Kampong ziet play-off-droom binnen kwartier uiteenspatten

Met gebogen hoofden verlieten de speelsters van Kampong het veld na de 1-4 nederlaag tegen SCHC. Via de speakers drong datgene door waar ze al de hele wedstrijd voor vreesden: Laren en Oranje-Rood hadden gewonnen. Daardoor lijkt er een streep te kunnen door de play-off-ambities van Kampong, dat nu drie punten achter Laren staat en twee achter Oranje-Rood.

Doodstil was het langs de lijn na ruim een kwartier in de eerste helft. De drie razendsnelle treffers van SCHC kwamen spijkerhard binnen bij alles en iedereen die Kampong een warm hart toedraagt. In de verte steeg af en toe alleen nog het gejoel uit de Galgenwaard op als FC Utrecht een schot op doel produceerde. Uitgerekend in de wedstrijd die Kampong niet mocht verliezen om de aansluiting in de strijd om de vierde plaats te behouden, keek de ploeg van Santi Freixa al na vijftien minuten tegen een overduidelijke 0-3 achterstand aan.

In de wetenschap dat Kampong de komende weken met Amsterdam-uit en Den Bosch-thuis een loodzwaar programma voor de boeg heeft, erkende Freixa dat de play-offs nu wel erg ver weg zijn. ‘Maar ik sta optimistisch in het leven. Zoals ze in Spanje zeggen: Mientras haya vida, habrá esperanza. Zolang er leven is, is er hoop.’

Malou Pheninckx (Kampong) tussen drie speelsters van SCHC in. (c) André de Heus/OrangePictures

‘Misschien heeft het te maken met een gebrek aan ervaring’

Pijnlijk was de manier waarop Kampong de eerste tegendoelpunten razendsnel cadeau gaf. Alle drie vielen ze uit een strafcorner, of een rebound daarvan. Eerst was het Caia van Maasakker die een strafcorner in het doel sleepte. Later reageerde Xan de Waard attent door een hoge rebound van een strafcorner vanuit de lucht binnen te tikken en tot slot sprintte Claire Verhage als aangeefster naar de eerste paal om ook een rebound binnen te schieten. Boem. Nog geen zestien minuten gespeeld. Stand: drie-nul. Weg play-off-ambities.

Freixa: ‘Stichtsche heeft onze fouten in de eerste minuten keihard afgestraft. We waren onzeker in balbezit, niet dreigend genoeg en werkten de bal bij de strafcorners niet goed weg. Als we van topploegen willen winnen, moet elk detail in orde zijn. Dat was vandaag niet het geval. Misschien heeft het te maken met een gebrek aan ervaring. Wij beschikken niet over veel internationals die dit soort belangrijke wedstrijden al vaak hebben gespeeld. Neem het vrijdagduel tegen Laren van laatst. Dat was eigenlijk pas de eerste keer dat we zo’n belangrijke wedstrijd speelden. Ook die verloren we.’

Kampong-keepster Alexandra Heerbaart in actie tijdens een strafcorner van SCHC. (c) André de Heus/OrangePictures

Nog geen minuut na de 0-3 van Claire Verhage schoot Sophie Bray weliswaar de 1-3 binnen, maar nog voor rust bouwde SCHC de voorsprong alweer uit. Het was Xan de Waard die de opbouw van Kampong wilde verstoren en haar teamgenote Emilie Mol keihard naar voren schreeuwde om druk te zetten. Mol veroverde de bal inderdaad en legde ‘m terug op de inlopende Ginella Zerbo, die raakschoot: 1-4.

De doodsteek voor Kampong

Dat was de doodsteek voor Kampong, waar naarmate de wedstrijd vorderde het geloof in een overwinning met de minuut kelderde. Na rust mochten de domstedelingen zelfs nog van geluk spreken dat het geen 1-5 werd. Caia van Maasakker, dit seizoen al goed voor negentien goals, kreeg via een strafbal een uitgelezen kans om de vijfde SCHC-treffer te maken. Zij raakte de bal niet goed en produceerde slechts een rollertje, die voor keepster Alexandra Heerbaart eenvoudig was weg te trappen.

Het was voor Kampong slechts een doekje voor het bloeden. ‘We wisten van tevoren dat we deze wedstrijd zouden kunnen verliezen’, zei Freixa. ‘We hebben het vooral vorige week tegen hdm laten liggen. Die nederlaag was killing. Het is duidelijk dat we meer tijd nodig hebben in ons proces om iedere wedstrijd play-off-waardig te zijn.’

Kampong – SCHC 1-4 (1-4)

’7 Caia van Maasakker 0-1 (sc)
’12 Xan de Waard 0-2
’16 Claire Verhage 0-3
’17 Sophie Bray 1-3
’34 Ginella Zerbo 1-4