International Kappelle jaar uitgeschakeld: ‘Ik wist het meteen’

Ilse Kappelle (23) staat een jaar langs de kant. De middenvelder heeft de voorste kruisband van haar rechterknie afgescheurd. Dat gebeurde vorig weekend tijdens een zaalwedstrijd tegen Pinoké. Hierdoor weet de international nu al dat ze het WK van komende zomer moet missen.

Wat vond ze het het eerste speelweekend in de zaal met Amsterdam toch leuk. Leuker dan verwacht. Ze genoot van het samenzijn met haar team. Dat vooral.  Dat wilde ze op 2 januari nog wel een keer meemaken. Echt nodig was het niet, maar Kappelle was erbij. Dat maakt wat er vervolgens gebeurde, alleen maar pijnlijker. De eerste wedstrijd was nog geen twintig minuten bezig, toen ze een actie aan wilde gaan en direct voelde dat ze door haar knie heen zakte. De pijn, de beweging en de actie waren stuk voor stuk hetzelfde als een kleine vijf jaar geleden. In 2017 scheurde ze namelijk ook al een kruisband, toen die van haar linkerknie.

Kermend van de pijn verliet ze de zaal in Purmerend. Met maar één gedachte door haar hoofd: daar gaan we weer.

Kappelle wist meteen dat het foute boel was. ‘Ik was heel boos. Woedend. Hoe kon me dit nou weer gebeuren?’, blikt ze terug naar het fatale moment. De woede heeft inmiddels plaatsgemaakt voor berusting. ‘Ik ben direct naar een fysio gegaan en daar werd mijn gevoel bevestigd. Een dag later kreeg ik een MRI, maar wist ik eigenlijk al wat de schade was.’ Een kapotte voorste kruisband, een botkneuzing en wat schade aan haar binnenband. Een operatie is nodig om het letsel te herstellen.

Kappelle in de bewuste wedstrijd tegen Pinoké. Foto: Koen Suyk

‘Geef mezelf zo’n twaalf tot dertien maanden’

Volgende week donderdag moet ze al onder het mes. Dat is sneller dan verwacht, maar ze wil absoluut niks overhaasten. ‘De vorige keer deed ik er zo’n elf maanden over. Ik geef mezelf nu zo’n twaalf tot dertien maanden. Ik ga de tijd nemen. Of ik nou in december, januari of februari klaar ben, maakt ook niet meer uit.’

Wie het verhaal van Kappelle kent, weet van haar ervaring met blessureleed. Ze kwam door die eerste kruisbandblessure en een hamstringkwetsuur tussen de zomer van 2017 en het eind van 2018 amper in actie. Extra zuur was, dat de Nijmeegse vlak voor die periode voor het eerst haar opwachting maakte in de trainingsgroep van Oranje.

Het talent knokte zich terug en vond de weg omhoog. Werd bij Amsterdam steeds bepalender. Mocht opnieuw meetrainen met de selectie van bondscoach Alyson Annan. Begin 2020 bekroonde ze haar comeback met haar debuut tijdens de Pro League. Kappelle won afgelopen zomer met Oranje het EK en was lang in de race voor een plek in de olympische selectie. Ze had zichzelf en haar blessures overwonnen. Drie jaar lang had ze nergens last van.

Hoe zit het nu met haar vertrouwen in haar eigen lichaam? ‘Ergens ben ik blij dat het mijn rechterknie is. Nog een keer links, dat zou ik niet aankunnen. Er wordt vaker gezegd dat wanneer dit met de ene knie gebeurt, je andere knie later volgt. Dat blijkt. Ze passen dezelfde techniek toe als bij mijn vorige operatie. Ze halen een stukje hamstring weg en maken daar een nieuwe kruisband van. Mijn rechterhamstring was sinds de vorige operatie een stuk sterker dan mijn linker.’ Lachend: ‘Straks ben ik weer in verhouding.’

Ilse Kappelle tijdens de finale van het EK, afgelopen zomer. Foto: Willem Vernes

‘Ik zie enorm op tegen de pijn na de operatie’

De negenvoudig international is er rustig onder. ‘Op dit moment gaat het goed. Alles gaat nu snel. Omdat ik deze revalidatie al eens gedaan heb, geeft me dat ergens wat rust.’ Maar er zijn ook nadelen. Ze weet precies hoe de operatie gaat. ‘Ik heb toen een week heel veel pijn gehad. Ik wist niet wat me overkwam. Daar zie ik, als ik eerlijk ben, enorm tegenop.’

Voor Kappelle kan er in ieder geval een streep door het WK, dat begin juli op het programma staat. ‘Daar probeer ik allemaal niet mee bezig te zijn. Dat lukt ook goed, omdat de rest op het veld nog niet begonnen is. Ik word daar nog niet mee geconfronteerd. Dat gaat natuurlijk nog gebeuren, maar ik ga alle tijd nemen voor mijn herstel.’ Ze kan steun zoeken bij Amsterdam-teamgenoot Sosha Benninga en Oranje-captain Eva de Goede, die dit seizoen ook zware knieblessures opliepen.

Ondertussen stapt Kappelle vier keer per week nu de Uber in, op en neer richting de fysio. In de week die zo mooi had kunnen zijn. Ze ging samenwonen met haar vriend Siem Schoenaker, de verdediger van Hurley, die – ongelooflijk, maar waar – net weer terug is na een kruisbandblessure. ‘Hij vindt het zielig voor mij. Ik vind het juist sneu voor hem’, zegt Kappelle. ‘Wonen we net samen, moet hij me meteen verzorgen. Daar baal ik echt van. Ik wil niet afhankelijk zijn van anderen. Ik kan niet wachten om weer op de fiets te stappen. Maar wel pas als het kan.’


1 Reactie

  1. robboomsma

    Heel veel sterkte met het herstel hiervan! Ook al ken je de te bewandelen route. Maakt dat het niet minder erg! 🍀🍀


Wat vind jij? Praat mee...