In beeld: de steunbetuiging aan Daphne Voormolen

‘Ik las het interview met Daphne en was ontdaan door het feit dat iemand die zo jong en zo fit is, zo ziek kan zijn’, vertelt SCHC-speelster Pien Dicke, en als je goed luistert, kun je nog steeds horen hoe ontdaan ze ervan is. ‘Ik wilde haar op een respectvolle manier medeleven betuigen, in de hoop dat zij daar kracht uit zou putten.’

Het kippenvel stond op de armen van het kleine aantal personen dat er zondagmiddag getuige van was hoe de speelsters van Victoria en SCHC gezamenlijk het speelveld betraden in een speciaal ontworpen inloopshirt. Op de borst het silhouet van Daphne Voormolen. In het geel de tekst ‘Number nine you so fine’.

Het shirt waarin alle teams van de Hoofdklasse Dames zondag hun warming-up deden. Foto: Koen Suyk

Alle teams in de Hoofdklasse Dames droegen het shirt tijdens de warming-up

Schouder aan schouder gingen de hockeysters van beide teams met elkaar op de foto. De lach op het gezicht van Voormolen verraadde haar dankbaarheid voor de steunbetuiging, die de afgelopen week snel en in het diepste geheim was voorbereid nadat de aanvoerder van Victoria in een openhartig verhaal bekend had gemaakt dat ze is gediagnosticeerd met baarmoederhalskanker.

De actie werd door alle clubs in de Hoofdklasse Dames omarmd. Ook bij Amsterdam-hdm, Den Bosch-Laren, Kampong-Hurley, Oranje-Rood-HGC en Pinoké-Bloemendaal droegen de speelsters tijdens de warming-up het zwart-gele shirt, gemaakt in de clubkleuren van Victoria.

Voor het begin van de wedstrijd kreeg Voormolen een ingepakt cadeautje van Dicke overhandigd, een fotolijstje met daarin dezelfde bedrukking als die op het shirt staat. Het was een mooi gebaar dat de 29-jarige speelster in haar huis kan ophangen. Een warme herinnering aan het feit dat de hele hockeywereld met haar meeleeft.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Drijvende krachten achter de actie waren Marente Barentsen en Pien Dicke

Net als vele anderen binnen de hockeywereld las ook de 21-jarige Dicke vorige week zaterdag het interview met Daphne Voormolen. Ze kent haar niet persoonlijk. Toch liet het interview haar de hele dag niet los en bleef ze de drang voelen om Voormolen op enige manier een hart onder de riem te steken.

Begin deze week besloot Dicke met Marente Barentsen te bellen, speelster van Hurley en al jaren een van de beste vriendinnen van Voormolen. Ze vroeg haar of ze misschien de krachten konden bundelen en samen een steunbetuiging voor Voormolen op poten konden zetten. Barentsen vond het een prachtig idee. Niet alleen omdat het een mooie verrassing voor haar vriendin zou zijn. Ook om aandacht voor haar boodschap te blijven genereren: laat jezelf controleren, zeker als je klachten hebt.

Daphne Voormolen met assistent Robbert Jan Doorenbos, die de bedrukking van de shirts regelde. Foto: Koen Suyk

Binnen een week moest alles worden geregeld

Barentsen (24) en Voormolen (29) bouwden hun warme vriendschap op in de periode dat ze allebei voor Victoria hockeyden. Toen Barentsen vier jaar geleden voor Hurley ging spelen en naar Amsterdam verhuisde, nam de onderlinge afstand toe, maar bleef de band hecht. Zo hecht dat Voormolen haar als een van de weinigen in de hockeywereld in vertrouwen nam en vertelde over haar diagnose.

Om te laten zien dat Barentsen in gedachten bij haar was, droeg ze tijdens de wedstrijd Hurley-Victoria op 11 april stiekem een thermoshirt met daarop de tekst: ‘Number Nine You’re so fine’. Een grapje dat Voormolens vriend vaak maakt, die ze leerde kennen in Amerika, waar ze ook met nummer 9 hockeyde. Voor het begin van de wedstrijd liet Barentsen het thermoshirt snel aan de verbouwereerde Voormolen zien, die het gebaar waardeerde. Na afloop gingen ze vlug met elkaar op de foto, zonder dat iemand het in de gaten had en lastige vragen begon te stellen.

Het was dát shirt dat de inspiratiebron vormde voor de actie die Dicke en Barentsen met z’n tweeën in gang zetten, maar waar achter de schermen veel meer personen bij betrokken waren. Haast was geboden. Binnen een week moest alles worden geregeld. De bedrukking, de distributie, de financiering, alles.

Net als alle andere teams in de Hoofdklasse Dames droeg ook Laren het shirt tijdens de warming-up. Foto: Bart Scheulderman

Victoria-keepster Hannah Klunder ontwierp het shirt

Dicke zocht contact met de managers van alle hoofdklassers en vroeg hen of hun team aan de steunbetuiging wilde meedoen. Alle twaalf zeiden ze volmondig ja. Barentsen hield een vinger aan de pols bij Voormolens teamgenootjes bij Victoria en besprak de plannen met speelster Sabine van Eijck, hun gezamenlijke vriendin.

Victoria-keepster Hannah Klunder ontwierp het shirt. Assistent-trainer Robbert Jan Doornbos regelde de bedrukking van de ruim tweehonderd shirts. Binnen een paar dagen was het allemaal gelukt. Afgelopen vrijdag leverden Barentsen en Dicke de shirts af bij in Amsterdam wonende speelsters van alle hoofdklasseclubs.

Keepster Hannah Klunder nam het ontwerp van het shirt voor haar rekening. Foto: Koen Suyk

Dat alle hoofdklasseteams bereid waren Daphne vandaag een hart onder de riem te steken, vind ik onwijs bijzonder en zegt veel over de betrokkenheid van de hockeygemeenschap. Hurley-speelster Marente Barentsen, een van de beste vriendinnen van Daphne Voormolen

Barentsen: ‘Veel speelsters die het interview met Daphne gelezen hebben, zijn geschrokken dat iemand dit zomaar kan overkomen. De meesten van hen zijn jonger dan zij en hebben er misschien nog nooit over nagedacht dat dit zomaar kan gebeuren. Het was hartverwarmend om van Daphne te horen dat haar telefoon de eerste dagen roodgloeiend stond.’

‘Ze heeft onwijs veel appjes gekregen. Ook uit onverwachte hoek, van hoofdklassespeelsters en -spelers die ze niet persoonlijk kent. Dat daarnaast alle hoofdklasseteams bereid waren haar vandaag een hart onder de riem te steken, vind ik onwijs bijzonder en zegt veel over de betrokkenheid van de hockeygemeenschap. Ze heeft nog een lange weg te gaan, maar ze staat er zeker niet alleen voor.’

Waar de steunbetuiging op gebaseerd was: het thermoshirt dat Marente Barentsen stiekem droeg tijdens Hurley-Victoria op 11 april.

Lees ook


6 Reacties

 1. misha-van-oostveen

  Hoogtepunt van deze competitiedag. Prachtige actie.

  1. ton-goderie

   KIPPEVEl: dit fantastisch gebaar overstijgt in alle opzichten onze hockeysport en geeft aan hoe betrekkelijk winst, verlies, promotie/degradatie uiteindelijk is.....

 2. lynnBosman

  Wat ontzettend mooi dat Dicke dit initiatief heeft genomen en de daarop volgende samenwerking en medewerking van ieder binnen de Hoofdklasse Dames. Het interview met Voormolen vond ik erg mooi en confronterend, maar de boodschap is zo belangrijk: laat je controleren. Number nine, you so fine. Heel veel sterkte!!

 3. MIck

  Prachtige actie, en hopelijk zien we dit meisje straks weer gezond op het veld 🙏

 4. urge

  Super actie! Voor een topvrouw! Hopelijk komt ze terug op het veld!

 5. supporter-van-victoria

  Zo mooi, SPORT VERBINDT! Hulde voor dit soort initiatieven waarmee we laten zien dat 'caring' onderdeel uitmaakt van onze hockeysport en maatschappij.


Wat vind jij? Praat mee...