Kampong vindt tegen Huizen eindelijk hun ‘Coca Cola-formule’

Lisette Korink keek even naar de hemel, toen ze de tweede treffer van Kampong had gescoord, op een regenachtige vrijdagavond in Huizen. Eindelijk, eindelijk wisten de Utrechtse hockeysters na een week vol oefenen op afronden de bal over de doellijn te krijgen en de eerste drie punten van het seizoen binnen te slepen.

Nee, Korink (foto) had niet gescoord in de olympische finale, maar zo bevrijd leek ze wel. Toen ze haar ogen open deed was ze niet in Rio, maar in het Gooi. Het winnende recept: de bal aannemen, om de keeper lopen en met de backhand afdrukken. Even daarvoor had de Engelse Sophie Bray eindelijk haar eerste treffer van het seizoen gemaakt. Het recept: met de backhand aannemen en afdrukken met de forehand. Het geheim: net eventjes die halve seconde rust voordat ze schoten.

Het is waar afgelopen week continu de nadruk op werd gelegd. Na één punt uit drie wedstrijden en een 2-1 nederlaag tegen Hurley zondag was het thema deze week van het ambitieuze Kampong – dat de afgelopen wedstrijden teveel kansen miste – volgens coach Santi Freixa (34): ‘Wat doen wij in de cirkel?’

Sophie Bray viert haar snelle treffer op Huizen met Floortje Plokker en Georgina Oliva. Foto: Willem Vernes

Freixa liet het zelf ook zien op de training

‘Ik was zelf als speler vroeger ook altijd ongeduldig. Ik was altijd van het willen scoren, scoren, scoren!’, zegt Freixa, de oud-international en voormalig aanvoerder van het Spaanse nationale team. Hij speelde 184 interlands en drie Olympische Spelen en stond zelf bekend om zijn aanvallende acties en doelpunten. Hij weet dus wat zijn hockeysters meemaken, als ze het net niet weten te vinden.

Vandaar dat Freixa deze week voor de verandering nog nadrukkelijker voordeed op de training hoe dat ook alweer moest, scoren. Zijn eigen hockeystick werd van stal gehaald om te laten zien hoe je de bal overtuigend over de doellijn krijgt. ‘Dat was het verrassingselement deze week. Ik ben gelukkig nog goed in staat om dat te doen. Je kunt het als coach wel altijd allemaal voorzeggen, maar je kunt het ook voordoen. Mensen leren ook door visualisatie en niet alleen door te luisteren.’

Een blije Santi Freixa in Huizen. Foto: Willem Vernes

Het hielp, want eindelijk braken ‘zijn meiden’ waar hij zo enthousiast over kan praten, de ban tegen promovendus Huizen. De eerste overwinning werd gepakt en de lessen van meester Freixa waren geleerd. ‘Elke keer moet je de juiste Coca Cola-formule vinden’, zegt de Spanjaard, doelend op een winnende formule. ‘Wat is precies de juiste smaak? Die hadden we nog niet gevonden. Soms moet je even de rust pakken in de cirkel. Soms moet je juist agressief zijn. De juiste ingrediënten moeten aanwezig zijn.’

Op papier was dit de gevestigde hoofdklasser Kampong tegen promovendus Huizen. Maar op het tweede veld in Huizen – het eerste veld stond vol met plassen en was onbespeelbaar – was de druk hoog voor het Utrechtse team dat op een negende plek staat. Het was na de comfortabele 0-2 voorsprong dan ook vreemd om te zien dat de lessen in scoren van Freixa door Kampong niet nóg beter werden benut.

Terwijl Kampong-keepster Alexandra Heerbaart in de eerste twee kwarten één keer in actie moest komen, bleven de Utrechtse speelsters tegen Huizen-keepster Robin van den Ende slaan. Daardoor kreeg Kampong het nog moeilijk in het derde kwart, toen ze vier strafcorners tegen kregen. De vier strafcorners waren wel een compliment voor de puntloze thuisploeg, die als promovendus makkelijk had kunnen kiezen om verdedigend te spelen, maar probeerde te blijven hockeyen.

Het hoofdveld was onbespeelbaar. Maar de kids wisten daar wel raad mee. Foto: Willem Vernes

De strafcornerverhouding van 7-7 toonde aan dat er echt wel muziek in de promovendus zit, maar dat Huizen het eerste punt in hun debuutjaar in de Hoofdklasse op een ander moment moet halen. Juist Mirte Jansen – oud-speelster van Kampong – kreeg de gele kaart in het derde kwart. Toen brak het verzet van Huizen. Bij Kampong was het de Spaanse Maria Lopez die de bevrijdende 0-3 scoorde uit de strafcorner. Weer Korink schoot knap de 0-4 binnen met de strafcorner. ‘We hebben er zo hard op getraind. Zo mooi dat het er nu uitkomt’, zei een opgeluchte Freixa toen.

De 0-4 zege had hoger kunnen uitvallen, maar voor het geplaagde Kampong smaakten de eerste drie punten heerlijk. Freixa had met zijn eigen inbreng deze week het juiste ingrediënt gevonden op de training voor de eerste drie punten: zichzelf.

Huizen-Kampong 0-4 (0-2)
‘6 Sophie Bray 0-1
‘16 Lisette Korink 0-2
’52 Maria Lopez 0-3 (sc)
’57 Lisette Korink 0-4 (sc)

 

 


Wat vind jij? Praat mee...