Kelly Hoyng-Jonker: ‘De oude Kelly komt weer terug’

Als tip-in-koningin van het Nederlands elftal en van Amsterdam was de cirkel jarenlang het domein van Kelly Hoyng-Jonker (30). In haar debuutwedstrijd voor Pinoké (2-0 winst op Kampong), vijf maanden na haar bevalling, bewoog ze zich vooral op het middenveld, als nummer tien.

De vraag of we het vertrouwde beeld van de kleine Hoyng-Jonker, liggend bij de tweede paal, wel bij Pinoké terug gaan zien, beantwoordde ze na de wedstrijd met een glimlach. ‘Natuurlijk wel. De oude Kelly komt absoluut weer terug. Maar eerst moet ik weer op mijn oude niveau komen.’

Na twee oefenwedstrijden was Pinoké-Kampong pas haar derde duel sinds ze begin vorig seizoen haar zwangerschap wereldkundig maakte en haar carrière abrupt beëindigde. Metingen toonden de afgelopen weken aan dat het gebrek aan wedstrijdritme haar op een aantal punten op een achterstand heeft gezet. Vooral op haar reactievermogen en haar snelheid bleek ze terrein te hebben verloren, vertelde ze.

‘Voor nu is het prima om op tien te staan. In de spits heb je meer snelheid nodig om voor je man te komen. Dat moet bij mij weer terugkomen. Een kwestie van opbouwen. En balgevoel terugkrijgen. De tien is daar een goede positie voor. Daar krijg ik meer ballen in mijn stick en kan ik anderen lanceren. Gedurende het seizoen bekijken we waar ik uiteindelijk het hardst nodig ben.’

Kelly Hoyng-Jonker vermaakt zich met Sterre Deetman. Foto: Koen Suyk

 

Sterk begin van Pinoké

Dat Hoyng-Jonker haar specialiteit nog niet kon demonstreren, bleek tegen Kampong geen belemmering voor Pinoké, dat op het middenveld en in de aanval genoeg kracht en snelheid heeft. Aanvallers Sian Keil, Sterre Deetman en aanvallende middenvelder Kiki van Wijk bezorgden de winst voor de Steekneuzen, die daarmee bewezen dit seizoen kandidaat te zijn voor de play-offs.

Pinoké kwam het sterkst uit de startblokken en een scrimmage voor het doel van Kampong zorgde in de eerste minuut meteen voor een gevaarlijk moment. Een schot van Pinoké-speelster Kiki van Wijk vloog even later tegen het net, net nadat het fluitje van de arbitrage had geklonken en het doelpunt vanwege een overtreding werd afgekeurd.

In de fase daarna waarin Kampong beter in de wedstrijd kwam, was het Kampong-aanvaller Margot Zuidhof die halverwege het veld de bal kreeg aangespeeld. Ze trok een sprint richting de cirkel en haalde een strafcorner. De sleeppush over de grond van Renée van Laarhoven zorgde voor het eerste gevaar van de ploeg van coach Pieter Bos. Met haar voet redde Pinoké-keepster Kiki Gunneman.

Pinoké komt via Sian Keil op voorsprong tegen Kampong. Foto: Koen Suyk

Goals van Sian Keil en Sterre Deetman

Hoewel Kampong het tweede kwart het meest balbezit hield en de vlotste combinaties op de mat legde, waren de grootste kansen voor Pinoké. Het was opnieuw Kiki van Wijk die een schot op doel afvuurde, dat deze keer uiteenspatte op de handschoen van Kampong-keepster Ivana Stavasius (Ayeisha McFerran ontbrak). Een schot over de grond van Pinoké, na een aantal combinaties bij een strafcorner, werd door Kampong weggewerkt.

Nadat Kampong aan het begin van de tweede helft via Renée van Laarhoven hun tweede strafcorner niet wist te benutten, was het Pinoké dat toesloeg en op een 1-0 voorsprong kwam. Toen Kampong van achteruit wilde opbouwen, zette Kiki van Wijk druk en veroverde ze de bal ter hoogte van de 23-meterlijn. Met een breedtepassje bediende ze de vrijstaande Sian Keil, voor wie het een koud kunstje was om de bal in het doel te schuiven.

Nog in het derde kwart bouwde Pinoké de voorsprong uit naar 2-0. Vanaf de kopcirkel was het Josephine Murray die een strafcorner richting doel sloeg. Bij de paal promoveerde Sterre Deetman het schot via een tip-in tot een doelpunt.

Vervolgens was de 3-0 dichterbij dan de 2-1. Met een schot dat net naast ging, was Anouk Lambers van Pinoké dichtbij een doelpunt. Vanaf de strafbalstip kreeg Renée van Laarhoven uiteindelijk één minuut voor tijd nog een buitenkansje op de 2-1. Met een heerlijke duik hield keepster Gunneman haar doel schoon.

Sterre Deetman juicht nadat ze de 2-0 heeft gemaakt. Foto: Koen Suyk

Met de play-offs zijn we nog helemaal niet bezig Hoyng-Jonker

‘Met de play-offs zijn we nog helemaal niet bezig. Deze meiden hebben bijna een half jaar geen wedstrijd gespeeld. Die spelen in een andere samenstelling dan vorig seizoen’, zei Hoyng-Jonker. ‘Dat we van een directe tegenstander gewonnen hebben, is voor ons natuurlijk wel een opsteker. Een teken dat we op de goede weg zijn. Maar het zegt niets over hoe de rest van het seizoen voor ons verloopt.’


4 Reacties

 1. insider

  (Ayeisha McFerran ontbrak).?? Ze stond op 3.0 meter van de verslaggever gedurende de wedstrijd,even vragen kon zonder schreeuwen want dat mocht niet,overigens;

 2. RobV

  @insider Ze stond niet in het veld, dat zal hij wel bedoeld hebben.

 3. Stockey123

  Wat een aanfluiting dat de samenvattingen nog niet online staan.....

 4. sanderwiggers

  Het is een mooi sprookje met Kelly. Zo snel na haar bevalling alweer HK potjes spelen. Knap hoor. Hopelijk wordt ze weer snel fit en kan ze dat aardige ploegje van Pinoke aan een play off plekje helpen!


Wat vind jij? Praat mee...