Kampong en hdm eindelijk in de punten na onderlinge clash

Kampong en hdm zijn na drie speelrondes in de Hoofdklasse Dames van de hatelijke ‘nul’ af. In een onderlinge wedstrijd donderdagavond op de Klapperboom hielden beide ploegen elkaar in evenwicht: 1-1. ‘Een verdiend punt’, oordeelde Kampong-verdedigster Gabrielle Mosch na afloop.

Zo erg als vorig seizoen werd het niet voor Kampong. Zeker niet zelfs. Op die bewuste zondag in oktober haalde hdm na zeventig minuten op een haar na de dubbele cijfers op de Klapperboom. Het werd toen 1-9 voor de ploeg van Ivar Knötschke. ‘Daar wil ik liever niet aan herinnerd worden’, reageert Mosch bijna een jaar later na het gelijkspel tegen nagenoeg hetzelfde hdm.

De 21-jarige verdedigster stelt dat er binnen de ploeg met geen één woord over de zeperd van vorig jaar is gerept. ‘Er waren voor de wedstrijd van vandaag geen revanchegevoelens of iets. Maar als ik die wedstrijd vergelijk met deze, staat er zeker een veel beter Kampong. Het verschil is enorm.’

Kampong-verdedigster Gabrielle Mosch. Foto: Bart Scheulderman

Die 1-9 was de grootste overwinning van hdm ooit in de Hoofdklasse Dames. Later in het seizoen zou hdm opnieuw geschiedenis schrijven, door voor het eerst in de clubhistorie een ticket voor de play-offs veilig te stellen. Die prestatie schept meteen verwachtingen voor dit seizoen, maar hdm kent ondanks een uitstekende voorbereiding een teleurstellende seizoenstart. In de seizoensouverture werd bij Hurley (1-0) verloren en landskampioen Den Bosch bleek afgelopen zondag een maatje te groot: 1-4.

Ik zie dat er een stijgende lijn in zit. We spelen met veel meer vertrouwen dan vorig jaar. Gabrielle Mosch

Over die resultaten kan Kampong, vorig seizoen strijdend tegen degradatie, meepraten. Het team van Fleur van de Kieft opende het seizoen met een 1-2 thuisnederlaag tegen HGC en verloor afgelopen zondag met 2-0 op bezoek bij Pinoké. ‘Het klinkt allemaal slechter dan dat we tot nu toe op het veld hebben laten zien’, zegt Mosch, die zelf niet meedeed tegen HGC.

‘Tegen Pinoké bleven we heel lang in de wedstrijd, maar scoorden zij in de laatste tien minuten twee keer. Wij hadden daar misschien wat meer verdiend. Tegen hdm hebben we het goede spel doorgetrokken. Ik zie dat er een stijgende lijn in zit. We spelen met veel meer vertrouwen dan vorig jaar.’

Kraker op de Klapperboom

Toch zeggen de resultaten van dit seizoen ietwat anders. De cijfers van hdm én Kampong na twee officiële wedstrijden: nul punten en slechts één doelpunt gescoord. Op papier dus een echte kraker donderdagavond op de Klapperboom. Scorebordjournalistiek natuurlijk in optima forma, al wilden de acteurs op het veld gezien het spelbeeld daar wel in meegaan.

Manager Marielle de Vuijst-Hoogendoorn pept de speelster van Kampong nog even op voordat de wedstrijd tegen hdm begint. Foto: Bart Scheulderman

Kampong overrompelde hdm namelijk in de openingsfase. Dat resulteerde al na drie minuten in een strafcorner voor de thuisploeg. Daar hebben ze bij Kampong Vanessa Blockmans voor, die vorig seizoen om onverklaarbare wijze niet de nummer één op kopcirkel bij Laren was. De push van de Belgische strandde echter op de handschoen van Julia Remmerswaal.

De keeper van hdm moest na een klein kwartier alsnog haar meerdere kennen op de krachtige sleeppush van Blockmans, die haar tweede poging wel hard binnensleepte: 1-0. Haar tweede treffer van het seizoen.

Even daarvoor had hdm al een dot van een kans laten liggen. Nou ja, laten liggen, eigenlijk was het Kampong-goalie Ayeisha McFerran die met fantastisch keeperswerk de 0-1 van Erica Sanders voorkwam. Met een uiterste inspanning tikte ze de bal met haar stick uit de benedenhoek.

Coach Ivar Knötschke spreekt zijn ploeg toe tussen het eerste en tweede kwart. Werk aan de winkel bij hdm. Foto: Bart Scheulderman

Naarmate het tweede kwart vorderde, kregen de bezoekers steeds meer grip op de wedstrijd. Dat erkende Kampong-speelster Mosch: ‘Na onze goede start zie je toch dat we voor iedere meter moeten blijven vechten.’

De ploeg van Knötschke speelde ver op de helft van Kampong, maar het ontbrak lange tijd aan grote kansen. Wanneer hdm via een strafcorner dan toch echt gevaarlijk leek te worden, mislukten de helft van de tijd de buitenkansjes op kopcirkel.

Op slag van rust brak – wie anders dan – Pien van Nes de ban voor hdm. Zij profiteerde optimaal van geklungel achterin bij de thuisploeg. Van Nes haalde de bal onder Kampong-keeper McFerran vandaan en prikte van dichtbij raak: 1-1.

Pien van Nes bezorgt hdm het eerste punt van het seizoen. Foto: Bart Scheulderman

De Utrechtse verdediging was een paar minuten na rust wel bij de les toen hdm voor de vijfde keer mocht aanleggen voor een strafcorner. Van Nes leek McFerran te verslaan, maar de strafcornerspecialist van hdm had niet gerekend op lijnstop Blockmans. Zij haalde bijzonder fraai de bal met haar stick van de lijn.

Diezelfde Blockmans was met haar strafcorners aan de overkant het meest dichtbij de 2-1, maar Remmerswaal had in de tweede helft telkens een antwoord op de pushes van het Belgische talent. Het laatste antwoord kwam via de stick van de sterk keepende McFerran, die drie minuten voor tijd op een sleeppush van Van Nes opnieuw fraai redde en zo namens Kampong voor een kostbaar punt zorgde.

En dat puntje, dat werd gevierd. Met name aan Utrechtse zijde. De bezoekers uit Den Haag dropen enigszins teleurgesteld af, nog altijd op zoek naar de indrukwekkende vorm van vorig seizoen.

Kampong – hdm 1-1 (1-1)
15. Vanessa Blockmans (sc) 1-0
33. Pien van Nes 1-1