Kitty van Male sleurt, werkt, geniet en blinkt uit tegen Den Bosch

Geef international Kitty van Male (29) een topwedstrijd. Eentje waarin er lekker fysiek wordt gespeeld, en ze heeft de tijd van haar leven. In de gewonnen wedstrijd met Amsterdam op Den Bosch (3-1) straalde ze op en buiten het veld.

Het was alsof de tijd twee jaar was teruggedraaid. Van Male, door de knieën, nadat ze haar ploeg met haar backhand naar de 2-1 had getipt. Zo vierde ze haar treffer tegen Engeland in de olympische finale in Rio de Janeiro. Nu ging ze op haar knieën in het Wagener Stadion, een paar honderd meter van waar ze opgroeide. Haar arm omhoog in een vuist, de mond schreeuwde het uit. Dit was meer dan een treffer vieren. Dit leek op het bezweren van geesten. Van Male kon er zelf om lachen.

Een messcherpe Kitty van Male tegen Den Bosch. Foto: Koen Suyk

‘Niet heel charmant, maar het voelt wel lekker’

‘Heftig hè, die ontlading. Ik zat in de auto hier naartoe en ik dacht: ik wil zó graag winnen. Het vertrouwen hebben dat je alle topwedstrijden kunt winnen. Daar hoort ook die agressie bij’, zei Van Male zondag na afloop. En over haar manier van juichen: ‘Dat is hoe ik het doe. Het is misschien niet heel charmant, maar het voelt wel lekker.’

Het is Van Male ten voeten uit. In het veld soms een beest. Buiten het veld sociaal en invoelend. In de bijzondere winst op landskampioen Den Bosch – de eerste in het Amsterdamse Bos sinds 2014 – speelde zij een cruciale rol. Net als het 17-jarige talent Noor de Baat. Het begon na een paar minuten toen de lichtvoetige De Baat de bal met haar backhand afpakte en de bal achterlangs naar Van Male tikte, die uithaalde. Even later vond De Baat Van Male bij de tweede paal. 2-1 voor Amsterdam. Het bleek in een sensationeel eerste kwart de beslissing in de topwedstrijd.

Even later kon Amsterdam counteren en hield Van Male met een uiterste krachtinspanning met een subtiel backhandje de bal in het spel. Ze kreeg de bal weer terug. Het leek alsof de verdedigster er eerder was, maar toen gooide de aanvalster resoluut haar lichaam en hockeystick in de strijd. Dit was háár veld, háár wedstrijd.

Kimberley Thompson met rechts talent Noor de Baat. Foto: Koen Suyk

‘Dan kan ik lekker sleuren en gewoon heel hard werken’

Van Male was samen met De Baat een van de redenen dat Amsterdam van Den Bosch won. Uiteraard was Van Male de eerste om haar teamgenoot aan te prijzen. ‘Zij speelde fantastisch. Het is zó leuk om te zien dat Noor nu op het middenveld gewoon open durft te draaien en naar voren hockeyt. Daar heeft ze ook veel gevoel voor. En Felice (Albers, red.) die aan het einde van de wedstrijd gewoon zelf durfde te gaan en een strafcorner haalde. Het is mooi dat de jongere meiden steeds meer opstaan.’

Maar Van Male kon ook prachtig over haar eigen presteren praten, alleen maakt ze zichzelf steevast kleiner dan dat ze is. ‘Het hoeft ook niet mooi, dat is ook niet mijn kracht.’ Terwijl zij zondag misschien wel de spiritueel leider was van een team, dat erin geloofde het ongenaakbare Den Bosch over de knie te kunnen leggen. ‘Den Bosch speelt lekker fysiek. Je voelt op het veld de hardere duels. Ik vind dat heerlijk. Dan kan ik lekker sleuren en gewoon heel hard werken. Daar word ik blij van.’


2 Reacties

  1. ruben-bergkamp

    Het was van de zijde van Den Bosch een hele fysieke wedstrijd. Als de scheidsrechters daar strenger tegen optreden krijg je mooier hockey te zien. Exemplarisch is dat Eva de Goede voor een heel licht vergrijp notabene als eerste speelster in de wedstrijd een groene kaart krijgt terwijl bijvoorbeeld de overtreding op Felice Alberts vlak voor tijd onbestraft blijft terwijl dat een gele kaart had moeten zijn.

  2. lynnBosman

    Die overtreding en minuut voor tijd waaruit die sc komt? Waarom zou je dan nog geel geven? Omdat het meetelt met de volgende wedstrijden ivm schorsing? Eerder in de wedstrijd ja. Overigens erg dom van Sanders. Deed me denken aan Welten in de PO vorig jaar waar toen geen doelpunt uitvel. Geeft het iets dat het een fysieke wedstrijd was? Vond het wel mooie duels. Geloof ook niet dat Ams daar wakker van ligt. V Male en Schoenaker zijn ook erg fysieke speelsters. Als we het dan toch over De Goede hebben, wat praat zij ontzettend veel tegen de scheidsrechters. Het is niet zo dat DB geen kaarten kreeg overigens. Geen beste wedstrijd van DB. Gemis van Welten en het was gewoon niet top. Stam stond erg goed te hockeyen. Van Male ook. De Baat en Albers hebben zich echt goed ontwikkeld. Vega scoort aan de lopende band. Maar we weten allemaal dat de play offs andere wedstrijden zijn.


Wat vind jij? Praat mee...