Julia Müller: ‘Als het nodig is, speel ik met alle liefde’

Getraind heeft Duits oud-international Julia Müller (34) het hele seizoen nog niet. Toch maakte ze zondag in de wedstrijd tegen HGC (1-3 verlies) na twee seizoenen haar comeback in de Hoofdklasse Dames, als gevolg van de blessuregolf bij Laren.

Uit zichzelf stuurde Müller (268 interlands, brons op de Spelen van Rio de Janeiro) de afgelopen dagen een appje naar assistent Darren Cheesman. Of het misschien een idee was dat ze zondag tegen HGC op de bank zou zitten? Zijn antwoord was duidelijk. ‘Ik wilde het net vragen.’

Müller – in 2018 als speelster van Amsterdam gestopt met tophockey – geeft sinds dit seizoen één keer per week training aan de vrouwen van Laren. Ze nam ook plaats op de spelerslijst als eventuele stand-in. In de wetenschap dat Laren over zes verdedigers beschikt, achtte Müller de kans klein dat het daadwerkelijk tot een rentree zou komen. Maar de afgelopen weken gebeurde er een hoop. Bieke Wijnmaalen scheurde haar kruisbrand en Fleur Kok raakte geblesseerd aan haar hamstring. Opeens was de achterhoede mager bezet.

‘Julia brengt zó veel ervaring met zich mee’, zegt hoofdcoach Serge Spoelstra. ‘Wij komen ervaring tekort. Vooral achterin. Zeker nu we te maken hebben met die blessures. Ik denk dat we maar even met Julia moeten gaan praten…’, hint de coach voorzichtig op een verlenging van haar rentree.

Laren-coach Serge Spoelstra. Foto: OrangePictures/Albert van der Ploeg

Terug in de Hoofdklasse

Het afgelopen zaalseizoen maakte Müller ook al in de zaal haar rentree voor de club waarvoor ze in 2007 vanuit Duitsland naar Nederland toekwam. Sinds dat avontuur – Laren werd Nederlands kampioen – trainde ze niet meer mee. Niet één keer. Zondag nam Müller plaats op de bank voor het geval een verdediger zich moest laten wisselen. De eerste helft bleef ze nog aan de kant. Na rust kwam ze voor het eerst binnen de lijnen.

Als linksachter drukte Müller zondag haar stempel op de verdediging. Een overtreding leverde haar een groene kaart op plus een strafcorner tegen, die HGC niet wist te verzilveren. Ook Müller – moeder geworden – kon in de slotfase niet voorkomen dat het na een gele kaart voor Macey de Ruiter te lang duurde voordat Laren de organisatie had omgezet. Iets dat twee tegengoals opleverde, waardoor Laren met 1-3 verloor.

Thuis doe ik oefeningen op mijn yogamatje, maar op hoog niveau hockeyen is natuurlijk een ander verhaal

Zelf merkte Müller dat het wennen was weer op het veld te staan. ‘Thuis doe ik oefeningen op mijn yogamatje, maar op hoog niveau hockeyen is natuurlijk een ander verhaal. Sommige dingen gingen goed, andere dingen gingen minder. Onder druk uitspelen is moeilijk als je het zoveel jaar niet gedaan hebt. Maar een pass geven en op de juiste plek staan, zijn dingen die je niet verleert.’

Of ze haar rentree met één of meerdere wedstrijden verlengt, weet ze nog niet. ‘In principe is het niet de bedoeling dat ik elke zondag ga spelen. Maar als het nodig is, doe ik dat met alle liefde. Maar dan ga ik wél trainen.’

Wat Spoelstra betreft is ze van harte welkom. Gaat hij haar voorzichtig polsen of ze vaker wil invallen? ‘Laat dat voorzichtig maar weg.’


4 Reacties

 1. Eelco Houwink

  De nood is dus hoog. Dus Naomi nog niet vragen, maar wel vast uitzoeken hoe laat de kleine naar de crèche gebracht wordt (...)

  1. Nvanas012

   Yeahh Naomi Kim Willemijn oproepen 🤣

  2. sachab

   Kan niet, speelt bij Amsterdam veteranen, je mag niet bij twee clubs spelen☺️

 2. kikkerjan

  Misschien dat de gezusters Grijpma weer ingezet kunnen worden....


Wat vind jij? Praat mee...