Kampioensvorm nog ver weg bij Amsterdam, dat gelijkspeelt tegen HGC

Spits Marijn Veen stond weer binnen de lijnen. Ook Maria Verschoor was weer van de partij. Toch is de ziekenboeg van Amsterdam nog altijd bomvol, iets dat het smeden van een kampioensteam minder dan twee maanden voor het begin van de play-offs haast onmogelijk maakt. Het 1-1 gelijkspel tegen HGC toonde aan dat er genoeg werk aan de winkel is.

Met een schot tegen de plank legde Dirkie Chamberlain tegenstander Amsterdam op de pijnbank, aan het begin van het vierde kwart. De vele kansen die Amsterdam de hele wedstrijd creëerde, werden niet verzilverd, tot de goal van Marijn Veen twee minuten voor tijd. De kampioensvorm was nog ver weg, al was Amsterdam wel de betere ploeg.

Groot is het verschil met het seizoen waarin Amsterdam voor het laatst de landstitel veroverde, in 2019. Marijn Veen was toen maandenlang in de vorm van haar leven. Eva de Goede speelde nog in het shirt van Amsterdam. De verdediging stond als een huis.

Het was het resultaat van het wekenlang bouwen van Rick Mathijssen, die in de tweede competitiehelft een vechtmachine van zijn ploeg wist te maken. Met knappe comebacks in de competitie tegen Den Bosch (van 0-1 naar 2-1) en SCHC (van 0-2 naar 2-2) en in de Europa Cup tegen UHC Hamburg (van 0-2 naar 3-2) kreeg Amsterdam iets onoverwinnelijks over zich. De puzzelstukjes vielen vanaf maart naadloos in elkaar, met het verslaan van favoriet Den Bosch in de NK-finale tot gevolg.

Coach Robert Tigges heeft nog altijd te veel geblesseerde speelsters om aan een kampioensteam te kunnen bouwen. Foto: Bart Scheulderman

Bouwen is voor Amsterdam onder de huidige omstandigheden een haast onbegonnen zaak. Nog altijd mist de ploeg van Robert Tigges te veel belangrijke speelsters. Voor international Ilse Kappelle en Jong Oranje-speelster Sosha Benninga is het seizoen voorbij. Olympisch kampioen Lauren Stam speelde vanwege de naweeën van haar hersenschudding het hele seizoen nog geen minuut. Verdediger Sabine Plönissen staat sinds de winterstop aan de kant. Aanvaller Michelle Fillet speelt ook nog niet mee.

De komende weken hoopt Tigges mondjesmaat wat speelsters terug tot zijn beschikking te krijgen. De rentree van Felice Albers staat gepland voor volgende week. Maar ondertussen tikt de tijd door. De jonkies die invallen, valt weinig te verwijten. Verder pikt Amsterdam doorgaans ook gewoon zijn overwinningen mee. Maar wil Amsterdam kans maken in de play-offs tegen regerend landskampioen Den Bosch, dat meer internationals in huis heeft, dan moet net als in 2019 de komende weken wel alles op zijn plek beginnen te vallen. Met of zonder speelsters uit de ziekenboeg.

Felice Albers deed de warming-up mee en hoopt volgende week haar rentree te maken. Foto: Bart Scheulderman

Topwedstrijden zijn het uitgelezen moment om vertrouwen te tanken. Maar in de competitie heeft Amsterdam zowel met Den Bosch als SCHC alle topclubs al twee keer gehad. Ideaal voor Amsterdam lijkt dan ook de Euro Hockey League in het Wagener Stadion (13-18 april), een uitgelezen kans voor de ploeg om voor eigen publiek weer het juiste gevoel te krijgen en iets van onoverwinnelijkheid te creëren.

Het 1-1 gelijkspel tegen HGC toonde immers aan dat er nog genoeg werk aan de winkel is. De comeback in de laatste minuten was wat dat betreft een goed begin.

HGC – Amsterdam 1-1 (0-0)
55. Dirkie Chamberlain 1-0
68. Marijn Veen 1-1


Wat vind jij? Praat mee...