Kampong slaat na rust toe en stelt Hoofdklasse-ticket veilig

Kampong heeft zijn missie voltooid en speelt ook komend seizoen in de Hoofdklasse. Op bezoek bij Bloemendaal won de formatie van Jisse Waasdorp met 0-3. Alle goals vielen na rust. Hierdoor – en het puntenverlies van Laren – kan Kampong geen twaalfde meer worden.

De opdracht was vooraf vrij helder voor Kampong. Als de Utrechters zelf zouden winnen én Laren deed dat niet, dan was het hoofdklasse-ticket voor komend seizoen veiliggesteld. Er was dus nogal wat te winnen tegen het al uitgespeelde Bloemendaal. Maar om nou te zeggen dat de urgentie ervan afspatte in de beginfase? Nou, nee.

Kampong begon schuchter, bijna bedeesd en liet zich pas na tien minuten zien in de cirkel van Bloemendaal. Toen kwamen er kansjes. Schotjes – de een wat harder dan de ander – van Mabel Brands, Pilar Romang en Michelle Simons. Het gebeurde allemaal voor de ogen van Diana Beemster. Beemster is normaliter de reserve-keeper van Bloemendaal, achter Danique Visser. Beemster stopt na dit seizoen, na vele seizoenen trouwe dienst, en daarom mocht zij vandaag onder de lat staan.

Drukte voor het doel van Diana Beemster, die haar laatste thuiswedstrijd voor Bloemendaal speelde. Foto: Koen Suyk

Net als tegen Victoria

Na dat salvootje drukte Kampong niet door. Pas vlak voor rust volgde een nieuwe rits kansen in het vrije saaie duel. Maar opnieuw Romang en twee corners van Renée van Laarhoven leverden geen resultaat op. Kampong zal ongetwijfeld aan vorige week hebben gedacht, toen het tegen Victoria ook veel kansen kreeg en uiteindelijk de kous op de kop kreeg – en met 1-0 verloor.

Voor een tegengoal hoefden de bezoekers ook niet te vrezen. Want Bloemendaal kwam er af en toe best aardig uit, maar kwam in de cirkel tot weinig daden. Ayeisha McFerran zal weinig zweetdruppels over hebben gehouden aan de eerste helft, waarin ze amper een bal kreeg. Kampong – aantredend zonder Carmen Wijsman en Chiara Tiddi, die bezig is aan haar laatste seizoen bij Kampong –  had ook na rust het heft in handen. En die kansen, die waren er ook weer. Het verhaal bleef echter constant hetzelfde. Het ontbeert Kampong aan afmakers, killers. Dodelijkheid. Captain Malou Pheninckx stipte het een week eerder al aan.

Renée van Laarhoven in duel met Ankelein Baardemans. De verdediger van Kampong pushte haar ploeg naar de 0-2. Foto: Koen Suyk

Tot dat ene moment, vlak voor het verstrijken van het derde kwart. Dat moment dat de gemoedstoestand compleet veranderde. De vreugde was vanzelfsprekend groot toen Brands de 0-1 op de borden schoot. De aanvaller stond geheel vrij en had de hoek voor het uitzoeken. Dat deed ze dus ook.

‘En met wat voor schot…’, zei Brands vol zelfspot. ‘Ik raakte ‘m helemaal niet lekker. Ik wilde vol uithalen, maar goed. Hij telde wel.’ De Twentse vertelde na afloop dat ze bleef geloven in een goede afloop. ‘We gingen lekker, bleven doorgaan en de kansen bleven komen. We wisten dat-ie ging vallen. En we weten ook dat we het kunnen.’

Opeens alles raak

De ban was na de openingsgoal gebroken voor Kampong. Wat vlak na die eerste treffer, kreeg de ploeg van Waasdorp opnieuw een corner. De derde inmiddels van de middag. En deze werd wél benut, door Van Laarhoven. Het duel was daarmee gelijk gespeeld. Bloemendaal kreeg nog een paar kansen op een eretreffer, maar de thuisploeg – die een uitgebluste indruk maakte – was zondag niet bij machte om Kampong pijn te doen. Sterker nog: in de slotfase maakte Romang uit een cornervariant er zelfs nog 0-3 van. Opeens was alles raak.

‘Na de eerste goal gingen we vrijer spelen’, constateerde Brands, sinds 2019 actief bij Kampong. ‘We namen wat meer risico en dat pakte goed uit. Ik ben echt heel blij. De afgelopen tijd was mentaal zwaar en we moesten constant flexibel zijn. Je moet vertrouwen blijven houden. We konden het omzetten, maar dat kostte wel wat energie.’

Mabel Brands doet haar verhaal na wedstrijd. Foto: Koen Suyk

Kampong kan dus opgelucht adem halen, na een seizoen waarin ze zich weliswaar herstelden, maar dat absoluut als ‘waardeloos’ mag worden beschouwd. De ploeg uit de Domstad staat nu negende en heeft bovendien mazzel dat ze niet meer hoeven te vrezen voor de play-outs. Want of Kampong het had gered tegen – pak ‘m beet – Tilburg of HIC? Ze zullen er in Utrecht niet rouwig om zijn dat ze zich die vraag niet hoeven te stellen.

‘Ik vind het voor ploegen uit de Promotieklasse heel jammer dat er geen play-offs zijn’, aldus Brands. ‘Iedereen wil toch graag spelen? Dat gun ik die teams ook. Maar ja. Voor ons is het inderdaad wel lekker dat het na volgende week klaar is.’


4 Reacties

 1. BramFransen

  Eind goed al goed voor Kampong. Beetje ongelukkig seizoen maar helemaal top dat ze in de Hoofdklasse blijven! Forza Kampong!!

 2. slechts-een-mening

  Hopelijk zien ze dit seizoen bij Kampong als wake-up call en niet 'beetje ongelukkig seizoen'.

 3. nicovisch

  Nu WEER een andere nog betere coach zoeken?

 4. Runa Honig

  Dit team was tegoed om er uit te vliegen, maar het is wel tijd voor een grondige evaluatie en structureel plan voor volgend jaar. Dit kan en moet veel en veel beter. Talent genoeg met een paar jonge meiden, die in de nationale jeugdteams meedraaien. Zij hebben alvast hun vuurdoop gehad.


Wat vind jij? Praat mee...