Kampong en Fleur van de Kieft per direct uit elkaar

De vrouwen van Kampong nemen per direct afscheid van coach Fleur van de Kieft. Directe aanleiding voor de breuk zijn de tegenvallende resultaten van Dames 1 in dit seizoen.

Na acht speelronden bezet Kampong een teleurstellende tiende plaats op de ranglijst, met vijf punten achterstand op de veilige negende plaats. Ondanks het aantrekken van enkele topspeelsters – onder wie Oranje-international Lidewij Welten, de Spaanse Laura Barrios, de Argentijnse routinier Delfina Merino en de Australische Madison Fitzpatrick – boekte Kampong pas één zege, een 2-4 overwinning bij hekkensluiter Klein Zwitserland.

Los van het gebrek aan punten was ook het spel van de Utrechtse formatie vaak ondermaats. Zo werd Kampong op de eerste speeldag van het seizoen in Bilthoven weggevaagd door een ontketend SCHC (8-0) en ontsnapte de ploeg in een erbarmelijk slechte wedstrijd tegen Promotieklasser MOP nipt aan uitschakeling in de strijd om de Gold Cup (1-2 zege).

Van de Kieft spreekt haar speelsters toe in het competitieduel met Rotterdam. Foto: Bart Scheulderman

Vertrek onvermijdelijk

Volgens Roderick Weusthof, bestuurslid Tophockey bij Kampong, was de positie van Van de Kieft onhoudbaar geworden aangezien de magere prestaties niet stroken met de hoge ambities van de ploeg. ‘We vinden het jammer dat we afscheid moeten nemen van Fleur, een gelauwerd international. Echter, in het belang van het team en de ambities van de club staan we achter dit besluit’, zo laat hij weten op de website van de club.

Voor Van de Kieft was het coachen van Kampong de eerste klus op het hoogste niveau in haar trainersloopbaan. De 137-voudig Oranje-international (44 doelpunten) en tweevoudig olympiër stond sinds de zomer van 2021 aan het roer van de vrouwenploeg. Ze nam destijds het stokje over van Marieke Dijkstra en Jisse Waasdorp, die een aantal maanden als interim-coaches actief waren na het ontslag van Pieter Bos.

Geen begrip

Op het officiële clubkanaal laat Van de Kieft weten dat ze de beslissing van de club respecteert, maar niet ondersteunt. ‘Het is duidelijk dat de resultaten van Dames 1 tot op heden erg tegenvallen. In diverse wedstrijden waren we de bovenliggende partij, maar wisten we het niet om te zetten in winst. Dat heeft geleid tot een plaats op de ranglijst die niet passend en wenselijk is. Het bestuur heeft daar een afweging in gemaakt en een conclusie aan verbonden die ik niet deel maar wel respecteer omdat ik als hoofdcoach eindverantwoordelijk ben.’

Eline Vermeulen en Jeroen Schoenmakers nemen voorlopig de taken van Van de Kieft over. Vermeulen was sinds vorig seizoen assistent-trainer/coach bij de vrouwen van Kampong, terwijl Schoenmakers zaalcoach van Dames 1 is en als trainer al ruim twintig jaar werkzaam is bij Kampong. Het duo zit zaterdag al op de bank bij de uitwedstrijd tegen Bloemendaal.

De speelsters van Kampong steken de koppen bij elkaar voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen Amsterdam (3-0 verlies). Foto: Koen Suyk


4 Reacties

 1. charliejanssen

  Oh oh oh, wat een gênante vertoning weer bij Kampong. Welke trainer wil nu nog instappen bij een club waar je nauwelijks krediet krijgt? Het enkel aantrekken van internationale dure wereldtoppers betekent nog niet direct dat het een goed team is.

 2. SanderVerkeij

  Drie coaches op rij vroegtijdig weggestuurd. Dan gaat het niet alleen mis bij de coach(es).

 3. gerardvanstijn

  Fleur van de Kieft is al hoofdcoach geweest van de dames van HIC die op dat moment op het een na hoogste niveau speelden. Is dat geen grote klus? Daarnaast verbaast het directe ontslag toch wel. Kampong gaat nu naar de 4 coach toe binnen 2 jaar, is dat bevorderlijk voor de prestaties? En vereisen tegenvallende prestaties een per direct uit elkaar gaan?

 4. robdux

  Het is allemaal wat. Het komt echt wel goed met Kampong. Iets meer aan langer termijn beleid doen en meer jeugd inpassen. Er gaat veel jeugd verloren. Het is lullig voor Fleur, maar het overkomt iedere coach een keer. Het verbaast mij dat de assistent die toch al jarenlang mee mag lopen met Fleur, wel blijft. Of de nieuwe staf nou beter is dan Fleur waag ik te betwijfelen. De tijd zal het leren.


Wat vind jij? Praat mee...