Josine Koning: één tegengoal in 374 dagen hockey

Soms kom je in de sport bijzonder zeldzame statistieken tegen. In het vrouwenhockey gaat er momenteel zo eentje rond, met Josine Koning in de hoofdrol. De keeper van Den Bosch en de Oranje Dames stond in een jaar tijd maar één doelpunt toe in negentien officiële wedstrijden.

Middenvelder Noor de Baat was op 31 januari van dit jaar de laatste speelster die erin slaagde een bal langs Josine Koning te krijgen. Dat gebeurde in de topper tussen Den Bosch en Amsterdam aan de Oosterplas, bij de hervatting van de Hoofdklasse. De Baat had er wel de hulp van Den Bosch-middenvelder Margot van Geffen voor nodig. Zij veranderde het schot van De Baat zodanig van richting, dat Koning verrast werd in de korte hoek.

We moeten helemaal terug naar 8 maart van het vorige jaar om de laatste zuivere tegengoal van Koning te ontdekken. Die kwam ook op naam van een Amsterdam-speelster. Het was Ilse Kappelle die aan de Oosterplas in de 68ste minuut met een rake flats toesloeg vanuit een strafcornervariant en zo de eindstand op 1-1 bepaalde.

Die tegentreffer was de laatste voor de uitbraak van het coronavirus. Gedurende de hele coronaperiode die volgde tellen we voor Koning dus maar één tegengoal, op een totaal van 982 minuten clubhockey.

Ook in Oranje niet te passeren

Die reeks wordt nog langer als we ook de vijf interlands meerekenen die Koning sinds maart 2020 speelde. Achtereenvolgens tegen Groot-Brittannië (twee keer), België en Duitsland (twee keer) hield de 25-jarige sluitpost haar doel schoon. Oranje kreeg in die vijf duels weliswaar twee tegengoals te verwerken, maar die vielen op het moment dat Anne Veenendaal bij Oranje onder de lat stond en Koning in de dug-out zat. Zodoende is de goal van De Baat de enige tegentreffer voor Koning in 1.132 minuten keepen, ruim achttien uur.

Jagen op record van HGC

Na dertien speelronden in dit Hoofdklasse-seizoen is de Amsterdamse tegengoal het enige smetje op de defensieve prestaties van Den Bosch. De ploeg van coach Raoul Ehren is met twaalf clean sheets hard op weg naar een unicum in de Hoofdklasse. In het seizoen 1987-88 kreeg HGC maar zes doelpunten te verwerken in 22 Hoofdklasse-wedstrijden. Dat nationale record wil Ehren in zijn laatste seizoen als hoofdverantwoordelijke bij Den Bosch ongetwijfeld maar wat graag verbreken.

In het kielzog van Den Bosch en Koning geeft ook Amsterdam in verdedigend opzicht maar bitter weinig weg. Met Oranje-keeper Anne Veenendaal als blikvanger hield de ploeg van coach Robert Tigges dit seizoen ook al negen keer de nul, waarvan acht keer in de laatste tien wedstrijden.


11 Reacties

 1. Avdd

  Josine Koning is een topper en een nog mooier mens!

 2. llinders

  De laatste tegendoelpunten zijn nou net tegen het team waar Den Bosch niet meer van kan winnen. Gaat Ziggo op 15 april de topper uitzenden.....

 3. luchtisblauwgrasisgroen

  Toekomstig wereldkeepster van het jaar?

  1. Ramon Min

   Da’s lastig. Koning en Veenendaal hoeven doorgaans zo weinig handelend op te treden, dat ze niet eens de kans krijgen zich in wedstrijden te onderscheiden. Ze worden internationaal te weinig ‘getest’.

 4. Hockey4life

  Eigenlijk bijna zonde dat ze uitkomt voor de twee beste teams, waardoor ze niet altijd haar klasse kan laten zien. Wat mij betreft betere keepster dan Veenendaal, die niet altijd sterk staat en ook niet altijd de verdediging zo goed op orde heeft als Koning. Hoop haar op de Spelen te zien!

 5. RobV

  Ze zou best wel eens de eerste keeper kunnen worden tijdens de OS, het zou me niet verbazen. Volgens mij gaat Annan ze niet meer allebei afwisselen, Koning en Veenendaal? Eerst nog het EK natuurlijk.

  1. ton-goderie

   Gezien haar statistieken, maar ook vanwege haar uitstraling lijkt Josine de absolute nummer 1. Maar gezien de clubsjaal waarmee de bondscoach rond loopt tijdens finales van de po, weet je het maar nooit...

 6. Eko1001

  Ik wil geen afbreuk doen aan de kwaliteit van de keeper, maar dit gegeven zegt niet zo veel. Als je bij een topclub speelt en je beschikt over een ijzersterke verdediging heb je als keeper al een hoop minder te doen dan de keeper uit de middenmoot. Internationaal met de sterkte van het Nederlandse team zelfde verhaal. Hoe is de verhouding internationaal/hoofdklasse door de Coronaperikelen?

 7. francakh

  Uitstekend natuurlijk maar interessanter is het percentage saves. Kan zijn dat een keeper veel meer te doen heeft maar relatief ook veel meer tegenhoudt.

 8. Nvanas012

  Ik heb vaak het idee dat koning beter voor de goal is in een drukke situatie, en dat veenendaal beter is met harde schoten en corners

 9. Ramon Min

  @fh Dat is zeker interessant! Helaas hebben we daar geen gegevens van.


Wat vind jij? Praat mee...