Kampong hockeyt leuk, maar het levert geen resultaat op

Met de 0-3 nederlaag tegen Hurley en het 5-0 pak slaag op Den Bosch, kregen de hockeysters van Kampong bitter weinig voor hun prima spel. Ze dwingen punten zelf ook niet af, hoe leuk de opbouw soms ook oogt. ‘Goed hockey en effectief hockey is iets anders’, vindt coach Santi Freixa.

In de zeperd op eigen veld tegen Hurley speelde Kampong grote delen van de wedstrijd op de helft van de tegenstander. Aanval op aanval volgde, maar scoren wilde maar niet lukken. In Den Bosch waren de kansen zondag schaarser, maar lag er ook altijd een Bossche stick of lichaam voor een schot. Tegen de landskampioen stond er aan het einde van de wedstrijd daardoor een droge 5-0 op het scorebord, terwijl Kampong delen van de wedstrijd goed hockey liet zien. Als het loopt, dan gaat de bal van achteruit soepel van de sterk passende Renée van Laarhoven, naar de Spaanse Gigi Oliva en spits Margot Zuidhof. Het spel is tot de cirkel dan verzorgd, maar daarna heeft Kampong moeite om door te drukken.

Middenmoot is het lot van de Utrechtse ploeg

Coach Santi Freixa vindt dat er veel beter met de kansen moet worden omgesprongen. ‘De aanvallers van Den Bosch waren slimmer dan onze aanvallers. Zij renden de ruimte in, terwijl wij juist naar de verdedigers renden en ze het daardoor makkelijk maakten’, zei de Spaanse coach na afloop, die eindelijk over zijn Italiaanse versterking Chiara Tiddi kon beschikken. ‘Het had ook 3-3 kunnen zijn tegen Den Bosch. Tot de laatste minuut in het derde kwart zaten we in de wedstrijd. Wij hadden de tegenstander meer pijn kunnen doen. Wij hadden in kleine ruimtes beter de rust moeten vinden in de aanval.’ Het gebrek aan stootkracht voorin – ook door de blessure van aanvaller Michelle Fillet – is pijnlijk. International Margot Zuidhof doet het goed met vijf treffers, maar kan ook niet alles in haar eentje opknappen.

Renée van Laarhoven in duel met international Frédérique Matla. Op de achtergrond de Italiaanse international Chiara Tiddi. Foto: Koen Suyk

Den Bosch liet zien hoe je moet verdedigen

Ook verdedigend acteerde Kampong tegen Den Bosch niet scherp genoeg. De tweede goal van Sian Keil van Den Bosch was typisch voor de Utrechtse defensie. Keil was de bal al kwijt, maar die belandde ongelukkig via Nina Notman weer voor haar stick. Bij de heerlijke 3-0 van Joosje Burg – een harde backhand na een lange run over het hele veld – viel op dat de Utrechtse speelsters wel een beetje druk zetten op de bal. Maar met ziel en zaligheid zich in het duel gooien, zoals de ‘Bossche Bazen’ dat doen, deden ze zondag niet, waardoor Burg vrij kon uithalen en de wedstrijd definitief kon beslissen.

Door de twee grote nederlagen op rij, in wedstrijden met meer mogelijkheden, staat de Utrechtse ploeg alweer stevig in de uitzichtloze middenmoot, zes punten onder nummer vijf Laren en één puntje boven promovendus Pinoké. Paniek is er in ieder geval niet, hoewel de doelcijfers 0-8 uit de laatste twee wedstrijden weinig hoopvol stemmen. Freixa: ‘Waarom zouden we in paniek zijn? Nu wordt in deze situatie de kwaliteit van het team pas echt goed getest.’


19 Reacties

 1. Hockeyfeest

  Ik geniet er van. Die resultaten komen nog wel. Ga aub geen dom beuk en holhockey spelen zoal we dat bij uitstek van HCDB kennen (Laren is er zich inmiddels ook op aan het toeleggen). Ook winnen is heel relatief.

 2. MIck

  Haha een ploeg die weet Ik veel hoe vaak kampioen van Nederland is geworden speelt dom beukhockey 😂😂😂😂. Soms is het gewoon beter om niks te zeggen. Kampong is gewoon een typische onderaan linkerrijtje bovenaan rechterrijtje ploeg.

 3. janine-bijlsma

  Kampong presteert gewoon enorm onder de maat. Zouden met deze selectie minimaal in de buurt van de play-offs moeten staan.

 4. robvisser

  Ze begonnen zo aardig aan de competitie. Vreemd dat het nu opeens stokt. De uitwedstrijd tegen Laren was het omslagpunt. Ze waren veel beter dan Laren en hadden die wedstrijd moeten winnen, maar het scorend vermogen houdt te wensen over. De blessure van Michelle Fillet helpt ook niet en de nieuwe aanwinst Chiara Tiddi heeft nog geen moment kunnen spelen door een blessure. Misschien haken ze de tweede helft van het seizoen weer wat aan. Aanstaande zondag tegen Amsterdam uit zal ook geen eitje worden.

 5. lynnBosman

  Hahahahahah DB speelt dom beukhockey.. lol. Ze hebben topspeelsters en zijn niet bang om zichzelf ervoor te gooien. Zelfs zonder Welten, Keetels en Krekelaar en een bank vol jeugd winnen ze met 5-0. Fillet wordt gemist, vind dat wel een goede spits. Zuidhof heeft 5 keer gescoord, die vielen tegen Huizen en Groningen. In grote wedstrijden komt ze tekort, ik begrijp ook niet waarom Annan haar boven andere hockeysters heeft gekozen. Als we het over beukhockey hebben, misschien even bij OR kijken, maar hey het werkt wel.

 6. Hockeyfeest

  Er is dus meer dan winnen............. Het is gewoon een mooi spelletje. Doel is welliswaar winnen, maar ik zie liever mooi combinatiehockey. Laat die lui die zich er vol in gooien maar winnen. Ik hoop dat ze blij zijn.

 7. MIck

  Er is Zeker meer dan winnen maar als je die Instelling hebt speel je over het Algemeen In dames 13 en speel je Geen dames hoofdklasse. En Jij doet natuurlijk Met je post Geen waarde aan ploegen die al Jaren aan de top Staan.

 8. Hockeyfeest

  Het gaat mij om de waardering die ik als een toeschouwer/fan heb. Laat ik zeggen dat ik liever een Ginella Zerbo zie hockeyen dan een Lieke Hulsen. Waardering heeft voor mij zeker niet alleen met winnen te maken en daarom vind ik dat Kampong goed bezig is, ook als de punten tegenvallen.

 9. MIck

  Waarom is Kampong goed bezig dan? Zijn nu al weer kansloos voor de playoffs. Spelen over het algemeen prima Tegen de boven kant vd Dames HK en Laten veel punten liggen Tegen de rechterkant van de HK als Ze zelf het spel moeten maken.

 10. robvisser

  @MIck Volgens mij ben je zelf degene die steevast de Oranje dames afkraakt terwijl die al ik weet niet hoe lang de absolute top (Nr. 1) van de wereld zijn. Dan heet het dat ze zo goed lijken omdat de concurrentie zo slecht is. Een beetje tegenstrijdig is het dus wel, dat je anderen verwijt 'geen waarde te hechten aan ploegen die al jaren aan de top staan'.

 11. MIck

  De concurrentie is internationaal ook niet, dat is het afgelopen Wk weer gebleken. De concurrentie is wat dat betreft in de dames HK vele malen groter.

 12. Runa Honig

  Wat dwaalt deze discussie af zeg. We hadden het toch over kampong? Het is mijn club, maar de dames zijn vanaf begin te hoog ingeschat. Een goede middenmoot is een prima resultaat. Misschien dat er volgend jaar nog een stapje bij kan. Aanvulling vanuit de jeugd komt er volgend jaar denk ik niet vanuit A1, maar daaronder zit een sterke lichting. De vraag is of die behouden kunnen worden. Xan de Waard, Marijn Veen, ze zijn allemaal uitgevlogen helaas.

 13. lynnBosman

  Hoewel ik vind dat Mick vaak ongenadig hard is voor onze dames, heeft hij hier wel een punt natuurlijk. Je speelt in de hoofdklasse niet in een hobbyteam. Je wordt alleen kampioen als je onvoorwaardelijk wilt winnen. Natuurlijk zal het doel van Bloemendaal anders zijn dan van DB. Dat van Kampong is wellicht een plek bij de PO's maar dar lijkt alweer een brug te ver. Met mooi spel krijg je complimenten, maar geen punten. Vraag even aan de dames die in Rio verloren wat ze liever hadden: de complimenten met de zilveren medaille die ze nu hadden of die gouden die de Britsen om hun nek hadden? Of aan Amsterdam die vorig seizoen prachtig hockey liet zien, maar kansloos was tegen DB in de finale. Dat je Zerbo liever ziet hockeyen dan Hulsen dat kan, ik hou wel van een type als Hulsen die heb je ook nodig. Internationaal is de top niet breed nee, maar een Argentinië probeert het tegen NL met jawel vechthockey. Er is niks mis met vechthockey om te winnen (wel binnen de grenzen), hoewel het je smaak niet kan zijn natuurlijk.

 14. robvisser

  De internationale top is niet minder breed dan voorheen en er zijn zelfs kleinere landen die inmiddels zijn opgestoomd. Japan gaat zeker aansluiting vinden, die ontwikkelen zich spectaculair. Nederland had ook met een land als Australië veel moeite op het afgelopen WK. In de hoofdklasse gaat het vaak ook om dezelfde clubs bij de play-offs, die top is niet veel breder dan voorheen. Laren en Oranje Rood zullen weer strijden om de vierde plek, naar alle waarschijnlijkheid.

 15. MIck

  Welke internationale top? Die is er helemaal niet . Kijk maar even naar de eindrankschikking van de Wk 2014 en 2018 de enige zekerheid is Nederland. De rest van de landen word de ene x 5e en 4 jaar later een x 7-E. Belgie verliest In 2017 de EK finale van Nederland en worden op het laatste WK 10e. Amerika werd 14e op de laatste WK in 2014 werd Amerika 4e dat was toen een land in opkomst.

 16. MIck

  Verder Kom je Met Japan land in opkomst die werden 13e dat slaat natuurlijk echt nergens op

 17. robvisser

  Japan won daarna de sterk bezette Asian Games en speelt heel erg goed hockey. Die maken grote stappen momenteel, een land om rekening mee te houden.

 18. MIck

  Ja net als Amerika In 2014 en waar Staan die nu ?

 19. lynnBosman

  Nederland had tegen Australië moeite om te scoren, speelden niet hun beste wedstrijd en nog hadden ze die wedstrijd binnen reguliere speeltijd moeten afmaken. Zegt toch wel wat denk ik zo. Het was nou ook weer niet zo dat ze aan elkaar gewaagd waren. Terug naar Kampong; die missen een Bray in vorm en een fitte Fillet. Ze hebben geen goalgetter die alle teams die strijden om een PO wel hebben.


Wat vind jij? Praat mee...