Kan SCHC een rol van betekenis spelen in de play-offs?

Sinds een week of zes schaaft Lucas Judge aan het middenveld van SCHC om de blessure van sterspeelster en international Xan de Waard op te vangen. Anderhalve week voor het begin van de play-offs in de Hoofdklasse Dames op donderdag 6 mei slaagde Stichtsche er nog niet in concurrent Den Bosch pijn te doen (2-3 nederlaag). ‘Ik vind dat we op de goede weg zijn’, aldus Judge.

In grote lijnen kon de ploeg uit Bilthoven na de topwedstrijd tegen Den Bosch twee conclusies trekken. Aan de ene kant had SCHC doorzettingsvermogen getoond. Binnen een paar minuten na de 1-0 van Pleun van der Plas bracht Stichtsche via Pien Dicke de stand in evenwicht. Ook de 2-3 van Ginella Zerbo twee minuten voor tijd paste in dat beeld. ‘In het verleden hadden we die laatste minuten misschien de 1-4 om onze oren gekregen’, zei Judge. ‘Nu maakten we de 2-3. Dat is iets waar we de afgelopen periode uitvoerig mee bezig zijn geweest.’

Aan de andere kant kende SCHC tijdens het derde kwart een inzinking. Met twee tegengoals in de eerste zeven minuten na rust verdampte het vooruitzicht van SCHC op een goed resultaat. Vooral de 1-3 was pijnlijk: een sleeppush van Ireen van den Assem door de benen van keepster Alexandra Heerbaart. ‘Dat waren de minuten waarin het verschil gemaakt werd’, concludeerde Judge.

Eerder in het seizoen was tegen Amsterdam een zege in de maak, maar gaf SCHC in de laatste drie minuten twee doelpunten en daarmee de winst weg. Tegen hdm gebeurde iets soortgelijks: toen incasseerde SCHC in 68ste minuut de gelijkmaker. Judge: ‘Daar moeten we de komende weken stappen in zetten. Om te beginnen onze volgende wedstrijd, tegen Laren.’

Pien Dicke heeft binnen een paar minuten na de 1-0 van Pleun van der Plas de 1-1 gemaakt. Foto: Bart Scheulderman

Kunnen jullie een rol van betekenis spelen in de play-offs?
Judge: ‘Eerlijk gezegd ben ik daar nu helemaal niet mee bezig. Ik ben bezig met morgen [de wedstrijd tegen Laren]. Als wij in de play-offs een rol van betekenis willen spelen, moeten we die wedstrijd winnen. Dat heeft niks met de stand te maken, maar met onze mindset. Pas wanneer we tegen Laren ons beste spel spelen, kijken we verder.’

Zeg je dat om de druk bij de ploeg weg te halen?
‘Nee, daar heeft het niets mee te maken. Deze wedstrijd tegen Den Bosch doet er nu niet meer toe. We moeten zo snel mogelijk schakelen en vooruit kijken. Het gaat nu om de wedstrijd tegen Laren. Morgen [zondag] is de belangrijkste dag tot nu toe, vind ik. Dan kunnen we aan elkaar laten zien dat we het kunnen. Laren is een ploeg die vecht voor zijn laatste kans en die denkt dat er tegen ons iets te halen valt bij. Althans, dat idee heb ik, dat ze dat denken. Wat dat betreft is het geen verkeerde tegenstander in onze voorbereiding op de halve finale.’

Het verlies van Xan de Waard scheelt wel een slok op een borrel.

‘Natuurlijk missen we haar. Er zijn weinig speelsters ter wereld met het niveau van Xan. De afgelopen zes weken zijn we bezig geweest haar blessure zo goed mogelijk op te vangen. De vele coronagevallen binnen de selectie maakten dat nogal ingewikkeld, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Ik ben tevreden over de vooruitgang die we de laatste weken boeken. We zullen zien waar het uiteindelijk toe leidt.’