Bij Kampong worden ze onderhand hopeloos na zoveelste herhaling

Het script dit seizoen van de Utrechtse hockeysters van Kampong verloopt elke wedstrijd hetzelfde, als een langspeelplaat die in dezelfde groef blijft hangen. Bij vlagen wordt er heel goed gespeeld, maar ze zijn dit seizoen niet in staat om de trekker echt over te halen. Zondag ging het tegen Oranje-Rood (0-1) in de slotfase daardoor toch nog mis.

In de aanvallende cirkel, waar het allemaal moet gebeuren maar voorlopig niet gebeurt, zit aanvalster Michelle Fillet na het laatste fluitsignaal met tranen in haar ogen. Keepster Alexandra Heerbaart komt vanaf de andere kant van het veld naar haar toe lopen. Ze knielt bij haar neer om de net weer van een blessure herstelde Fillet uitgebreid te troosten met een diepe omhelzing.

Michelle Fillet in actie, de begeleiding moedigt haar aan. Foto: Andre de Heus/Orange Pictures

Bij het kringetje na de wedstrijd spreekt er onmacht uit de ogen van de Spaanse coach Santi Freixa en zijn speelsters. Ze speelden toch zo goed? Maar het lijkt wel alsof Kampong dit seizoen vervloekt is. Het is soms ook heel goed. Maar als de ploeg dan even onder de ondergrens zakt slaan de tegenstanders genadeloos toe. Net zoals international Laura Nunnink dat zondag tien minuten voor tijd doet voor Oranje-Rood.

Daarom staat Kampong op een schamele negende plaats, terwijl ze vorig seizoen nog even op een playoff-plek bivakkeerden. De gedachten zullen de komende week terug gaan naar alle gemiste mogelijkheden de afgelopen weken. De wedstrijd tegen Laren, waar de ploeg een 2-0 voorsprong in een paar minuten verspeelde. Naar de wedstrijd tegen Nijmegen, waar een 0-1 voorsprong in de laatste seconde toch een gelijkspel werd. Naar de wedstrijd zondag tegen Oranje-Rood, waarin elke paar minuten de jingle wordt gespeeld, als Kampong een strafcorner mag nemen.

Malou Pheninckx in actie tegen Oranje-Rood. Foto: Andre de Heus/Orange Pictures

Zonder strafcornerschutter en dodelijke spits zwabbert Kampong door de Hoofdklasse

Maar hoe vaak die jingle ook speelt en hoeveel corners Kampong ook mag nemen, ook met twee Spaanse internationals mist Kampong een strafcornerkanon. Varianten mogen niet baten. Waar de Engelse international Sophie Bray vorig jaar een doelpuntenmachine bleek, heeft ze dit seizoen veel meer moeite om het net te vinden. Zonder echte strafcornerschutter, dodelijke spits en mét af en toe wat jeugdig balverlies is het allemaal net-niet dit seizoen. Te wisselvallig. En dat gaat in de hoofden van de speelsters zitten.

‘We hebben dit seizoen meerdere wedstrijden het betere van het spel, maar ook periodes dat we te slecht spelen. En dan zijn de tegenstanders echt te goed. Ook Santi zei dat hij heel tevreden was over ons spel. Dan is het alleen maar heel erg balen’, zegt international Malou Pheninkcx, die is geselecteerd voor de finale van de HWL in Nieuw-Zeeland. Ze kan ook Cruijffiaans uit de hoek komen. ‘Maar je wint alleen als je meer goals scoort dan de tegenstander.’ Kampong zal snakken naar de winterstop, maar zal eerst komende zondag in Groningen moeten doen wat het in tien wedstrijden pas twee keer is gelukt: winnen.


Wat vind jij? Praat mee...