Judge: ‘Compliment voor hoe wij omgingen met die tegengoal’

Met nog drie minuten op de klok incasseerde Stichtsche donderdagavond een tegenslag toen de discutabele gelijkmaker van Amsterdam (1-1) werd goedgekeurd. In het verleden had dat bij de Bilthovenaren misschien gevoeld als een stomp in de maag. Deze keer roemde Lucas Judge juist de mentale weerbaarheid van zijn speelsters, die met shoot-outs de overwinning alsnog over de streep trokken.

Aan het gezicht van de in Australië geboren oud-speler van Oranje Zwart valt normaal gesproken weinig af te lezen. De introverte coach is er de man niet naar om uitbundig zijn emoties te tonen. Maar deze donderdagavond, toen in de gangen van het clubhuis van Amsterdam het moment uit de 67ste minuut ter sprake kwam, verraadde de frons op zijn voorhoofd wel degelijk zijn gedachtes.

Op het moment dat Amsterdam-verdediger Sabine Plönissen op kop cirkel met een flats de bal richting het doel vuurde, zette de bal direct al koers omhoog, voordat hij via een stick nog verder uit de richting vloog en hoog in de touwen belandde. Het had er alle schijn van dat ook wanneer hij niet was aangeraakt haar flats boven de plank was geëindigd.

Het moment dat de arbitrage het doelpunt van Amsterdam goedkeurt. Foto: Willem Vernes

Toch wilde Judge liever niet te veel woorden vuilmaken aan het omstreden doelpunt. ‘Ik heb er eigenlijk niet zoveel over te zeggen. Iedereen die in het stadion zat of die thuis de beelden heeft gezien, weet dat dit nooit een goal had mogen zijn. Zo simpel is het. Ik vind het vooral vervelend dat dit heeft moeten gebeuren’, is alles wat Judge erover wilde zeggen.

Veel liever praatte hij over de manier waarop zijn speelsters met het belangrijke moment zijn omgegaan. ‘Dit was typisch zo’n moment waar je in kunt blijven hangen. Zeker omdat het drie minuten voor tijd was. Maar in plaats daarvan gebeurde juist het tegenovergestelde. Binnen een minuut na afloop van de reguliere speeltijd hoorde ik helemaal niemand van ons meer over die onterechte goal. Heel snel kwam de focus te liggen op het nemen van de shoot-outs. Dat vind ik een groot compliment waard’, zei Judge, die Anna de Geus na drie gemiste shoot-outs van Amsterdam de winnende zag maken.

De handen van Anna de Geus gaan de lucht in na het scoren van de winnende shoot-out. Foto: Willem Vernes

Ik denk dat we dit jaar een grote stap hebben gezet in het omgaan met tegenslagen. Vanaf augustus zijn we daarmee bezig geweest SCHC-coach Lucas Judge

Tijdens de wedstrijd was moeilijk te voorspellen welke ploeg aan het langste eind zou trekken. Wel maakte SCHC net iets meer aanspraak op de winst. Vooral in het tweede en het derde kwart kreeg Stichtsche veel kansen op het openingsdoelpunt, voordat international Laurien Leurink aan het begin van het vierde kwart de 0-1 binnenschoot. Coach Judge wees erop hoe knap dat in zijn ogen was, nadat het eerste kwart van de wedstrijd Amsterdam de wil aan Stichtsche oplegde.

‘In het verleden was zo’n eerste kwart ons fataal geworden, denk ik. Dan waren we misschien op achterstand gekomen en daarna pas gaan hockeyen. Nu bleven we een stuk rustiger. Ik denk dat we dit jaar een grote stap hebben gezet in het omgaan met tegenslagen. Vanaf augustus zijn we daarmee bezig geweest. Vandaag zag ik de resultaten daarvan heel goed terug. Ook de stemming was vrij snel na de wedstrijd terug op het niveau van voor de wedstrijd. Niet heel uitbundig, maar juist best nuchter. Ook dat is in mijn ogen een teken dat we op de goede weg zitten.’

SCHC juicht na het winnen van de eerste halvefinalewedstrijd. Foto: Willem Vernes

Ik denk dat je wel kunt zien dat we met vertrouwen aan het hockeyen zijn Xan de Waard

Twee keer klonk er applaus achter de gesloten kleedkamerdeur van SCHC, nadat de speelsters gezamenlijk de wedstrijd nog even snel met elkaar aan het nabespreken waren. Het zei misschien iets over hoe tevreden de Bilthovenaren waren met de winst op Amsterdam. Middenvelder Xan de Waard, die ondanks een enkelblessure de wedstrijd kon uitspelen, zag donderdagavond een hoop pluspunten.
Ze vertelde dat de speelsters van SCHC dit seizoen naar elkaar zijn toegegroeid.

‘We staan heel erg in verbinding met elkaar. We vechten ook voor elkaar. Dat vind ik mooi. Ik denk dat je wel kunt zien dat we met vertrouwen aan het hockeyen zijn. Na dat doelpunt van Amsterdam zijn we niet bij de pakken neer gaan zitten. Dat was ook helemaal niet nodig geweest. We zijn dit seizoen al zo vaak van een achterstand teruggekomen, dat we bleven geloven in de overwinning. Over onze kansen aanstaande zaterdag zegt deze uitslag helemaal niets. Dan is het weer een nieuwe wedstrijd. Wel moeten we dan beter met onze kansen omgaan. Als we dat doen, staan we er in mijn ogen hartstikke goed voor.’