie

  1. jaapbollee

    Vorentscheidung = Douze Points


Wat vind jij? Praat mee...