Donderspeech Thomann na eerste helft ‘die niet te bevatten is’

Kampong en hdm maakten er vrijdagavond een spektakelstuk van in Den Haag: de ploeg van Sonja Thomann vocht zich in de tweede helft terug van een 0-3 achterstand tot 2-3, om uiteindelijk met lege handen het veld te verlaten. Na afloop van de wedstrijd trokken de twee coaches verschillende conclusies over de seizoensstart en de afgelopen wedstrijd. Bij Kampong heerste blijdschap, terwijl bij hdm de onvrede overheerste over de start van het duel.

Een flinke donderspeech kregen de speelsters van hdm, na afloop van het verloren duel tegen Kampong. Van een afstand was de tirade van coach Sonja Thomann goed te horen. Naar haar mening was deze toespraak broodnodig. ‘Voor mij was het niet te bevatten hoe je een eerste helft zo kan spelen’, stelde ze na afloop van de wedstrijd. ‘Ik voelde het al aan in de kleedkamer tijdens de bespreking. Ik voelde dat er weinig energie was en dat probeerde ik om te draaien, maar dat moeten zij ook zelf doen. Dan is het misschien maar goed dat we met 3-0 achterkomen, want dan zit de schrik er een beetje in. Maar het is jammer dat zo’n wake-up call extern moet gebeuren in plaats van intern.’

Twee gezichten

De vrijdagavondwedstrijd was dan ook een duel met twee gezichten: in de eerste helft waren er kansen van beide kanten, maar Kampong nam afstand door scherper te spelen en effectiever om te gaan met de mogelijkheden. De tweede helft rechtte hdm de rug en gaf de Utrechtse tegenstander weinig ademruimte, met een spannend laatste kwart als resultaat.

Malou Pheninckx schiet op goal. Foto: Willem Vernes

‘Het was zeker een spannend einde, maar soms moet je de overwinning op een minder mooie manier over de streep trekken’, constateerde assistent-coach Steven van Tijn van Kampong na afloop van de wedstrijd. Van Tijn verving vrijdagavond Kampongs hoofdcoach Santi Freixa die voor de derde keer vader is geworden. ‘We wisten dat hdm in de tweede helft moest komen. We hebben in ieder geval geprobeerd iets meer grip te krijgen op hun opbouw. Dat ging prima. Uiteindelijk zijn we dan iets effectiever.’

Zwakke eerste helft van hdm, Kampong juist effectief

Thomann, die aan haar tweede seizoen bezig is in Den Haag, was geschrokken van de zwakke eerste helft. De nummer zes van vorig seizoen creëerde nog een aantal kansen in de eerste helft, maar ging met een 0-3 achterstand rusten. ‘Ik heb in de rust gezegd dat het niet goed was’, vervolgde ze. ‘Het was gewoon niet scherp, ondanks dat we in de eerste helft drie schotkansen hadden en één strafcorner. We kunnen de mooiste tactieken bedenken, maar als je hier niet geconcentreerd staat en zonder de wil om te winnen, kom je niet verder. Het leek wel op een soort verlamming. Dat vond ik echt pijnlijk om te zien.’

Bij Van Tijn heerste vanzelfsprekend tevredenheid over de eerste helft, met veel gecreëerde kansen en een hoge effectiviteit voor het vijandige doel. ‘De eerste helft liep zeer goed bij ons. Hdm probeerde ons spel met succes in het tweede kwart te ontregelen, maar aan het einde van het tweede kwart pakten we het weer goed op. In de eerste helft waren we simpelweg de meest effectieve ploeg.’

Steven van Tijn. Foto: Willem Vernes.

De tweede helft oogde de Haagse club een stuk energieker, met een bijna gelukte comeback als gevolg. ‘In de tweede helft kreeg Kampong bijna geen kansen meer. Ze kwamen bijna niet meer gevaarlijk in onze cirkel’, constateerde Thomann. ‘We hebben in de tweede helft zo veel ballen afgepakt, puur op strijd en passie. Als je dan de eerste helft ziet, hebben we onszelf niet goed in de strijd gegooid. Het was bijna plichtmatig hockey. Daarmee red je het niet.’

Van Tijn sloot zich aan bij de uitspraken van Thomann over de betere tweede helft: ‘In de tweede helft creëerden zij veel chaos en daar gingen we in mee’, stelde de assistent-coach. ‘Dat bracht een hoop stress mee, waardoor we uiteindelijk nog heel hard moesten vechten voor de overwinning. We hebben in het vierde kwart gezegd, net na de 2-3: het is klaar, we gaan dicht op onze man zitten, simpele ballen spelen, want we speelden onze tegenstander in de kaart.’

Eerste conclusies zijn getrokken

Voor Kampong is het een positief begin van het prille seizoen: na drie speelrondes staat de Utrechtse ploeg knap vierde, mede dankzij een sterk optreden tegen SCHC (0-0). ‘De eerste conclusie is dat onze start vele malen beter is dan vorig seizoen’, voegde Van Tijn toe. ‘We zijn iets bewuster zijn gaan spelen. Vorig jaar hanteerden we een full press, maar gaven we daardoor ook veel ruimte weg. Nu proberen we dit beter in te schatten en tot nu toe brengt het de gewenste resultaten. De wedstrijd tegen SCHC zat dicht op elkaar en hadden we zowel kunnen winnen als verliezen. Het is nog te vroeg om duidelijke conclusies te trekken, omdat we simpelweg nog lang niet tegen iedereen hebben gespeeld, maar we zijn zeer tevreden met zeven punten uit de eerste drie wedstrijden.’

hdm-coach Sonja Thomann spreekt haar team toe. Foto: Willem Vernes

Voor Thomann en haar ploeg is het herstellen van deze nederlaag en door naar het andere belangrijke duel van zondag, tegen Laren. ‘Dit was een zespuntenwedstrijd, en zondag tegen Laren hebben we er nog eentje. Als je die verliest, zit je achterin de middenmoot, terwijl je bij winst nog kan aansluiten bij de bovenste teams. Ik hoop dat dit een leermoment is voor het team en niet een ‘leeg moment’. Ze hebben gevoeld dat ze het kunnen. Ze kunnen het echt. Ze hebben Kampong in de tweede helft bijna niet in het spel laten komen, met lef en durf in ons spel.’