Dit is waarom Laren weer vierde staat en Oranje-Rood niet meer

Drie rake strafcorners van Laren en Oranje-Rood kukelde alweer uit de top vier. Welgeteld één week mochten de Eindhovenaren genieten van de vierde plaats, maar in een onderling duel tegen hun directe concurrent uit het Gooi bleek Oranje-Rood verre van bestand tegen de koelbloedigheid van Stephanie de Groof en Lieke van Wijk (1-3).

Het was typisch zo’n wedstrijd met twee gezichten. Voor rust bakte Laren er weinig van, met name in de openingsfase niet. Aan werkelijk niets was af te leiden dat de ploeg van Donald Drost de punten harder nodig had dan ooit. Het was Oranje-Rood dat het begin van de wedstrijd domineerde. Als Yibbi Jansen net zo scherp was geweest als vorige week tegen Kampong, toen ze drie keer scoorde, hadden de Eindhovenaren zomaar een comfortabele voorsprong kunnen nemen. Jansen mocht voor rust een strafcorner nemen en schoot ook een keer op doel, maar stuitte twee keer op keepster Joyce Sombroek. Poging nummer drie, in de 31ste minuut, was via een strafcorner laag via de grond wel raak: 0-1.

‘In de eerste helft lieten wij lelijk hockey zien’, moest Stephanie de Groof na afloop van de wedstrijd toegeven. ‘In de rust hebben we de koppen bij elkaar gestoken. Op deze manier gaat het niet, hebben we tegen elkaar gezegd. We speelden zonder energie. Zonder doorzettingsvermogen. Dat kan niet en dat mag niet.’

Lieke van Wijk scoort 3-1 en viert het met Naomi van As. (c) Koen Suyk

Op routine poetst Laren de achterstand relatief eenvoudig weg

Na rust onderscheidden de gelouterde speelsters van Laren zich van de wisselvallige talenten van Oranje-Rood. Op routine poetsten zij de 0-1 achterstand in de tweede helft relatief eenvoudig weg. Naomi van As liet met enkele rushes maar weer eens zien dat ze het niet laat gebeuren dat ze de play-offs moet missen in misschien wel haar allerlaatste seizoen. Daarnaast beschikt Laren met Lieke van Wijk – net hersteld van haar rugblessure – weer over een heus strafcornerfenomeen, een dodelijk wapen.

Toch was het niet Van Wijk, maar De Groof die haar ploeg in het zadel hielp met twee rake strafcorners. Daarmee deed ze wat haar vorige week niet lukte. Toen mocht de Belgische speelster in de thuiswedstrijd tegen Den Bosch (1-2) liefst vijf keer aanleggen voor een strafcorner, maar scoorde ze geen enkele keer. ‘Dat was heel frustrerend’, erkende De Groof. ‘Zeker omdat beide ploegen dicht bij elkaar lagen en ik het verschil had kunnen maken door die corners te benutten. Gelukkig lukte het me deze week wel.’

De eerste strafcorner van Van Wijk is meteen raak

Normaal gesproken is Van Wijk de eerste cornerneemster, maar zij moet nog wedstrijdritme opdoen. Daarom zat ze – net als vorige week – tijdens de corners van De Groof op de bank. Toen Van Wijk in de 51ste minuut voor het eerst sinds maanden eindelijk zelf weer eens mocht aanleggen, pushte ze meteen raak. Uit vreugde rende ze spontaan een rondje. ‘Ik ren nooit na een doelpunt, maar nu begon ik toch te rennen. Die vijf maanden dat ik geblesseerd ben geweest, waren klote. Ze waren mentaal heel zwaar. Dan is het extra lekker dat mijn eerste strafcorner er meteen in vliegt. Dan mag je best even rennen toch, haha?’

Te hoge verwachtingen voor Oranje-Rood?

Oranje-Rood-speelster Jill Boon sprak na de nederlaag in de video hierboven uit dat haar ploeg dit seizoen wel degelijk voor de vierde plaats gaat. Haar coach Toon Siepman waarschuwde aan het begin van het seizoen na drie wedstrijden echter nog voor te hoge verwachtingen. Oranje-Rood had toen gewonnen van Amsterdam en Kampong en nipt verloren van Laren. ‘Iedereen wil in de buurt van de top vier komen, Kampong en Hurley ook. Maar wij hebben vorig seizoen 23 punten gehaald. Nu wordt er opeens verwacht dat we vijftig punten halen. Je gaat dat verschil niet overbruggen in één seizoen. Je probeert het natuurlijk wel, maar om er nou meteen een doel van te maken? Je moet doelen stellen die reëel zijn’, zei Siepman toen.

Na de winterstop won Oranje-Rood opnieuw van Amsterdam en Kampong, waardoor het zowaar plots naar de vierde plaats klom. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Laren één wedstrijd minder had gespeeld en over twee punten minder beschikte.

Oranje-Rood-coach Toon Siepman met Laren-coach Donald Drost (c) Koen Suyk

Larissa Meijer: ‘Baal vooral van twee van de drie treffers’

Vooral de wisselvalligheid van de ploeg speelde Oranje-Rood zondagmiddag parten. Niemand binnen de selectie begrijpt waarom Oranje-Rood de ene week Amsterdam van de mat veegt en de andere week een belabberde tweede helft tegen Laren speelt. Daarnaast moeten de Eindhovenaren nog eens kritisch naar de tegendoelpunten krijgen. Zo ging keepster Larissa Meijer bij de tweede en derde tegengoal niet vrijuit. Bij de tweede dook ze weliswaar op de flats van De Groof, maar ging de bal er alsnog in. En ook de derde van Van Wijk was niet onhoudbaar. ‘Daar baal ik van’, zei Meijer. ‘Je traint de hele week niet keihard om vervolgens dit te laten zien. Ik ga de beelden zeker terugkijken. Ik heb het gevoel dat ik er zeker bij die laatste twee bij had kunnen zitten. ‘

Volgende week speelt Oranje-Rood tegen Den Bosch. Bij een nederlaag is de vierde plaats misschien alweer uit zicht. Meijer: ‘We zitten zeker dicht tegen de top vier aan, maar vandaag kwamen we net iets tekort. We moeten uitstralen dat we van iedereen kunnen winnen. Dat hebben we tegen Amsterdam gedaan en vandaag in de eerste helft tegen Laren ook. We moeten alleen kritisch naar de tweede helft kijken.’

Laren – Oranje-Rood 3-1 (0-1)
’31 Yibbi Jansen 0-1 (sc)
’42 Stephanie De Groof 1-1 (sc)
’46 Stephanie De Groof 2-1 (sc)
’51 Lieke van Wijk 3-1 (sc)