Kan Laren de dans nog ontspringen? ‘Ik voel me ellendig’

Toen zondagmiddag rond 14.15 uur op Pinoké het eindsignaal klonk, vielen de speelsters van Laren verslagen neer op het veld. De kans dat ze minimaal een punt pakken tegen SCHC en Den Bosch is klein. Het was alsof ze al gedegradeerd waren.

Er viel een doodse stilte over het veld van Pinoké. Zwijgend verwerkten de hockeysters van Laren hun verdriet. De speelsters van Pinoké speelden in feite nergens meer voor en juichten na afloop vrijwel niet om de 1-0 winst. Ze leefden met hun tegenstander mee. Het was alsof er een minuut stilte werd gehouden.

Vanaf de dug-out was aanvoerder Macey de Ruiter één van de laatsten die met lood in haar schoenen aan de lange weg naar de kleedkamer begon. De tranen stonden nog in haar ogen.

‘Ik voel me klote.’
‘Ik voel me leeg.’
‘Ik voel me ellendig.’

Teleurstelling bij (van links naar rechts) Sanne Hak, keeper Karlijn Adank, Bente van der Veldt, Maxime Kerstholt en Fleur Kok. Foto: Koen Suyk

 

Ik weet niet wat ik er nog meer over moet zeggen. Ik weet het gewoon even niet meer.

Het gevoel dat zo kort na de wedstrijd overheerste bij haar, was vooral dat de nederlaag onnodig was. Dat Laren zichzelf voor de zoveelste keer dit seizoen tekort had gedaan. ‘Iedereen zit er doorheen. Net stonden we allemaal met tranen in onze ogen in het kringetje. We beseffen dat dit de wedstrijd was die we hadden moeten winnen. Verdomme, wat speelden we de tweede helft goed. Alleen hebben we de kansen niet afgemaakt.’

Zo sterk als Laren donderdagavond begon tegen Kampong (2-1 winst), met na een solo van Vanessa Blockmans direct na de afslag meteen een strafcorner, zo slap begon de ploeg van Darren Cheesman zondagmiddag tegen Pinoké. Het eerste kwart speelde Laren slecht en kwam het met 1-0 achter. Pas later in de wedstrijd, vooral na rust, was te zien dat Laren vocht voor misschien wel de laatste kans. De kansen en corners die werden gecreëerd, werden niet benut. Van kopcirkel sloeg Maxime Kerstholt de bal tegen de paal.

De Ruiter: ‘Ik voel me zo klote. Ik denk echt: godver, jongens. We hadden zeventig minuten de tijd om alles te geven, elke minuut. Maar dat hebben we niet elke minuut gedaan. Dood- en doodzonde. Daar baal ik van. Ik voel me verdrietig.’

Zuchtend: ‘Ik weet niet wat ik er nog meer over moet zeggen. Ik weet het gewoon even niet meer.’

Macey de Ruiter wordt getroost door oud-teamgenoot Lisanne de Lange. Foto: Koen Suyk

Voelt het alsof het nu over en uit is?
‘Nee, dat nog niet. Ik heb er nog steeds vertrouwen in. We hebben laten zien dat we goed kunnen hockeyen. Het enige dat we moeten doen, is de kansen afmaken. Meer niet. Misschien dat het gek klinkt, maar op de trainingen schieten we alles erin. Ook de strafcorners gaan er allemaal in. Ik vertrouw erop dat we het de komende twee weken ook in de wedstrijd gaan laten zien.’

Alleen wordt het nu wel héél lastig.

‘Dat klopt. We moeten alles geven. We moeten onze kop omhoog houden en met de borst vooruit hockeyen. De tweede helft speelden we echt goed. Dat hebben we net in het kringetje ook benadrukt. Bovendien zijn er de laatste tijd wel vaker verrassende uitslagen geweest. Wij blijven er vol vertrouwen voor gaan.’

Maar jullie moeten punten pakken tegen SCHC of Den Bosch.
‘Ja, maar ik móét vertrouwen uitspreken. Als we nu al bij de pakken neer gaan zitten, hoeven we niet eens meer aan die wedstrijden te beginnen. Dan is het nu al over en uit. Bovendien, ik héb er ook echt nog vertrouwen in. Wij kunnen het ook de topploegen moeilijk maken. We hoeven maar één keer uit een counter te scoren en dan gaan we bij wijze van spreken handbalhockey spelen. Daar geloof ik oprecht in. Het laatste dat ik wil, is dat Laren degradeert. Daar ga ik alles aan doen dat dat niet gebeurt. Anders breekt mijn Laren-hart.’


22 Reacties

 1. AvA

  Sneu maar ja er moet er toch 1 de hekkensluiter zijn. Veel draait om de 2 speelsters, wellicht een te magere selectie. In de promotie klasse komen ze wellicht beter tot hun recht. Sterkte!!

 2. JMJFijen

  C'est un triste histoire. Het roemruchte Laren dat eertijds in de finale tegen DB door een fenominale goal van Kim Lammers clubkampioen van Europe werd. Een wedstrijd waarin Maartje Paumen ondanks verwoede pogingen er niet in slaagde Joyce Sombroek te verschalken. Ik was er getuige van heb met open mond het spel, de goal van Kim en goalie van Laren bewonderd. En nu dit. Tja, de kans dat Laren de dans ontspringt is niet zo groot. Ja dames, bij degradatie uithuilen en daarna via de promotieklasse weer terug naar de Hoofdklasse. Moet kunnen. Het zij jullie gegund. Zaterdagmiddag de clash tussen SCHC en DB. Gelukkig voor DB geen avondwedstrijd want daar hebben ze bij DB een hekel aan. Wil DB eerste in de competitie worden en daardoor een ticket voor 2022 in de EHL verdienen dan moet er wel van SCHC gewonnen worden, vervolgens ook van HGC en ja hoor, Laren. Tja mensen, het kan verkeren. Groet van........Sjang

 3. ronald

  Het is nu wel mooi geweest. Laren laren laren laren. We weten t nu wel. Team dat ooit meedeed om te prijzen gaat degraderen. Jammer maar er moet iemand degraderen. Dit is niet erger voor de speelsters van Laren dan dat het voor een ander team zou zijn. De echte toppers sluiten aan bij andere ploegen uit de hoofdklasse. Laren zal structureel dingen moeten gaan veranderen in de jeugdopleiding willen ze terug komen. Klaar ermee nu.

 4. opleidenkey

  Ik zie een herhaling van vorig seizoen nog wel gebeuren. Het is zeker niet zo dat daar een echte kampioen is (en zeker niet KZ op basis van gespeelde wedstrijden en rendement daaruit met maar 3 gespeelde wedstrijden tegen 5 van de andere promotieklasse clubs). Ook geen play-outs, ook daar geldt dat je geen club kunt aanwijzen die daar recht op hebben uit de PK. Laren de mazzel geven die HGC vorig seizoen had. En heel hard hopen dat we volgend seizoen een normaal seizoen hebben...

  1. pjklaassen

   Eens, een club laten promoveren zou eigenlijk belachelijk zijn.

  2. AvA

   Ja niet mee eens. Het ging om t echie. Hoort bij topsport.

  3. opleidenkey

   @ava, gaat niet over topsport, er zit nu gewoon niets onder, dus het werkt niet. Elke club die promoveert heeft ook nog eens een uitzichtloze positie in de HK volgend seizoen. Welke sponsor trekt de portemonnee voor de promovendus? En een jaar stil gestaan in ontwikkeling. O, btw, ik ben zeker geen Laren fan. Gewoon de situatie nuchter beschouwen, ik zie geen beter alternatief...

 5. charliejanssen

  Als we het nog vaker over Laren hebben, dan krijgt de bond zodadelijk nog medelijden. Het is an sich niet raar dat er een club zal degraderen als de volledige competitie is uitgespeeld. Of dat Laren is, is overigens nog helemaal niet zeker. Het promoveren is dan weer een ander verhaal, want na 3 wedstrijden kan je nooit als kampioen worden aangewezen. Volgend jaar met 11 hoofdklasseclubs verder en 13 in de PK?

 6. olgakroese

  Vreemd dat er bijna iedere dag wel een bericht over Laren te lezen is. Dat was gok ik niet zo geweest als het Vic, HGC of Bloemendaal was. Laren is al jaren geen topclub meer. Snel weer ander nieuws schrijven!

  1. madretsma

   Lees even vorig jaar terug over HGC en Victoria heeft ook veel aandacht gehad dit jaar! Ik ben objectief, geen Laren fan of clubman. Vind dat dit niet kan op meerdere fronten! Maar ik kan mij vorig seizoen nog goed voor de geest halen toen stond HGC er belabberd voor en dit was ook wekelijks in het nieuws op hockey.nl. Omdat er nu vaker gespeeld wordt lijkt het nog drukker rondom Laren.

 7. FIHCOACH

  Het hoort bij de sport. En ja misschien vinden ze het in Laren on terrecht maar dit is het gevolg van hun eigen beleid ( of gebrek aan beleid) de jeugd opleiding is al jaren bij zowel de meisjes - als jongens lijn een drama. Jammer uithuilen en opnieuw beginnen in de promotie klasse. Het team is niet goed genoeg voor de hoofdklasse helaas. En ja we zullen Laren missen.. echter als het roer niet omgegooid wordt met nieuwe mensen op de belangrijkste functies zakken ze nog verder af en op roem kan je helaas niet blijven terug vallen.

  1. madretsma

   Duidelijk veel inside information. Dit kunnen we ook van HGC dames en heren zeggen en als je iemand die geld stortte niet opstelde of in een hoger team zet dan wordt die geldkraan dicht gedraaid. Helaas bij meerdere clubs zo, in elke klasse.

 8. kikkerjan

  En als de opleiding tekort schiet zul je 'duur' moeten inkopen. Met dat hele dure inkoopbeleid is het jarenlang best aardig gegaan. Maar de geldkranen vanuit het bancaire wereldje zijn langzaam dicht gedraaid. Resultaat is een magere jeugdopleiding, ingekochte sub-toppers en de erfenis vanuit de vorige decennia. Hoog tijd voor een fluwelen revolutie waarbij weer mensen met kennis van hockey-technische zaken op bestuurlijke functies de dienst gaan uitmaken. En zeker niet de gebruikelijke passanten die louter en alleen voor eigen gewin gaan. Een beetje de revolutie zoals Cruijff dat bij AJAX in werking heeft gezet......en we weten allemaal wat het AJAX heeft gebracht.

 9. p-smits

  Laren is geen grote club. Dus Kikkerjan waar wil je de talenten uit eigen gelederen vandaan halen? Je kan eens een jaargang geluk hebben, maar voor een structurele topcompetitie mist het achterland.

  1. philchapel

   Met 1550 leden is Laren naar Nederlandse begrippen inderdaad geen “grote” Club in vgl met koploper Kampong en het overwegend leden aantal van 2000-2200 bij andere Clubs. Laren zit dus in dezelfde categorie als bvb Bloemendaal of HGC (die hebben er “maar” 1300) en dit ledenaantal is dus RUIM voldoende om talent uit eigen gelederen te halen. Bij de heren is België Europees en Wereldkampioen en onze grootste vereniging telt 1650 leden, de meeste draaien tussen de 800 en 1000 leden. Dáár zal het dus niet aan liggen.

 10. dragoncl

  Is het artikel over Kampong D1 weggehaald?

 11. misha-van-oostveen

  Er zijn kleinere clubs die al jaren hebben aangetoond dat het mogelijk is steeds met nieuwe talenten te komen door structureel goede trainers op de jeugd te zetten. Dat is voor veel topclubs het probleem en ook minder noodzaak. Die halen talenten als ze al kunnen hockeyen. Het geld bij veel topclubs gaat naar Dames 1 en/of Heren 1. In de leeftijdsfase waar talenten zich ontwikkelen staat er vaak een jeugdtrainer met een zak ballen goed bedoeld training te geven. Natuurlijk kun je met 1550 leden een prima doorstroom naar D1 en H1 bewerkstelligen.

 12. kikkerjan

  Probleem met de huidige generatie trainers is dat ze onvoldoende aandacht besteden aan basis-techniek! Kinderen leren en kopiëren van alles maar kunnen vaak niet stoppen en/of slaan. Zolang dat blijft wordt het niets en kun je trainen wat je wilt maar zonder de basis kun je eigenlijk niet verder komen.....vraag maar aan de aanstaande bondscoach van de heren!

  1. Freekie

   Ook die aanstaande bondscoach erkent dat er ook meer technieken bij zijn gekomen waardoor het lastiger is geworden. Vraag hem maar eens een backhand te slaan Bovenop de hogere fysieke eisen van de sport.

 13. misha-van-oostveen

  Het gaat er niet om dat jezelf een backhand kunt slaan maar dat je weet hoe je het moet aanleren. Beleid vd bond is om kinderen technisch te laten ontwikkelen vanuit spelsituaties. Ik zie om me heen enkel nog overtal situaties en niet gewoon alles in beweging met een bal leren.

 14. kikkerjan

  Als je verzorgd technisch spel wil en dat het uitgangspunt is dan hebben we nog een lange weg te gaan. Eerst vanuit stilstand basisvaardigheden leren, pas daarna in een spel- of oefensituatie. Je moet eerst leren lopen voordat je kunt gaan rennen. Niet andersom. Puur kijkend naar hoofdklassers (zowel heren als dames) zie je nog altijd heel veel technische fouten of beter gezegd tekortkomingen. Ballen springen vaak toch van de stick, de pass is niet vlak of voor of achter de man. Scoop is niet hoog maar alleen ver waardoor na de stuiter de bal het hek in vliegt. Stick stilhouden tijdens stop uit de lucht in plaats van de stick naar de bal bewegen. Als de techniek optimaal is krijg je en meer balbezit en meer snelheid in het spel. Dat zul je dus al vanaf de E-tje en D-tjes goed moeten aanleren. En dan heb ik het nog niet eens over materiaalkeuze die vaak wordt ingegeven door marketing-trucs die inspelen op sentiment in plaats van ratio.


Wat vind jij? Praat mee...